Årets Verdensdansker 2021 – Kasper Hjulmand

“Det er som om tilhørsforholdet til Danmark vokser i takt med, at de bor ude og kan se og fornemme, hvad andre kulturer er for noget. Der vokser det danske i én, og man bliver mere og mere stolt over at tage den røde trøje over hovedet.”

Kasper Hjulmand

Teksten er et uddrag fra en artikel, der oprindeligt er bragt i Danes Worldwides trykte medlemsmagasin DANES i april 2022.

FOTO: Rasmus Knudsen

Landstræner Kasper Hjulmands tale ved prisoverrækkelsen:

Først og fremmest tusind tak for prisen. Det er en stor ære for at modtage denne udnævnelse.

Jeg har selv været udlandsdansk nogle gange og været i forbindelse med Danes Worldwide i blandt andet Tyskland, så jeg ved, hvor stor og vigtig og hjælpsom organisationen er, da jeg selv var ude med familien.

Da jeg blev nomineret i efteråret, tænkte jeg: Orv, det er en stor pris!

Jeg har selv været udlandsdansk nogle gange og været i forbindelse med Danes Worldwide i blandt andet Tyskland, så jeg ved, hvor stor og vigtig og hjælpsom organisationen er, da jeg selv var ude med familien.

Jeg modtager prisen på vegne af rigtig mange mennesker, for landsholdet er ikke bare en træner, der står og råber – det er vores alle sammens hold. De drenge, jeg har med at gøre, kommer fra alle dele af Danmark – fra Østervrå i nord, fra Maribo i syd, fra Esbjerg i vest og her fra Østerbro i København. De kommer fra alle mulige steder rundt omkring i landet, og der er utrolig mange mennesker, der har gjort et kæmpe stort stykke arbejde. De har kunnet komme til fodbold, da de var drenge, og der er nogen, der har taget sig af dem og troet på dem.

Mange af drengene er taget ud – også i en ung alder – og rigtig mange spillere på holdet bor og har gennem årene boet rundt om i verden. Og det er, som om tilhørsforholdet til Danmark vokser i takt med, at de bor ude og kan se og fornemme, hvad andre kulturer er for noget. Der vokser det danske i en, og man bliver mere og mere stolt over at tage den røde trøje over hovedet.

Lige pludselig ser vi 8-9.000 danskere danne en hel væg nede bag det ene mål. Det var danskere og deres familier, som bor i Storbritannien.

Kasper Hjulmand
Kasper Hjulmand holder tale efter at have fået Danes Worldwides hæderspris.

Hver eneste gang, der bliver spillet landsholdturneringer, skal jeg hilse og sige, at de er vanvittig stolte! Mange af dem har vundet store ting ved deres klubber, og mange spiller med i Champions League og med på de største adresser – men der ingenting, der slår at spille landskampe!

Jeg har været så heldig at give debut til 22 spillere, tror jeg det er, i den korte tid, jeg har været træner, og hver gang der er en debut på det danske landshold, så betyder det sindssygt meget for den person, for den spiller, for den familie og det sted, vedkommende kommer fra. Der er en virkelig stor stolthed ved at repræsentere Danmark, når vi spiller.

Jeg vil også gerne sige tak for støtten og opbakningen, for det er fuldstændig rigtigt: Et godt billede på det er for eksempel, da vi spillede på Wembley, og vores fans her i Danmark ikke måtte rejse til London på grund af pandemien. Lige pludselig ser vi 8-9.000 danskere danne en hel væg nede bag det ene mål. Det var danskere og deres familier, som bor i Storbritannien – et helt vanvittigt scenarie som vi slet ikke havde regnet med. Det viste noget om opbakning!

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Samtidig kan jeg fortælle om rigtig mange billeder, vi har modtaget, når vi har spillet rundt om i verden – danske flag, som hænger ud af boliger, og folk der samler sig. Den opbakning, vi har fået, har været helt fantastisk at mærke!

Vi blev tryktestet, da Christian faldt om i Parken, og vi så, hvordan det er at holde sammen.

Vi gør, hvad vi kan for at repræsentere det bedste, vi synes der er ved Danmark:

Nummer ét er, at vi er ambitiøse med det vi vil, og vi håber selvfølgelig at stå der ved VM til sommer. Vi vil gerne gøre os umage og kæmpe hårdt og træne rigtig meget og gå så langt, som vi overhovedet kan, for at opnå resultater. Men samtidig vil vi også gerne være generøse og huske, hvor vi kommer fra i Danmark, og huske at give noget tilbage til de børn, som drømmer om at komme til at være de næste på landsholdet – men også at give noget til verdens børn, for vi er en del af verden. Som vores slogan, nemlig Del af noget større. Landsholdet er en del af Danmark, men vi er også en del af verden, og det er det udsyn og den generøsitet, der kendetegner os. Vi spiller for verden og for børnene.

Kasper Hjulmand
Danes Worldwides bestyrelsesformand, Susanne Rumohr Hækkerup, overrækker Danes Worldwides hæderspris til Kasper Hjulmand.

Det næste er sammenhold; vi blev tryktestet, da Christian faldt om i Parken, og vi så, hvordan det er at holde sammen. De andre har måske nogle bedre spillere, men når vi står sammen, så skal I altså være gode for at slå os! Lige dér så vi, hvordan staben, spillerne og hele Danmark stod sammen. Når vi bliver presset, så står vi sammen – det er noget af det bedste ved Danmark, synes jeg. Vi står sammen, når det gælder. Og det er vi blevet kendt for, og det har vi modtaget priser for – fx Bild-Zeitungs pris i Tyskland, Bedste hold i Verden. Jeg så også på et tidspunkt en stor overskrift i Washington Post, hvor der stod ”We are red, we are white – we stand together side by side”.

Sammenhold og det, at vi kerer os om dem, der ligger ned, og at vi står sammen, når det rigtig gælder – dét vil vi gerne være med til at fastholde og kæmpe for alle sammen og huske, at det er vores hold. Tusind tak for prisen, som jeg modtager på vegne af simpelthen så mange mennesker – hele Fodbolddanmark og selvfølgelig også spillerne, der kæmper kampene derude. For, ja, det kan godt være, at jeg råber ad dem – men det er trods alt dem, der spiller.

Jeg er meget beæret. Vi skal gøre vores bedste for også i fremtiden at samle og begejstre. Tusind tak for opbakningen!

Bemærk: Prisen som Årets Verdensdansker 2021 blev først uddelt i 2022 pga. Conona.