Julehilsen fra Shanghai

Den 1. august 2018 pakkede og flyttede vi to voksne, to børn, tre katte, 200 kg bagage og 23 m3 i en container fra Danmark til Shanghai.

Shanghai by

Kære alle danskere – uanset hvor I er: lige en lille julehilsen fra et Danes Worldwide-medlem i Kina.

Den 1. august 2018 pakkede og flyttede vi to voksne, to børn, tre katte, 200 kg bagage og 23 m3 i en container fra Danmark til Shanghai. Der skal nævnes, at vi ikke er uvante med at pakke vores habengut i 167 flyttekasser og ét klaver i en container, idet vi i de seneste 14 år har boet iSeoul – Danmark – Hanoi – Danmark – og nu altså Shanghai.

Men denne gang mødte vi visse udfordringer…

Det var skam ikke det at pakke alt ned eller at pakke ud. Nix,det var at få skibet med vores ting til at ankomme til Shanghai og få godkendt, at containeren kunne leveres til os. Der var mange forklaringer på forsinkelserne– lige fra tyfon til at skibet var et smut omkring Korea, eller… Nå, nej – det var i Singapore! Faktisk er det uvist om containeren forlod skibet for at besøge havnen i Singapore?    

kufferter, medlemshilsen

Men heldigvis sørgede husejeren for, at der var møbler i huset. Det skulle dog vise sig, at begrebet ’møbler’ ikke var helt forventningsafstemt! Det betød vi ankom til – et tomt hus! Nå, nej – ikke helt. Der var to fjernsyn, et spisebord med tre stole, en futonseng og en seng med box madras. Min familie tæller en, to, tre, firepersoner! Så hver aften blev imødeset med spænding: hvem vinder lodtrækningen og får lov til at sidde på én af de tre stole, og hvem skal sove som en ægtekineser på en sten-madras. Jeg lærte at lave aftensmad med to nyindkøbte spisepinde og en wok pande, serverede havregryn hver morgen i kaffekrus med en teske og bød fredag aften på filmhygge på gulvet foran fjernsynet. Velkommen til camping i Kina.

Jeg lærte, at taxi kun er for dem der taler kinesisk eller har adressen nedskrevet med kinesiske skrifttegn, og det kunne vores 20 timers kinesisk sprogskolekursus i Danmark altså ikke honorere. Men som altid findes der løsninger, og vi fik både købt toiletpapir og drikkevand – og fik såmænd også noget at spise.

Vi fik også købt skoleuniform og drikkedunk, og vi var glade for, at skoletaskerne var indeholdt i flybagagen. Med andre ord: vores piger kom godt i gang i skole, og den største udfordring for mine to børn er, at Upper School har en cookieindeholdt i deres ’healthy lunch’ det har Lower School ikke = storesøster er tilfreds, lillesøster er gnaven.

Min mandstartede på arbejde 24 timer efter ankomsten og måtte sande, at uden app’en ’didi’ kan man ikke forvente at få en taxi og derved møde til tiden. Men ak! Uden kinesisk kreditkort kan man ikke aktivere ’didi’, og det tager lang tid at blive godkendt til at få et kinesisk kreditkort og endnu længere tid at få overført og udleveret pengene fra den danske konto. Ja, der er nogle bump på vejen når man er ny i Kina.

Men i dag er min mand fuldgyldigt medlem af scoot-men, som er velvoksne mænd på små el-scootere, der med 40 kilometer i timen ses i gadebilledet kl 7.30 og igen kl. 18.30. Mine børn tager skolebussen kl. 7.25 og kommer hjem kl. 15.40 til lektierne. Selv er jeg blevet en Metro-mom, det glider ind i køen af de millioner af kinesere, som dagligt benytter Metroen, hvilket fungerer upåklageligt: kan man ikke komme ind i toget, kommer der et nyt om 4 minutter.

julekugler, medlemshilsen

Men vigtigst: vi er nu alle fuldgyldige WeChat-medlemmer med kontakt til de andre i Kina, kunde hos Epermarket, som kan engelsk og leverer vores dagligvarer, og så har vi fået etableret en VPN-forbindelse (om end ustabil) – med andre ord, vi er nu blevet etableret i Kina.

Nu skal vi så vænne os til, at det begynder at blive vinter – kun 15-20 grader – så vi har sat varme på huset, fundet støvler og strikbluser frem og overvejer vanter, når vi kører på scooter. Uhaaa, det er køligt.

Julestemningen banker på, og det er tid til diverse julearrangementer. Præsten kommer flyvende til julegudstjeneste, der er julebagning til skolens ’Winter Carnival’ – 150 stk. konfekt pakket i små poser med sløjfe, og så skal vi i gang med julegaveshopping. Juleshopping i Shanghai burde ikke være svært, der er alt hvad hjertet begærer. Lige fra ægte plastik Kina-ting med lys og lyd til de fineste cashmer tørklæder – kvalitet og pris følges ad, og jeg kan allerede ’tinge om prisen’ som en gammel fiskerkone. Men det kan være svært at beslutte, hvor købet skal ske; skal jeg tage på fake-markedet, i et af de hundredevis af glitterende $$$-stormagasinereller måske bare kaste mig ud i at bestille gaverne fra Taobao, altså via min personlige Taobao-agent!. Ja, den napper jeg. Så skal jeg blot finde gaven på en dansk hjemmeside, sende et foto til agenten og vups – så finder han den hos en kinesisk forhandler. Nemt ikke sandt?

Men vi glæder os, og jeg er overbevist om, at det bliver en festlig jul, da vi nu har otte spisebordsstole, 72 tallerkner, to sofaer og seks senge. Vi skal hygge med look-a-like danskjulemad, ægte danske taobao-julegaver og et Kina-plastikgrantræ – som vores katte allerede har nedlagt adskillige gange. Alt dette mens voksne og børn afsøger huset for et stabilt internet signal, så vi kan synge ”Nu er det jul på Vesterbro” sammen med Anders Matthesen…

Mange kærlige hilsner og ønsker om en rigtig glædelig jul og godt nytår fra Pia Solmer & Shanghai.