Få et overblik over Danes Worldwides nyheder her

Udlandsdanskeres ret til SU?

Som led i Folketingets igangværende finanslovsforhandlinger kræver Dansk Folkeparti, at Danmark indfører et optjeningsprincip i forhold til SU og en række andre sociale ydelser – et optjeningsprincip, som også kommer til at gælde udlandsdanskere. Som hovedargument henviser partiets finansordfører René Christensen til en stigning i antallet af udlændinge, som modtager SU i Danmark. Han siger bl.a. i artiklen nedenfor: ”Vi har rigtig mange ikke-danske hjemløse eller flygtninge-indvandrere. Mange af dem er europæere, som kommer herop og har adgang til vores ydelser.”

At udlandsdanskere rammes er ifølge René Christensen utilsigtet. Han henviser til EU-reglerne som årsag til, at også danske statsborgere kan blive ramt, hvis forslaget bliver til en realitet: ”Vi ville sådan set gerne lave reglen på den måde, at det gælder for ikke-danske statsborgere, men det kan ikke lade sig gøre på grund af både menneskerettigheder og EU-systemet.”

Hele artiklen kan læses her: dr.dk/nyheder/politik/finanslov-df-vil-begraense-adgang-til-su-tandlaegehjaelp-og-boligtilskud

Danes Worldwides generalsekretær, Anne Marie Dalgaard, har givet følgende kommentar til Politiken:
”Vi er klart betænkelige ved konsekvensen af DF´s forslag. Det vil hindre mobiliteten for globalt orienterede danske studerende såvel som dansk arbejdskraft hen over grænser – det er et mærkeligt signal at sende i en tid, hvor dansk erhvervsliv indenfor en række sektorer netop har stort behov for arbejdskraft.

Vi gør opmærksom på, at skiftende regeringer – helt logisk – netop har opfordret danskere til at søge internationale erfaringer i udlandet. Det er derfor helt skævt, at danskere i udlandet skal straffes, når de vender hjem igen – i tilfældet her, ved at deres børn åbenbart ikke skal kunne modtage SU som følge af forældrenes arbejdsindsats i udlandet.

Forslaget kommer samtidig med, at reglerne for familiesammenføring er blevet strammet helt urimeligt og nu rammer en lang række danskere over hele verden, som ikke kan tage deres ægtefæller med til Danmark. Derudover er en nylig aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om strammere optjeningsregler i forhold til folkepension også med til at efterlade det indtryk, at det som dansker åbenbart er bedst at blive i Danmark. Forslaget er del af en meget trist udvikling, der ikke mindst rammer Danmarks internationale konkurrenceevne.”

Danes Worldwide følger finanslovsforhandlingerne nøje og vil informere om eventuelle udviklinger på SU-området og øvrige emner af relevans for udlandsdanskere. 

Back to Top

Til top

Kontakt

Danes Worldwide
Købmagergade 67, 2. sal
DK-1150 København K

danes(a)danes.dk
Tlf +45 3332 0913    

 

 

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev