Roser til Danes Worldwide for sagsbehandling

Efter 23 år i USA besluttede danske Kirsten Helin og hendes amerikanske mand, Daniel Long, at flytte til Danmark. Men de meget komplicerede danske regler for familiesammenføring var lige ved at tage pippet fra dem. Heldigvis kontaktede de Danes Worldwide og fik hjælp.

mand og dame

Tekst: Jesper Malmose – kommunikationskonsulent hos Danes Worldwide

Kirsten og Dan har mødt mange udfordringer i deres berejste liv i Sydamerika. For 30 år siden mødtes de i Guatemala, hvor de blev gift af en dansk præst, bosatte sig og adopterede en datter.

I 1999 flyttede de til Lancaster i delstaten Pensylvania, hvor Dan har været sognepræst i en lutheransk menighed. Kirsten arbejdede i den internationale programafdeling i en international kvæker-fredsorganisation på hovedkontoret i Philadelphia.

Nu er parret pensionister, og deres datter læser en PhD i Irland. Derfor besluttede de sidste år at flytte til Danmark og søge om familiesammenføring. Og så begyndte en række udfordringer, som slog alt, hvad de tidligere havde oplevet.

Lisbeth er fantastisk. For det første hjalp hun os med overhovedet at forstå reglerne. For det andet hjalp hun os med sikre, at vi fandt de rigtige papirer frem.

Kirsten Helin, medlem af Danes Worldwide

Aldrig oplevet noget lignende

At det har været en svær proces, lægger Kirsten og Dan ikke skjul på:

”Aldrig har vi dog oplevet noget lignende!”, siger Kirsten om mødet med de omfattende danske regler for familiesammenføring. ”Det er jo helt umuligt at finde rundt i alle de dokumentationskrav og papirer, der skal udfyldes og så videre. Vi satte os med hver vores udgave af ansøgningen på henholdsvis dansk og engelsk, men vi forstod ganske enkelt ikke, hvad der stod.”

Kirsten og Dan blev medlemmer af Danes Worldwide for fire år siden og tog derfor kontakt til den juridiske afdeling. De fik jurist Lisbeth Kjersgaard som sagsbehandler.

”Lisbeth er fantastisk”, siger Kirsten i telefonen fra Mariager, hvor hun og Dan nu bor. ”For det første hjalp hun os med overhovedet at forstå reglerne. For det andet hjalp hun os med sikre, at vi fandt de rigtige papirer frem. Og for det tredje hjalp hun med at udfylde selve ansøgningen. Vi havde bl.a. et halvanden time langt møde med Lisbeth, hvor hun gennemgik ansøgningsskemaet med os side for side. Det var en kæmpe hjælp.”

Vi vil gerne sige rigtig mange tak til Danes Worldwides jurister – ikke mindst Lisbeth Kjersgaard. Havde det ikke være for hendes fantastiske hjælp og venlige personlighed, havde vi nok kastet håndklædet i ringen og opgivet familiesammenføringen.

Kirsten Helin, medlem af Danes Worldwide

Ved Lisbeth Kjersgaards mellemkomst lykkedes det at få ansøgningen færdig og sendt afsted.
”Jeg ville gerne have afleveret ansøgningen og alle bilagene personligt til vores lokale Borgerservice i Aalborg, men det kunne vi ikke få lov til. Den kunne kun sendes elektronisk.”

Lisbeth havde advaret dem om, at der kunne gå helt op til syv måneder, inden de fik svar – men svaret kom allerede efter ca. fem uger. Og svaret var positivt!

”Vi blev selvfølgelig rigtig glade, men som vores naboer sagde, så skulle der jo ikke være nogen problemer for sådan nogen som os. Men man kan jo aldrig vide,” fortæller Kirsten.

Nu kan Kirsten og Dan slappe af og nyde deres otium sammen i Danmark. Dan har bestået begge sine obligatoriske danskprøver og fortsætter nu med at gå til danskundervisning for at dygtiggøre sig yderligere og arbejder målrettet på at bestå den næste inden for et halvt år. Han er allerede blevet ganske skrap til dansk.

”Vi vil gerne sige rigtig mange tak til Danes Worldwides jurister – ikke mindst Lisbeth Kjersgaard. Havde det ikke være for hendes fantastiske hjælp og venlige personlighed, havde vi nok kastet håndklædet i ringen og opgivet familiesammenføringen.”

I baggrunden siger Dan: ”På en skala fra 1 til 10 vil jeg gi’ Lisbeth 12!”

NB! Denne er en korrigeret version af artiklen fra DANES 3/2022.

Kontakt juridisk rådgivning hos Danes Worldwide

Kontakt rådgivningen

Vores jurister kan hjælpe med rådgivning og sagsbehandling indenfor fx familiesammenføring, statsborgerskab, skat, pension og flytning ind og ud af Danmark.

Sådan kontakter du os