Indrejse i Danmark for danskere med udenlandske ægtefæller

Forskellige og modsatrettede udmeldinger omkring reglerne for indrejse i Danmark har sået tvivl og mange spørgsmål hos udlandsdanskere med udenlandske ægtefæller. Danes Worldwide bringer den seneste information om reglerne for indrejse her.

Danmark

Denne artikel er senest opdateret d. 26. maj 2020. Vil du have de nyeste opdateringer omkring udviklingen i Danmark og regler for indrejse, anbefaler vi, at du følger vores guide med de oftest stillede spørgsmål omkring corona-situationen i Danmark.

Hvordan er indrejsereglerne nu?

Udlændinge, der vil indrejse i Danmark, skal have et anerkendelsesværdigt formål under de nuværende restriktioner for indrejse. Det anses som et anerkendelsesværdigt formål for indrejse, hvis man er:

  • Ægtefælle, samlevende, forældre og børn til en dansker, som er bopælsregistreret i Danmark.
  • Ægtefælle, samlevende og børn til en udlandsdansker og indrejser sammen med den danske ægtefælle/samlever/forælder for et korterevarende ophold. Hvis den danske ægtefælle allerede opholder sig i Danmark, kan den udenlandske ægtefælle indrejse, hvis man kan bevise, at den danske statsborger allerede befinder sig i Danmark.

Politiet anser det forsat IKKE som et anerkendelsesværdigt formål, at udenlandske familiemedlemmer indrejser til Danmark alene som turister eller for at holde ferie. Du kan se eksempler på anerkendelsesværdige formål her.

Det er politiet ved grænsen, som vurderer den konkrete situation, og om man kan få lov til at indrejse. Derfor anbefaler Politiet og Danes Worldwide, at man ringer til Politiets corona-hotline (+45) 70206044, så de kan afklare, om man har et anerkendelsesværdigt formål med at indrejse, og hvilken dokumentation som er nødvendig at medbringe.

Særlige regler for personer med fast bopæl i Tyskland eller de nordiske lande (Sverige, Norge, Finland og Island)

Fra d. 25. maj er listen over anerkendelsesværdige formål blevet udvidet for personer med fast ophold i Tyskland, Sverige, Norge, Finland og Island. Det betyder, at personer, der bor i de oplistede lande, kan rejse ind i Danmark, hvis de er ægtefælle, fast samlever, forlovet, kæreste, forælder, bedsteforælder, barn eller barnebarn til en dansker, der bor eller opholder sig fast i Danmark. Den nævnte persongruppe kan også indrejse i Danmark sammen med det danske familiemedlem/kæreste, såfremt sidstnævnte er bosiddende i Tyskland eller de nordiske lande.

Hvis du vil vide mere om, hvordan man som kæreste til en dansker kan dokumentere sin relation, kan du læse mere her.

Har du bopæl i Tyskland eller de nordiske lande, er det også muligt at indrejse, hvis du ejer et sommerhus i Danmark og ønsker at opholde dig i det. Afholdelse af ferie i et lejet sommerhus eller på hotel betragtes fortsat ikke som et anerkendelsesværdigt formål. 

Danes Worldwide fortsætter arbejdet

Hos Danes Worldwide er vi meget opmærksomme på de udfordringer, som de nuværende indrejseregler giver danskere med udenlandske ægtefæller. Vi har ved flere lejligheder gjort udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) opmærksom problematikken og opfordret ham til at se nærmere på reglerne for indrejse.

Vi følger udviklingen nøje og giver løbende opdateringer, når det sker ændringer i reglerne for indrejse i Danmark.