Gamle og nye juletraditioner: Repræsentanternes jul

Når man slår sig ned i udlandet – ofte med en udenlandsk partner – sker der naturligvis ændringer i én liv. Herunder også når det gælder juletraditionerne. Holder man fast i sin danske jul? Eller lader man sig påvirke af nye skikke og vaner? Måske begge dele?

Juletræ i by

Når man slår sig ned i udlandet – ofte med en udenlandsk partner – sker der naturligvis ændringer i én liv. Herunder også når det gælder juletraditionerne. Holder man fast i sin danske jul? Eller lader man sig påvirke af nye skikke og vaner? Måske begge dele?

Læs her, hvordan to af Danes Worldwides repræsentanter fejrer jul uden for Danmark – Betina Lauritsen i Brasilien og Pia Bengtsen i Australien.

Betina Lauritsen: Vores jul i Rio

Jul i Brasilien er ret forskellig fra Danmark. Det er jo stegende sommer og heldigvis ikke det samme forbrugeriske juleræs. Vi plejer at holde traditionerne i hævd sammen med ‘Den danske Klub i Rio’ hvor vi hvert år afholder en overordentlig hyggelig julefrokost.

Risalamande med – mangosovs

Vi er alle mad-tossede og menuen er komplet, overdådig og vil ingen ende tage. Der danses om juletræ, og selv om det er langt fra Grønland, kommer julemanden altid på besøg. I år må vi desværre springe over denne begivenhed.

Flere forskellige nationaliteter

Privat fejrer vi ofte julen flere forskellige nationaliteter samlet, hvilket også sætter sit aftryk i menu og traditioner, så der er plads til alles kulturer. Det er som regel vores familie, der er værter og byder på dansk and, rødkål og brunede kartofter med ris a la mande og mangosovs, som er det eksotiske indslag og selvfølgelig en mandelgave.

Mangfoldighed er kodeordet

Resten af set-up’et afgøres af de resterende gæster; der har været serveret svensk fiskeret, brasiliansk kalkun, italiensk panetone, new zealandsk øl – mangfoldighed er kodeordet! Ud på aftenen er der pakkeleg ud fra enten dansk eller brasiliansk tradition til tonerne af diverse nationaliteters musik og en caipirinha til slut. Juletræsdansen og familiens gaver snupper vi, før gæsterne kommer og som regel er det kun den lille, der får gaver.

Hygge og traditionel julemiddag

I år bliver det anderledes pga. corona, og vi kommer til at fejre dagen som den lille kernefamilie vi er: brasiliansk far, dansk mor og Malou på 6 år. Men hygges skal der, med traditionel julemiddag og hvad vi sammen finder på af sjove indslag og lege.

Pia Bengtsen: Vores jul i Melbourne

Juleforberedelser starter allerede i september måned hvor jeg koger en traditionel engelsk Christmas pudding. Min svigermor plejede at sørge for pudding, men efter hun er gået bort, har jeg taget over. Puddingen står så i køleskabet til den 25. december og bliver med jævne mellemrum toppet op med cognac.

Danske julesmåkager

I begyndelsen af december pynter jeg op og bager danske julesmåkager efter traditionel danske opskrifter, og mens jeg lytter til dansk julemusik. Fra min mor har jeg arvet en gammel bagebog, som jeg med stor nostalgi tager frem hvert år.

Som regel bager jeg blot finskbrød (min egen favorit), vanillekranse og peberkager. Der bliver bagt med dansk Lurpak smør, da det så absolut giver den bedste smag, uden at jeg ellers skal gøre reklame. Det er bare bedst.

Citronfromage i stedet for risalamande

I mange år fejrede min mand og jeg jul skiftevis i Danmark og i Australien. Siden 2014 har vi kun holdt jul i Australien. Den 24. december er vi sammen med australske venner, hvor vi spiser and. Enten i form af en rigtig andesteg eller blot andebryster med hjemmelavet rødkål og brunede kartofler.

Min mand laver rødkålen. Hvis vi er værter, laver jeg enten dansk æblekage eller citronfromage til dessert, da vi ikke spiser risalamande. Naturligvis med en mandel i og mandelgave. Der bliver (desværre) ikke danset om juletræet. Det er mest bare en hyggelig aften.

Christmas-pudding den 25. december

Den 25. december samles familien til frokost omkring kl. 12.30 og starter som regel med skaldyr, efterfulgt af en steg (skinke og/eller kalkun) med stegte kartofler og grøntsager. Vi slutter af med min pudding, der varmes op og lige får lidt ekstra cognac inden servering. Der bliver ikke danset om juletræet, men der ligger gaver under træet til børnene.

Dansk julegudstjeneste i Den svenske Kirke

Her i Melbourne afholdes der dansk julegudstjeneste i Den svenske Kirke søndagen før den 24. Det vil i år sige den 20. december. Vi forventer, at omkring 100 danskere vil deltage.

I år grundet corona-restriktioner bliver gudstjenesten afholdt udendørs, da vi så kan være flere til stede, og bliver efterfulgt af hotdogs med det hele. Vores danske præst kommer fra Sydney for at holde gudstjenesten.