Juridisk vidensbank

I vidensbanken finder du svar på alt om familiesammenføring og dansk statsborgerskab

Den juridiske vidensbank er de globale danskeres ultimative ressource til selv at søge generelle svar på praktiske og juridiske udfordringer, der følger med en tilværelse uden for Danmark. Al information i vidensbanken er udarbejdet og kvalitetssikret af Danes Worldwides jurister med speciale i globale danskeres forhold.

Karoline Blyt, jurist og teamleder

I den juridiske rådgivning svarer vi på knap 1.500 henvendelser om dansk statsborgerskab årligt. For mange er processen med det danske statsborgerskab et vigtigt og nødvendigt skridt i at formalisere deres bånd til Danmark. Det handler både om identitet, rettigheder og forpligtelser, og derfor er det så vigtigt at få styr på.

Karoline Blyt, jurist og teamleder

Dansk statsborgerskab – bevarelse, dobbelt statsborgerskab, bevis og generhvervelse

Processen med at opnå eller bevare dansk statsborgerskab kræver grundig overvejelse og forståelse af de juridiske krav og konsekvenser. Med den juridiske vidensbank får du hjælp til at navigere i disse komplekse processer og træffe velinformerede beslutninger om dit statsborgerskab.

Skal jeg søge om bevarelse af dansk statsborgerskab?

Børn, der er født i udlandet af danske forældre, står over helt særlige udfordringer. Bevarelse af dansk statsborgerskab for unge, inden de fylder 22 år, er ultimativt det emne, flest medlemmer har brug for juridisk hjælp til. Mange tror desværre også fejlagtigt, at de ikke er omfattet af den såkaldte 22-års regel.

Besøg vidensbanken for svar

Hvordan og hvor søger jeg om bevarelse af dansk statsborgerskab?

Til ansøgningen om bevarelse af dansk statsborgerskab er der en række krav og betingelser og forældrenes status kan de være berettiget til automatisk dansk statsborgerskab ved fødslen. Det er vigtigt for forældre at forstå, hvordan de sikrer deres børns statsborgerskab, og desværre kan det være en langvarig og usikker proces.

Besøg vidensbanken for svar

Fordele og ulemper ved dobbelt statsborgerskab

Dobbelt statsborgerskab er blevet tilgængeligt, efter at Danmark ændrede lovgivning, så det nu fra dansk side er muligt at have dobbelt statsborgerskab eller sågar tre eller flere statsborgerskaber. For danskere, der bor i udlandet, for eksempel i USA eller Tyskland, betyder det, at de kan opnå amerikansk statsborgerskab uden at miste deres danske statsborgerskab, og omvendt. Dette har åbnet for en verden af fordele for globale danskere, men det bringer også visse kompleksiteter og måske endda ulemper for den enkelte.

Besøg vidensbanken for svar

Kan jeg få mit danske statsborgerskab tilbage?

For dem, der søger at generhverve deres danske statsborgerskab efter at have boet i udlandet i mange år, er der meget hjælp at hente i vidensbanken. Ansøgningsfristen er helt ekstraordinært blevet forlænget, men der er fortsat en række betingelser og krav til ansøgningen – og ofte består det komplicerede i selve dokumentationen, og så er der især én meget vigtig tidsfrist for dig, der søger om generhvervelse og er bosat i udlandet.

Besøg vidensbanken for svar

Hvordan bliver jeg dansk statsborger som udlænding?

Er du udlænding med ønske om at opnå dansk statsborgerskab, er der også særlige overvejelser. Det kan være muligt at gifte sig til dansk statsborgerskab, men dette kræver normalt en periode med bopæl i Danmark og opfyldelse af andre betingelser.

Besøg vidensbanken for svar

Familiesammenføring – få familien til Danmark med de danske regler, EU-reglerne eller 2022-praksis

I vidensbanken kan medlemmer finde svar på de generelle spørgsmål om familiesammenføring, så processen med at få familien til Danmark bliver mere overskuelig. Finder du ikke selv svar i vidensbanken, kan du som medlem altid tage direkte kontakt til juristerne. Du finder kontaktinformation nederst på siden her og i vidensbanken.

Lisbeth Kjersgaard, jurist

Familiesammenføring er et af de emner, vi har beskæftiget os allermest med politisk og i den juridiske rådgivning. Reglerne er komplicerede, og der sker relativt ofte ændringer både fra dansk og europæisk side, som har stor betydning for vores medlemmers mulighed for at få deres partner med til Danmark.

Lisbeth Kjersgaard, jurist