Julehilsen fra 10-årige Luna i Shanghai

Hej, jeg hedder Luna og er 10 år gammel, og jeg bor i Shanghai, fordi min far arbejder på konsulatet. Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at det hedder et konsulat, for det er også en ambassade. De andre gange vi er flyttet med min fars job, har det været for, at han kunne…

Luna i alfekostume

Hej, jeg hedder Luna og er 10 år gammel, og jeg bor i Shanghai, fordi min far arbejder på konsulatet. Jeg synes, at det er lidt mærkeligt, at det hedder et konsulat, for det er også en ambassade. De andre gange vi er flyttet med min fars job, har det været for, at han kunne arbejde på ambassaden.

Når jeg bor i udlandet, er jeg meget dansk, når jeg bor i Danmark er der mange som syntes, at det er mærkeligt, at jeg er dansk, fordi jeg ikke er født i Danmark, og fordi jeg har boet mange år i andre lande. Mange af mine danske klassekammerater syntes i starten, at det var mærkeligt, at jeg ikke har gået i dansk vuggestue og børnehave sammen med dem. Jeg kan godt lide at bo i Danmark, men det er også OK at bo i andre lande.

Min fars arbejde betyder, at mit pas er anderledes, fordi det har en anden farve, det er jule-rødt. Der er én god ting ved et jule-rødt pas, her i Kina er der altid laangg kø i lufthavnen, men fordi vi har det her jule-røde pas, kan vi få lov til at komme i en meget hurtig og kort kø. Det er fedt, når man er træt efter en lang flyvetur og er dårlig til at pakke. Vi har altid rigtig mange kufferter, som er mega tunge.

Tegning af Luna inden hendes afrejse

Det fedeste ved at bo i Kina er, at man kan få rigtig meget ’puller’ (det kalder min mor det), også ting som man ikke kan købe i Danmark. Jeg elsker at tage på puller-marked, hvor man kan købe alt muligt, og I kan tro, at der er mange sjove ting på taobao (hjemmeside) – man kan finde de vildeste ting. Jeg har købt rigtig mange sjove julegaver til Anna, som er min aller-allerbedste veninde i Danmark. Hun skal bl.a. have en sing-a-long-mikrofon med højttaler i skinnende plastik, som man kan tilslutte fx YouTube og så synge med, så sangen kan høres ud af højtaleren, jeg har også købt en pude med et billede af hendes hund Bertha – fordi den blev gammel og nu er død, vi kaldte den pølsehunden, fordi den var tyk og rigtig sød. Og så har jeg købt julesokker, øreringe, fine trusser med en hund med flap-øre på numsen og et sjovt krus.

Men nogle gange er det også ’æv’ at bo i Kina. Det er rigtig svært at holde kontakten til mine venner i Danmark og holde øje med, hvad der sker I Danmark. Især fordi der er syv timers forskel, så når Danmark spiser frokost, så spiser Kina aftensmad. Så når jeg gerne vil facetime mine venner, så har de ikke fri fra skole, og når de har fri for skole, så er jeg gået i seng. Min mor bliver ret sur, hvis jeg facetimer med vennerne, når jeg er blevet puttet!

Tegning af Luna inden hendes afrejse

Der er mange ting, som er anderledes her i Kina: man må ikke drikke vandet fra vandhanen, og man skal forsøge at huske ikke at putte toiletpapiret i toilettet, men i en lille spand ved siden af og alle frugter skal skrælles, fordi min mor tror, at de er beskidte. Kineserne, de prutter højt og laver de største snotklatter med en høj-høj lyd rrrrssbppp. Så griner min mor og mig altid højt og siger ’hold da op’ – altså på dansk. I sidste uge måtte vi ikke komme udenfor på skolen i frikvarteret, fordi der var rødt flag. Det røde flag betyder, at luften er forurenet og beskidt, så SKAL man blive indenfor. Min mor har fået besked på at købe masker, der dækker næse og mund, så nu kan vi komme til at ligne en rigtig kineser. Jeg ved ikke helt, om min søster vil gå med den, for hun er 14 år.

I skolen er det også nogle ting, som er anderledes: vi har uniform på, har gymnastik hver anden dag og kører med skolebusser. Når vi får frikvarter, kommer der en lærer og henter os, så vi sammen kan gå ned i skolegården, i kantinen serverer de vores frokost – det bedste er små forårsruller – og hver dag har vi 40 minutter kinesisk. Det er rigtig svært, men ha-ha min mor kan ikke læse lektier med mig, hun har nærmest opgivet, fordi hun ikke kan finde ud af det. Ligesom i Danmark har vi pyntet vores klasseværelse, men med amerikansk julepynt, fordi min lærer, Ms. Jones, er fra USA. Hun er mega sød, men skal desværre rejse hjem til Californien her til sommer. Men i min skole skal man skifte lærer hvert år, så jeg ville desværre alligevel ikke komme til at gå i Ms. Jones klasse næste år.

Min far siger at man skal være mega syg, for at få lov til at blive hjemme, fordi hver dag koster over 1.000 kr. for at få lov til at gå på vores skole.

Luna, Shanghai. (C)

Det er vores første jul her i Kina, men vi har købt et juletræ – det er i plastik. Det er vildt flot, og vi har sat kulørte lamper på, som blinker. Vi har lavet fyldte chokolader og bagt pebernødder – dem kan alle rigtig godt lide, også kineserne. Men desværre er der nogle af forældrene i min klasse, som har besluttet at klassens juleafslutning skal være sund, så nu ved min mor og mig ikke, hvilken snack vi skal lave, men jeg håber, at vi bare snyder lidt. Min klasse skal lave et juleshow til vores assembly (juleafslutning), og jeg skal være en julealf, så vi har købt et fint jule-alfekostume på taobao til 70 kroner. I Kina kan man godt være lidt sent på den, for de kan levere dagen efter, hvis man blot betaler 20 kroner ekstra.   

Jeg glæder mig til det bliver jul, vi skal nemlig rejse til Danmark, og jeg savner min bedstemor rigtig meget. Heldigvis har min bedstemor fået lært at bruge Viber, og hun vil gerne stå tidligt op, så vi kan tale sammen.

Jeg håber, at I alle får en rigtig god jul med maaasser af gaver, og at der kommer vildt meget sne, når jeg kommer til Danmark.

//Luna.