Folkekøkkenet – det nye mødested

Engang var folkekøkkener primært for fattige borgere, men i dag deltager alle samfundslag i fællesspisning. Det er især blevet populært blandt unge, der søger en autentisk oplevelse af dansk kultur og ønsker at møde nye mennesker i en afslappet atmosfære.

Folkekøkken, samspisning, hygge

Folkekøkkenets historie i Danmark

Folkekøkkenerne har en lang historie, der strækker sig tilbage til 1850’erne i Danmark. I trange tider, især under Første og Anden Verdenskrig, blev der oprettet flere folkekøkkener for at sikre, at de fattige kunne få et ordentligt måltid mad. På landet var fællesspisning længe en del af naboskabet, hvor forsamlingshuse blev brugt til at samle folk omkring langborde. Men i løbet af det 20. århundrede blev individualisme og velstand mere fremtrædende, og folkekøkkenerne blev glemt. 

I dag er der sket en modreaktion, hvor vi søger tilbage til det, der er gået tabt. Vi kender ikke vores naboer på samme måde længere, og økonomisk er vi mindre afhængige af hinanden. Det har skabt et ønske om et større fællesskab, hvor vi kan dele oplevelsen af at spise sammen.

Det moderne folkekøkken

Den moderne tilgang til folkekøkkener er ikke kun baseret på behovet for et billigt måltid mad, men også på ønsket om at være en del af et fællesskab og møde nye mennesker. Samtidig er det for mange belejligt i en travl hverdag, hvor der måske hverken er tid til madlavning eller overskud til at spise med andre.

Ved at spise i et folkekøkken får man følelsen af, at man er sammen med mennesker, som man ikke er i familie med eller har tætte relationer til, men alligevel deler en grundlæggende værdi om at spise sammen med. Det er en værdi, der passer godt ind i tidens fokus på miljø og bæredygtighed. 

For unge, globale danskere, der måske ikke har et stort netværk i Danmark endnu, er folkekøkkenerne en alletiders mulighed for at blive klogere på dansk kultur og møde nye mennesker, hvor samtalen flyder let, fordi gæsterne gerne vil fællesskabet.

Som bonus er folkekøkkenet ofte både billigt og lækkert – og uden opvask!

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Find dit folkekøkken

Folkekøkkenerne afholdes blandt andet i kirker, kulturhuse og sportshaller og tiltrækker både børnefamilier, enlige ældre og unge vennegrupper.

Der findes et væld af folkekøkkener med forskellige profiler, så der er lidt for en hver smag. F.eks. kan du finde økologiske, bæredygtige, veganske eller orientalske folkekøkkener. Nogle folkekøkkener arrangeres regelmæssigt på faste dage, mens andre er mere spontane og annonceres på sociale medier eller lokale opslagstavler. Du kan også undersøge lokale kirker, kulturhuse eller sportshaller i dit område for at finde ud af, om de afholder folkekøkkener. Enkelte folkekøkkener er så populære, at du skal være meget hurtigt ude for at få plads ved bordet.  

Velbekomme!