Kære forælder
I det følgende vil du finde information vedrørende dit barns ophold på Sommerskolen 2025. Denne information gælder alle linjer og alderstrin.
Start- og sluttidspunkt
Sommerskolen starter onsdag den 9. juli 2025 og slutter fredag den 25. juli 2025.
Vi dispenserer helst ikke fra Sommerskolens start- og sluttidspunkt, da det er vigtigt, at alle – både elever og medarbejdere – kommer godt fra start den 10. juli. Selve undervisningen går i gang den 11. juli.
Transport ved ankomst til Sommerskolen
Ved Sommerskolens start er der følgende muligheder for ankomst:
- Egen transport
Du afleverer selv dit barn på Sommerskolen i tidsrummet kl. 15.00 – 17.00. - Bustransport fra København
Det er muligt at tilkøbe billet til bustransport fra København til skolerne hos Willemoes/Haarby Rejser. Elever skal møde på Ingerslevsgade ved Københavns Hovedbanegård i tidsrummet kl. 12.30 -13.30. Busserne afgår kl. 13.30.
Busbilletter købes inden 14. juni 2025. Bankoplysninger til Willemoes/Haarby Rejser fremsendes. - Offentlig transport
Vi opfordrer til, at I på forhånd køber tog- og pladsbillet til både ankomst- og afrejsedagen. På www.rejseplanen.dk kan billet og pladsbillet købes og modtages som pdf.
Transport ved afslutning på Sommerskolen
Ved Sommerskolens afslutning er der følgende muligheder for afrejse:
- Egen transport
Du afhenter selv dit barn på Sommerskolen. Tidspunkter meldes ud senere. - Bustransport til København
De elever, der har tilkøbt bustransport hos Willemoes/Haarby Rejser, bliver kørt til København, hvor de kan afhentes på Ingerslevsgade ved Københavns Hovedbanegård ca. kl. 17.30. - Offentlig transport
Vi opfordrer til, at I på forhånd køber tog- og pladsbillet til både ankomst- og afrejsedagen. På www.rejseplanen.dk kan billet og pladsbillet købes og modtages som pdf.
Betalingsfrister
- Rate 1: Betales senest 14 dage efter optagelsen.
- Rate 2: Betales senest den 14. februar 2025*.
Betaling sker via dette link. Husk at logge in før du betaler.
* Tilmelder du dit barn efter den 14. februar, vil du modtage en mail med info.
Konfirmation
Konfirmationen afholdes fredag den 25. juli kl. 10.30 i Brahetrolleborg Slotskirke.
Pakkeliste
Husk elevens navn på alle genstande!
Vi henstiller til, at barnet selv deltager i pakningen, så de ved, hvad de har medbragt til Sommerskolen.
- Tøj til koldt og varmt vejr
- Udendørs sko/solidt fodtøj
- Varmt og vindtæt overtøj
- Regntøj
- Sportstøj og sportssko til både indendørs og udendørs brug
- Badetøj og badehåndklæde – almindelige håndklæder skal ikke medbriges
- Dyne, hovedpude, sengelinned skal ikke medbringes
- Toiletsager
- Nattøj
- Penalhus (fx blyanter, blyantspidser, tusser, farveblyanter, lineal, saks, viskelæder og limstift)
- Bærbar computer eller tablet samt strømkabel og evt. adapter til dansk stik
- Høretelefoner, som passer til elevens computer/tablet
- Mobiltelefon og oplader
- Vækkeur (mobiltelefon kan ikke bruges som vækkeur)
- Turtaske/rygsæk
- Drikkedunk, da vi af miljøhensyn ikke uddeler kildevand i plastikflasker
- Evt. medicin
- Blåt sygesikringsbevis for EU-borgere
- Kopi af pas
- Vaskepose (max 20×30 cm) til fx strømper og undertøj
- Udklædningstøj (indbydelse til temafesten kommer senere)
Lommepenge
Inkluderet i deltagerbetalingen for Sommerskolen er DKK 200 til at købe ind for i Sommerskolens pengeløse kiosk. Har eleven brug for yderligere penge, skal eleven selv medbringe dem. Det er ikke muligt at indbetale penge til en lommepengekonto.
Vi opfordrer til at eleverne medbringer lommepenge til ekskursionerne.
Ekskursioner
Vi planlægger, at eleverne fra alle linjerne på Sommerskolen kommer på ekskursion:
- Eleverne fra 10-13 år skal til Djurs Sommerland.
- Eleverne fra 14-17 år skal til København og i Tivoli.
Værdigenstande og forsikring
Husk at tegne en forsikring, som dækker jeres barns ophold under Sommerskolen. Dette gælder evt. tyveri, sygdom, læge- og sygehusbesøg.
Værdigenstande som fx mobiltelefon, bærbar computer og tablet samt eventuelle kontanter og hævekort medbringes på eget ansvar! Sommerskolens forsikring dækker ikke private værdigenstande.
Rengøring og tøjvask
For at holde en høj hygiejnestandard er der afsat tid til daglig rengøring på egne værelser og fællesområder under vejledning af de tilknyttede voksne.
Der er mulighed for at få vasket tøj på alle afdelinger af Sommerskolen. Vi opfordrer alligevel til, at eleverne har rigeligt rent tøj med til alt slags vejr, så de kun behøver at få vasket nogle enkelte gange. Medarbejderne på Sommerskolen er naturligvis behjælpelige med at arrangere tøjvask.
Førstehjælp
Inden Sommerskolens start arrangerer vi et førstehjælpskursus for alle vores medarbejdere, så de er i stand til at kunne håndtere eventuelle nødsituationer.
Brandøvelse
En af de første dage på Sommerskolen, vil der blive afholdt en brandøvelse, så alle ved, hvad de skal gøre, hvis en brandalarm skulle lyde. Det er afdelingslederne på de forskellige skoler, som forestår denne øvelse ud fra gældende anvisninger fra myndighederne.
Linjen Dansk sprog og kultur
Danskundervisningen på Sommerskolen
På Sommerskolen tilbyder vi danskundervisning på forskellige niveauer.
På alle hold er der ca. 12-15 elever. Eleverne på de enkelte hold har nogenlunde samme niveau. På Sommerskolen tilstræber vi en undervisningsform, hvor eleverne trækker på hinandens faglighed og kan udnytte dynamikken i en større gruppe til bl.a. at stifte bekendtskab med par- og gruppearbejde samt øve sig i debat, herunder argumentation for egne holdninger.
Inddeling på danskniveau og sprogscreening
På Sommerskolen har vi 10 forskellige danskniveauer. Vi kan således sikre, at alle elever modtager undervisning, der svarer til deres niveau. Ved tilmelding til Sommerskolen fordeles eleverne efter de tre overordnede niveauer. I foråret bliver der sendt en test ud, som eleverne skal udføre alene. Ud fra den test, placeres eleverne på de 10 forskellige niveauer.
De elever, som i forvejen går på vores onlineundervisning, testes typisk ikke, da vi allerede kender deres niveau.
75 lektioner på 17 dage
Undervisningen omfatter ca. 75 lektioner på alle niveauer. En lektion varer 45 minutter. Der vil være en vekselvirkning mellem teoretisk undervisning, aktiviteter og ekskursioner i nærområdet eller længere væk. Et ramme- og dagsprogram for jeres barns specifikke Sommerskole vil blive meldt ud.
Er dit barn klar til sommerskole?
Vores ansatte er dygtige og engagerede undervisere, der leverer kvalificeret og kreativ undervisning. Vi lægger stor vægt på, at eleverne oplever en differentieret og afvekslende undervisning med vægt på bevægelse i undervisningen. Alle situationer er potentielle læringssituationer, og derfor når rigtig mange af vores elever sprogligt – såvel som personligt – meget langt i løbet af Sommerskolen.
Det er et 17-dages skoleforløb, hvor der dagligt er seks undervisningslektioner i dansk. Det er derfor essentielt, at eleverne har motivation til og forventninger om at forbedre deres danske sprog. Vi forventer, at eleverne har lyst til samværet med andre børn og bidrager til, at det bliver et godt og givende ophold for alle. Vi opfordrer til, at I taler med jeres børn om formålet med og forventningerne til opholdet. For mange børn, der er født i udlandet, er formålet at styrke tilhørsforholdet til Danmark. Her siger vores erfaring, at Sommerskoleopholdet bidrager positivt.
Personalets anvisninger og frihed under ansvar
Eleverne vil være under opsyn af voksne under hele forløbet, men det tilstræbes at give eleverne frihed under ansvar på baggrund af alder og modenhed. Vi vil derfor også stille krav til den enkelte elev og opfordre til selvstændig stillingtagen som en del af undervisningen. Ved ekskursioner vil der altid være to voksne til stede. Det er vigtigt at alle elever retter sig efter personalets anvisninger til enhver tid. Dette af hensyn til alles trivsel og sikkerhed.
Fri under Sommerskolen
Vi giver ikke fri under opholdet, medmindre det er grundet ganske særlige omstændigheder.
Slik- og snackpolitik
Højt sukkerindtag og læring er en dårlig cocktail, så vi anbefaler at man ikke sender slik. På skolen er der en kiosk, hvor eleverne har mulighed for at proviantere slik, sodavand og chips.
Rusmidler og tobak
På Sommerskolen er det forbudt at indtage og/eller besidde alkohol, tobak og andre euforiserende stoffer. Sommerskolens personale vil som en del af tilsynet med eleverne håndhæve reglerne. Vi skal i den forbindelse gøre opmærksom på, at enhver overtrædelse af ovennævnte regler vil kunne medføre øjeblikkelig hjemsendelse!
Mobning
For at Sommerskolen skal være et trygt sted at være, slår vi hårdt ned på eventuelle drillerier og mobning. Er der tale om bevidst mobning, kan det i yderste konsekvens føre til hjemsendelse af den elev eller de elever, der mobber.
Billeder af andre
Vi oplyser desuden om, at det er forbudt at tage billeder af andre i private sammenhænge uden samtykke. Hvis dette overtrædes, kan det medføre hjemsendelse.
Dit barn skal kunne kommunikere på dansk eller engelsk
Skolens sprog er dansk, men engelsk bliver benyttet til at give vigtige beskeder, hvis det er nødvendigt af hensyn til elevernes sikkerhed og forståelse af vigtige oplysninger.
I tilfælde af ulykke eller sygdom kan vi ikke tage ansvaret for, at et barn ikke kan forstå elementære nødråb eller fortælle om smerter eller lignende. Det gælder også på ekskursioner, hvor eleverne færdes i trafikken og skal kunne forstå kollektive beskeder af hensyn til deres sikkerhed.
Det er desuden meget vanskeligt for Sommerskolens lærere og aktivitetsledere at undervise en elev, man ikke har et fælles sprog med, og derfor må udbyttet af undervisningen forventeligt også være derefter. Barnets sprogkundskaber er naturligvis også vigtige af hensyn til hans/hendes muligheder for social kontakt med de øvrige elever og for at føle sig som en del af fællesskabet.
Børn, som ikke mestrer enten dansk eller engelsk – dvs. ikke forstår simple oplysninger og ”nødråb” på ét af de to sprog, kan vi ikke tage ansvar for, og vi forbeholder os ret til at sende disse elever hjem af hensyn til deres sikkerhed.
Hjemsendelse
En eventuel hjemsendelse vil naturligvis kun ske efter kontakt med elevens forældre eller kontaktperson, og den vil foregå for egen regning. Det er derfor vigtigt, at kontaktpersonen på få timer kan stå til rådighed og afhente eller modtage eleven, hvis Sommerskolen er nødt til at bortvise eleven på grund af overtrædelse af ovennævnte regler eller dårlig opførsel.
Vi vil opfordre jer forældre til at gennemgå vores regler med jeres børn, inden de kommer på Sommerskolen.
En hjemsendelse fra Sommerskolen vil samtidig få indflydelse på barnets eventuelle fremtidige deltagelse i Sommerskolen.
Det kan være en stor udfordring at være væk hjemmefra i flere uger – måske for første gang. Man kan være ekstra sårbar og lettere få hjemve. Det har høj prioritet, at eleverne hurtigt skal føle sig hjemme på Sommerskolen. Det er derfor vigtigt, at eleverne siger fra, hvis de føler sig misforstået eller er kede af det. Bed jeres barn om at gå til en voksen, hvis dette er tilfældet. Vi har en trivselssamtale med hvert barn i løbet af de første dage.
Omsorg og tryghed
Vi oplever hvert år, at nogle få elever lider af hjemve. Det er vi meget opmærksomme
på. Vores generelle erfaringer er, at elever med hjemve ikke nødvendigvis får det bedre af en massiv forældrekontakt. Ofte bliver eleven mindet om afsavnet netop i samtalen med forældrene. Det er en god idé at rådføre sig med afdelingslederne, hvis I har en formodning om, at jeres barn har hjemve, inden I eventuelt ringer til jeres barn. Vi har altid fokus på omsorg og at børnene skal føle sig trygge og i de bedste hænder. På skolen for vores yngste elever, har vi ansat en ekstra person i gruppen for at frigive lidt mere tid til omsorg og tryghed.
Kontaktperson
Med flere hundrede elever på Sommerskolen kan det ikke undgås, at elever bliver syge, kommer til skade eller må hjemsendes fra Sommerskolen. Er du ikke selv i Danmark, skal dit barn have en kontaktperson i landet, som vi kan kontakte, og som på få timer kan stå til rådighed og i visse tilfælde hente barnet. Vi har mange elever, og det er derfor en stor hjælp for os, hvis forældreinformationerne videresendes til kontaktpersonen og evt. andre, der spiller en rolle i elevens ophold på Sommerskolen.
Kontakt med dit barn
Mobiltelefonen kan naturligvis benyttes til at give livstegn. Vi anbefaler, at man benytter pausen kl. 15.00 – 16.00 dansk tid, hvis man har behov for at komme i kontakt med sit barn. Tidspunktet er valgt, da det – med en lidt fleksibel tilgang – passer de fleste tidszoner. Særlige aftaler kan naturligvis arrangeres med afdelingsledelsen – fx hvis eleven ikke medbringer sin egen mobiltelefon. Vi vil appellere til, at man IKKE ringer uden for telefontiden og dermed respekterer det program, vi har lagt for eleverne og deres samvær med de øvrige deltagere. I stedet for at ringe kan man med fordel sende en SMS, som kan læses, når det passer ind i elevens dagsrytme.