Ny politisk aftale om genåbning af rejseaktiviteter for Danmark

I går aftes indgik regeringen og de resterende folketingspartier (undtagen Ny Borgerlige) en aftale om genåbningen for rejseaktiviteter ind og ud af Danmark.

rejse, kastrup lufthavn, danes worldwide

I går aftes indgik regeringen og de resterende folketingspartier (undtagen Nye Borgerlige) en aftale om genåbningen for rejseaktiviteter ind og ud af Danmark. Genåbningen af rejseaktivitet og resten af det danske samfund vil ske gradvist i løbet af foråret/forsommeren 2021 og er derfor inddelt i forskellige faser. Genåbningen af rejseaktivitet er inddelt i fire faser, hvoraf den første begynder 21. april 2021.

Vær opmærksom på at planerne for genåbningen kan ændres løbende i forhold til sundhedsmyndighedernes vurdering af smitteudviklingen i Danmark, EU og resten af verden. Derfor anbefaler Danes Worldwide, at man altid undersøger de nyeste opdateringer og gældende indrejserestriktioner på www.coronasmitte.dk.

De fire faser

De fire faser for genåbningen for rejseaktivitet er i skrivende stund (14. april), som følger

Fase 1 – gældende fra den 21. april 2021

 • Fra den 21. april vil de danske myndigheder genindføre risikovurderinger for de enkelte lande/regioner, baseret på den lokale smittesituation.
 • Rejsevejledningerne vil ugentligt blive opdateret for hhv. EU- og Schengenlande og tredjelande.
 • Lande og regioner vil fremover blive opdelt i kategorierne gul, orange og rød. Du kan finde Udenrigsministeriets rejsevejledninger og se landenes/regionernes farvekategori her.
 • Personer bosiddende i og indrejsende fra gule lande og regioner er undtaget isolationskravet.
 • Der er ikke længere krav om isolation for erhvervsrejsende.
 • Listen over anerkendelsesværdige formål bliver udvidet, så der bliver åbnet op for, at bl.a. højskole- og efterskoleelever, udvekslingsstuderende, ægtefæller, faste samlevende eller børn til en dansker, der bor i udlandet og rejser sammen, samt sommerhus- og bådejere kan rejse ind i Danmark.

Fase 2 – gældende fra den 1. maj 2021

 • Når fase 2 begynder, vil færdigvaccinerede danskere og udlændinge, herunder turister, fra gule og orange EU- og Schengenlande kunne rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation efter indrejse i Danmark.
 • Indrejse for røde lande/regioner vil forsat have krav om test og isolation.
 • Kravet om at kunne fremvise en negativ COVID-19-test ved indrejse i Danmark bliver lempet, så testen må være foretaget 48 timer før indrejse (indtil da er kravet 24 timer).

Fase 3 – gældende fra når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik, hvilket efter den nuværende plan er 14. maj 2021

 • For personer, der indrejser fra gule lande, vil der ikke være krav om anerkendelsesværdigt formål eller isolation.
 • For personer bosiddende i EU- og Schengenlande, der indrejser fra orange lande, vil der ikke være krav om anerkendelsesværdigt formål. Det vil være krav om test og isolation efter indrejse, medmindre man er vaccineret eller tidligere smittet.
 • Personer, der indrejser fra grænselandet, er undtaget isolationskrav.

Fase 4 – gældende fra når der er implementeret et EU-coronapas, hvilket i øjeblikket forventes at være den 26. juni 2021

Danmark har indført et dansk coronapas, som skal bruges som et værktøj til at åbne mere op for det danske samfund. EU har dog også planer om at lave et fælles EU-coronapas, der skal være tilgængeligt for alle personer bosiddende i EU. EU-coronapasset er forsat under forhandling, men forventes at være indført til den 26. juni og starter fase 4.

 • Med et EU-coronapas vil det være muligt for personer bosiddende i EU at holde ferie i andre EU-lande.
 • Der vil forsat være krav om test efter indrejse for personer, der indrejser fra orange regioner/lande alene på baggrund af en negativ test.
 • For personer, der rejser uden et coronapas, vil der fortsat gælde rejserestriktioner og smitteforebyggende tiltag.

Du kan læse mere om det danske coronapas her

Indrejse fra tredjelande

For indrejse fra tredjelande vil Danmark følge den fælles EU-tilgang. Det betyder, at der alene er åbnet for indrejse for ganske få åbne lande uden for EU. For resterende tredjelande kan der kun indrejses i Danmark med et anerkendelsesværdigt formål. EU-tilgangen forventes genforhandlet inden sommerferien, hvor Danmark vil presse på for at få genforhandlingen sat i gang hurtigst muligt.


Her kan du læse mere

Du kan læse selve aftalen her.

Danes Worldwides side om corona/covid19 og udlandsdanskere