FAQ – Sommerskolerne og Corona/COVID-19

2020 bliver et år vi aldrig glemmer, hverken hos Den Danske Sommerskole eller Danes Worldwide. Sommerskolen og Familie-Sommerskolen måtte aflyses, og det har rejst mange spørgsmål – både for jer og os. Vi har samlet de oftest stillede spørgsmål og svar her, og vi vil gøre vores bedste for at opdatere siden, som tiden skrider frem, og vi bliver klogere på, hvordan restriktioner, indrejseregler, smittetal, eventuel vaccine mv. påvirker Sommerskolen.

Sjove stunder på Sommerskolen og Familie-Sommerskolen

“FAQ – Sommerskolerne og Corona/COVID-19” bliver løbende opdateret. Fandt du ikke svar på dine spørgsmål?
Så sidder vi altid klar på tlf. (+45) 3332 0913. Hvis du har ydereligere spørgsmål til coronasituationen i Danmark, så kan du måske finde svar her
Senest opdateret d. 04.11.20. For English version, click here.

AFHOLDELSE OG AFLYSNING

Bliver Sommerskolerne 2021 afholdt?

Sommerskolens Bestyrelse har udtalt, at ”Sommerskolen og Familie-Sommerskolen udelukkende vil blive aflyst, hvis myndighederne pålægger Den Danske Sommerskole at gøre dette”.

Vi arbejder med andre ord ud fra en præmis om, at Sommerskolerne kommer til at løbe af stablen – ikke som de plejer men på de præmisser, som myndighederne foreskriver på det givne tidspunkt. Det vil foregå i følgende tidsrum:

  • Sommerskolen 2021 afholdes fra den 7. juli til den 23. juli 2021
  • Familie-Sommerskolerne 6-9 år og 10-13 år afholdes begge i perioden 10. til 18. juli 2021

Reglerne vil dog kunne ændre sig frem mod Sommerskolens afholdelse, da de officielle retningslinjer i Danmark naturligvis ændrer sig fra tid til anden – fx om et givet land er pålagt 14 dages karantæne. Vi vil ikke generelt kræve 14 dages karantæne, men fx at deltagerne skal kunne fremvise en negativ Covid 19-test, som er max 48 timer gammel.

Hvad hvis vi ikke kan komme frem grundet corona?

Som udgangspunkt kan alle danskere altid indrejse i Danmark.
Vi ved, at I sidder med et svært valg, som ikke er gjort lettere af det stigende smittetal i Danmark og strenge ud- og indrejseregler i mange lande. Det er derfor vigtigt for os at understrege, at det er deltagernes eget ansvar at komme fysisk frem til Sommerskolen, og at forhindret rejseaktivitet ikke udløser refundering.
Som I alle også ved, kan situationen hurtigt ændre sig, og vi anbefaler derfor, at I holder jer opdateret på www.coronasmitte.dk.

Til gengæld kan vi i 2021 tilbyde en online-sommerskole, som kan vælges af de deltagere, som mener, det er urealistisk for dem at komme til Danmark i juli måned. Online-Sommerskolen kan også være et alternativ for de deltagere, som blive forhindrede i at deltage kort før opholdet eller undervejs.

Får vi vores penge tilbage, hvis Sommerskolen alligevel bliver aflyst?

Arbejdet med planlægningen af næste års sommerskoler er allerede i fuld gang, og det betyder, at vi løbende har omkostninger i hele planlægningsfasen. Derfor vil det heller ikke fremover være muligt at lave en fuld tilbagebetaling, hvis sommerskolerne igen bliver aflyst på grund af corona-situationen. Men vi bestræber os selvfølgelig på at tilbagebetale så meget som muligt af beløbet.

Husk, at I frem til d. 31. januar 2021 kan framelde jer sommerskolerne. I det tilfælde mister I kun tilmeldingsgebyret. I øvrigt henviser vi til vores handelsbetingelser, hvis vi skulle blive nødt til at aflyse på grund af corona.

Endelig har I mulighed for at vente med at tilmelde jer. Risikoen er dog, at der så ikke er plads på sommerskolerne, da vi vil tilpasse kapaciteten efter, hvor mange tilmeldinger vi har pr. 15. december 2020.

Hvordan får jeg at vide, om Sommerskolen bliver gennemført?

Vi arbejder hårdt på at afholde sommerskolerne 2021. Skulle vi imod forventning blive bedt om at aflyse fra myndighedernes side, vil vi naturligvis kontakte deltagerne hurtigst muligt. Dette vil ske via mail, men vi vil også opdatere danes.dk og være til rådighed på tlf. (+45) 3332 0913.

Hvad med dem, der skal til 9.klassesprøven?

I år blev Sommerskolen aflyst pga. Corona-situationen, og her fik vi fra Undervisningsministeriet tilladelse til at afgive årskarakterer i de skriftlige fag og ophøje dem som eksamenskarakterer (helt på samme måde som de blev nødt til at gøre det i den danske folkeskole). Vi afholdt dog den mundtlige prøve, blot via Zoom, og ikke face-to-face. Det fungerede rigtig godt. 

Såfremt situationen er den samme næste år, vil dette blive løsningen igen. Derfor er det helt sikkert, at alle elever, der er tilmeldt 9.-klasseprøven, får et eksamensbevis i hånden i juli 2021.

FYSISKE FORHOLD

Vi ønsker naturligvis kun at afholde sommerskolerne  i sikre, forsvarlige omgivelser. Derfor forholder vi os løbende til konkrete muligheder ift. lokaler, afstand, hygiejne osv.

Hvor mange andre omgås man med?

En stor del af Sommerskolens ånd er fællesskabet. Det store fællesskab vil naturligvis blive udfordret i 2021. En måde man typisk takler retningslinjerne på ifm. fx efterskoler er, at eleverne generelt er sammen i grupper – eller familier, som de kalder dem. I disse familier laver man langt de fleste ting sammen. Det kan muligvis betyde, at man typisk vil komme til at bo på værelse og gang med de samme, som man går i klasse med og laver aktiviteter med, så man primært kommer i kontakt med andre elever fra sin egen ”familie”. Af hensyn til eleverne og medarbejdernes sikkerhed og sundhed må vi derfor muligvis give køb på det store sociale fællesskab og fokusere mere på de mindre fællesskaber denne gang.

Hvad hvis der er tegn på sygdom?

Vi forestiller os også, at vi hver morgen og hver aften vil tale med eleverne om deres velbefindende og tjekke deres temperatur. Har eleverne de mindste symptomer – på sygdom generelt – har vi mulighed for at isolere eleverne. Har vi en begrundet mistanke om, at de har corona, er det vigtigt, at eleverne kan blive hentet af en (kontakt) familie hurtigst muligt, så yderligere smitterisiko begrænses mest muligt, og så eleverne kan blive testet eller opholde sig i karantæne til symptomerne har været væk i 48 timer.

PRAKTISKE FORHOLD

Skal lærere og elever bære mundbind?

På nuværende tidspunkt er det et krav at bære mundbind på danske uddannelsesinstitutioner og i det offentlige rum generelt – dette gælder også offentlig transport, restauranter/barer og hospitaler. Men det kan naturligvis ændre sig til den tid. Der er umiddelbart nogle udfordringer forbundet med at undervise i sprog og lære sprog med mundbind på, men løsningen vil sandsynligvis blive, at man har mundbind på, når man går og bevæger sig rundt på Sommerskolen, mens man kan tage mundbindet af, når man sidder ned og deltager i undervisningen. Vores medarbejdere vil blive tilbudt at undervise med visir.

Hvordan forholder I jer til hygiejne?

Vi har gennem de sidste 10 år benyttet håndsprit i forbindelse med bl.a. måltider på Sommerskolerne, hvilket har haft en gunstig indvirkning på sygdom generelt (her tænkes særligt på maveinfektioner, forkølelser m.m.). Men der er ingen tvivl om, at der vil blive skruet ekstra op for både håndhygiejnen og rengøringen generelt. Noget af rengøringen skal eleverne selv deltage i som fx daglig rengøring af flader på eget værelse og til dels i eget klasseværelse – fx elevens egen stol. Resten af rengøringen står skolens rengøringsteam for. En større del af beløbet til opholdet vil gå til aflønning af det faste rengøringspersonale. Det er det klare billede, som tegner sig på alle institutioner i Danmark.

Kan man stadig blive hentet i lufthavnen? Og hvad med turen til fx Tivoli?

Vi vil fortsat tage imod elever i Kastrup Lufthavn, men vi vil opfordre til, at eleverne så vidt muligt ankommer nogle dage før og bor hos slægtninge eller venner, så de møder friske og udhvilede op. I det tidsrum kan det også blive aktuelt at tage en ekstra corona-test, hvis kravene til indrejsende skærpes af myndighederne. Generelt vil vi minimere rejser og transport så meget som muligt. Derfor forventer vi ikke at kunne gennemføre eksempelvis ekskursionen til fx København/Tivoli og Legoland, med mindre vi ser ind i en helt anden virkelighed end nu. Men vores dygtige og kreative medarbejdere vil finde på andre aktiviteter lokalt.


“FAQ – Sommerskolerne og Corona/COVID-19” bliver løbende opdateret. Fandt du ikke svar på dine spørgsmål? Så sidder vi altid klar på tlf. (+45) 3332 0913.