Overblik: udlandsdanskere uden adgang til corona-vaccination

Vi har tidligere rettet direkte henvendelse til bl.a. sundhedsministeren. Mens vi venter på svar fra myndighederne, er vi nu i løbende kontakt med en række danske medier…

corona, vaccine, udlandsdsdanskere, danes worldwide

Senest opdateret den 10. februar 2021.


Udlandsdanskere uden adgang til corona-vaccination

Som lovet følger vi her op på problematikken:

Om Danes Worldwides henvendelse til sundhedsministeren:

Den 13. januar 2021 rettede vi direkte henvendelse til sundhedsminister Magnus Heunicke, for at gøre ham opmærksom på problematikken. Læs mere her:

Opdatering pr. 03.02.21: Vi har fået foretræde for folketingets sundhedsudvalg. Her vil generalsekretær Anne Marie Dalgaard forklare om problemet med manglende indtænkning af udlandsdanskere i det danske vaccinationsprogram. Vi er inviteret til virtuelt møde medio februar 2021.

Opdatering pr. 10.02.21: Vi har været til møde med folketingets sundhedsudvalg. Læs briefingen her:


Mediernes dækning af problematikken:

Anne Marie Dalgaard, generalsekretær i Danes Worldwide, udtaler sig om problematikken i Jyllandsposten d. 22. Januar 2021. Artiklen er desværre ikke fuldt tilgængelig for ikke-abonnenter, men her et uddrag:

(Rubrik og underrubrik:)

Danskere i udlandet i vaccine-klemme: “En masse danskere vil falde mellem to stole”
Danskere i udlandet risikerer at blive tabt på gulvet i vaccinationsindsatsen. Derfor skal de have lov at rejse hjem og få deres plads i det danske vaccinationsprogram, mener interesseorganisation.

Anne Marie Dalgaard, generalsekretær i Danes Worldwide: 

“Der er danskere i udlandet, der ikke er omfattet af vaccinationsprogrammer i de lande, hvor de bor, fordi nogle lande forbeholder vaccinationer til deres egne statsborgere. Det betyder, at en masse danskere vil falde mellem to stole. De vil ikke kunne blive vaccineret i Danmark, for de er ikke indregnet i vaccinationsprogrammet herhjemme, og de vil heller ikke kunne blive vaccineret der hvor de bor.”

Jyllands-Posten og Sundhedsministeriet: 

“Sundhedsministeriet påpeger, at danskere bosat uden for EU kun har adgang til akut sygehusbehandling, når de er i Danmark.

»Derfor kan danskere bosat i tredjelande som udgangspunkt ikke modtage tilbud om Covid-19-vaccine i Danmark,« hedder det.”

Anne Marie Dalgaard: 

“Man må medregne i det danske vaccinationsprogram, at udlandsdanskere skal have mulighed for at blive indpasset i de kategorier, de i øvrigt hører hjemme i, dvs. aldersmæssigt og helbredsmæssigt osv. De skal ikke stilles værre eller bedre, end hvis de havde boet i Danmark. (…) I nogle lande kan man købe adgang til at blive vaccineret, men det kan blive særdeles dyrt. Og i nogle landes vaccinationsprogrammer kan der være tale om adgang til vacciner for landets expats (udlændinge, red.), men vacciner som er af tvivlsom kvalitet og som ikke er godkendte i EU.”

Link til artiklen: Danskere i udlandet i vaccineklemme (JP)

Anne Marie Dalgaard, generalsekretær i Danes Worldwide fortæller om problematikken i RADIO4 d. 22. Januar 2021. Klippet starter 15 m. og 50 sek. inde i programmet:

Marianne Krüger, Danes Worldwides repræsentant i Bangkok, fortæller om hendes syn på sagen i RADIO4 d. 22. Januar 2021. Klippet starter 1. Min og 23 sek. inde i programmet:

Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører i Socialdemokratiet, svarer på kritik af manglende dansk vaccination af udlandsdanskere i RADIO4 d. 22. Januar 2021. Klippet starter 31 min. inde i programmet:

Her kan du læse Kristeligt Dagblads dækning (samt bl.a. Børsen, Politiken og BT via Ritzau) af sagen:

Kristeligt Dagblad: udlandsdanskere må kigge langt efter covidvaccination

Jyllandsposten følger op på sagen med en artikel den 3. februar 2021 (bag betalingsmur): “Det kan tage år, inden jeg får en vaccine” (JP)


Vi følger naturligvis sagen løbende.