Inden du flytter til udlandet (1 af 2)

Uanset om dit udlandsophold er en permanent flytning eller en udstationering, så er der meget at håndtere og kan for mange være en stor og uoverskuelig proces. Vi har derfor lavet en guide, som berører nogle af de emner, der kan være nødvendige at forholde sig til i forbindelse med udrejsen.

ung kvinde med mange muligheder

Har du besluttet dig for at tage springet? Et nyt eventyr og liv som udlandsdansker venter i horisonten. Tillykke! Lige om lidt bliver du en hel masse oplevelser rigere – både professionelt og personligt.

Der er bare lige et enkelt bump eller to på vejen. Bump, som vi igen og igen oplever, at nye udlandsdanskere ikke havde taget højde for. Måske fordi rejse-euforien overskyggede de kedelige detaljer, måske fordi du fortalte dig selv, at ”det bliver ikke et problem for en agil verdensborger som mig”, eller måske bare fordi, det er ret svært at planlægge sit liv efter udfordringer, man endnu ikke har mødt.

Det er dét, du har os til. For vi vil så gerne have, at den kommende udstationering eller udflytning bliver en succes. Både for dig og for hele den medfølgende familie, hvis det er tilfældet. Derfor gennemgår vi her nogle af de typiske faldgruber, som vi støder på blandt udlandsdanskerne. Og vi har naturligvis krydret det hele med løsningsforslag eller gode råd til at tage med i kufferten:

Destinationen – dit nye bopælsland

Er dit nye hjem på toppen af en bjergtop eller midt i storbyens larm? Dit nye hjem bliver med garanti anderledes, nyt, spændende og en stor oplevelse. Men når den første eufori har lagt sig, melder hverdagens udfordringer sig. Og så kan det, der ved første møde virkede charmerende og eksotisk, nu virke som et irritationsmoment.

Det kan fx være et meget omstændeligt bureaukrati, som gør, at du måske skal stå i kø i timer for at betale en regning. Eller at man det nye sted har en noget anden opfattelse af tid og aftaler – som betyder, at du venter forgæves på fx håndværkere, som hverken kommer til den aftalte tid eller den aftalte dag.

Derfor er det en rigtig god idé at indstille sig på, at selv i de lande, vi tror ligner os selv rigtig meget, kan mødet blive en overraskelse. Ja, måske ligefrem et kulturchok. Her kan du med fordel opsøge bøger eller google dig til oplysninger om dit nye hjemland. Eller – hvis du har muligheden – tale med nogen, som kender landet fra egne erfaringer.

Når det så er sagt, handler det mest om at gå til oplevelsen med åbent sind og oprejst pande. For forskellene er jo også en del af det spændende ved at skulle leve i et nyt land med en ny kultur.

Som medlem af Danes Worldwide har du også mulighed for at kontakte vores lokale repræsentant, som står klar, hvis du har brug for råd og vejledning. Eller bare en kop kaffe og en snak med én, som også taler dansk (læs mere om vores repræsentantkorps længere nede i artiklen.)

flyver, solnedgang, rejse, danes worldwide

Kontrakt og løn for kommende udlandsdanskere

Det job, der venter i den anden ende, bliver hurtigt omdrejningspunktet i den kommende flytning. Derfor er der en række elementer, det er vigtigt at forholde sig til, bl.a.:

Arbejdstilladelse

Hvis du skal udstationeres til et andet EU/EØS-land eller Schweiz, er det ikke nødvendigt at have visum eller opholds- og arbejdstilladelse. Det er dog vigtigt, at du registrerer dig hos myndighederne i det land, du befinder dig i inden for tre måneder, så du kan få et opholdsbevis. Hvis du modsat skal til et ikke-EØS-land, vil både visum samt opholds- og arbejdstilladelse i stort set alle tilfælde være et krav.

Du kan sjældent få arbejdstilladelsen, når du er ankommet til det land, du skal udstationeres i. Derfor anbefales det, at du indhenter denne, inden du rejser. Oftest vil det være din arbejdsgiver, der er ansvarlig for din arbejdstilladelse, hvorfor det også er arbejdsgiveren, der skal aftale med myndighederne i det pågældende land, at du må arbejde. Det er derfor vigtigt, at din kontrakt specificerer, at din arbejdsgiver er ansvarlig for alt papirarbejde vedrørende opholdet. Husk dog, at det er dit ansvar, hvis papirerne ikke er i orden, når du ankommer til udstationeringslandet.

Kontrakt

Hvis du skal udstationeres til udlandet, er det altafgørende, at du danner dig et godt overblik over ansættelseskontrakten, inden du takker ja til jobbet. Det kan i mange tilfælde være hensigtsmæssigt at få din fagforening til at gennemgå kontrakten. Hvis du skal ansættes på lokale vilkår under dit udlandsophold, vil din kontrakt i de fleste tilfælde være udformet på det lokale sprog, hvorfor du bør rådføre dig med en advokat eller tolk.

Når du gennemgår kontrakten, anbefaler vi, at du bl.a. kigger efter følgende punkter:

  • Varigheden af stillingen samt dens kompetenceforhold.
  • Arbejdsvilkår og løn. Herunder pension, bil og bonus.
  • Arbejdstid. Herunder overarbejde, ferie- og sygedage samt rejser.
  • Forsikringer.
  • Opsigelsesvilkår.
  • Aftale om bolig.
  • Aftale om familie. Er udgifterne til samlevers pension inkluderet og er dine børns skolegang finansieret af arbejdsgiveren.

Løn

Når du rejser ud, vil arbejdsgiveren ofte afholde nogle af de udgifter, som du selv ville være ansvarlig for i Danmark. Dette omfatter eksempelvis bolig, telefon, skoler osv. Lønnen vil desuden sjældent være underlagt en specifik overenskomst, men derimod blive fastsat i den individuelle aftale. Desuden vil lønnens størrelse afhænge af, hvilket land og hvilken by du rejser til, hvorfor landets prisniveau har meget at sige. Derudover har længden af udstationeringen også stor indflydelse på lønnen og dine ansættelsesvilkår. Ved et kort udstationeringsophold vil lønnen i de fleste tilfælde være højere, mens andre goder vil være mindre.

Det er yderligere vigtigt at lønnen afspejler, at den skal kompensere for flere indtægter, som ville være opnået i Danmark. Eksempelvis ens medrejsendes arbejdsindkomst og pensionsopsparing.

billede_danes_worldwide_presse

Bolig og skatteforhold for kommende udlandsdanskere

Hvis du flytter fra Danmark og dermed opgiver din helårsbolig, er du ikke længere fuldt skattepligtig til Danmark. Det gælder, hvis du sælger boligen eller udlejer boligen uopsigeligt fra din side i minimum tre år. I så fald vil du ikke længere være fuldt skattepligtig til Danmark.

Hvis du modsat vælger at beholde din helårsbolig under udstationeringen, vil du stadig være fuldt skattepligtig til Danmark. Effekten af din skattepligt til Danmark vil dog oftest blive mindsket af dobbeltbeskatnings-overenskomster, som Danmark har med rigtigt mange lande.

Husk, at vores medlemsrådgivning svarer på spørgsmål om skattepligt for udlandsdanskere.

Hvor skal du bo?

Så er der de mere lavpraktiske overvejelser ift., hvor du skal bo. Måske du allerede har fået en bolig stillet til rådighed af en virksomhed eller organisation. Men skal alle møblerne med fra Danmark, eller starter du forfra det nye sted?

En Global Mobility-partner kan evt. være til hjælp i forbindelse med flytningen. Hos Danes Worldwide har vi en tæt kontakt til en flytteekspert hos MF Interlogistics, men der er mange spillere på markedet.

Planlægning

Det kan måske lyde som logik for dværghøns, men vi siger det alligevel: Planlæg den fysiske del af flytningen i god tid!

Det er jo heller ikke sikkert, at du behøver at have hver eneste grydeske med eller at fem vinterjakker er nødvendigt tæt på ækvator. Måske er flytningen til udlandet en kærkommen lejlighed til at få ryddet op og ud i nogle af alle de ting, vi alle sammen samler sammen, og som fylder i skabe og skuffer.

Samtidig er det vigtigt at lave aftaler med flyttefirmaet i god tid, så flyttelæsset ankommer til den nye destination ca. samtidig med dig og din familie. Vi har i pænt mange tilfælde set billeder af folk, der spiser på gulvet den første måned :-).

Denne artikel er delt op i to: læs anden del her.