Tuborg Strandeng: Smuk arkitektur i vild natur

I vandkanten af København findes der et sted, hvor arkitekturen lytter opmærksomt til naturen. Læs her hvordan arkitekterne har skabt et sted at bo, hvor naturen fylder mest muligt, og elementerne inviteres indenfor.

Forestil dig at bo i en nybygget luksuslejlighed med soklen solidt plantet i Øresund og udsigt fra din altan til Københavns ’skyline’ og Sveriges kyster – med kun 7 kilometers kørsel sydpå til Rådhuspladsen.

Sådan et sted findes. To etaper er opført på Tuborgs gamle bryggerigrund ved Hellerup Havn, og nu kommer det sidste – og nok bedst beliggende – byggeri helt ude på pynten af Tuborg Strandeng, som det 100.000 kvadratmeter store område er døbt:
38 liebhaverlejligheder i Kysthus 3, der er klar til indflytning midt i 2025. De er placeret på det sidste kyststykke, der kan bebygges i Gentofte Kommune. Så altså en helt unik mulighed, der kræver et helt særligt byggeri.

Prisvindende arkitekter står bag

Arkitekterne bag Tuborg Strandeng og Kysthus 3 er da også det internationalt anerkendte firma Lundgaard & Tranberg, som er en af Danmarks mest prisvindende arkitektvirksomheder med en række ikoniske byggerier i København som Tietgenkollegiet, Skuespilhuset, Havneholmen og Axel Towers på CV’et.

Lene Tranberg, arkitekt, partner og medstifter af Lundgaard & Tranberg Arkitekter – og konceptmæssig ophavskvinde til Tuborg Strandeng – har sat ord på: ”Arkitektur er atmosfære. Det handler om at lytte til et sted, at finde tonen og den energi, der strømmer igennem alting…”

Visionen var fra starten, at Tuborg Strandeng skulle omskabes, så det fremstod som en uberørt natur med en arkitektur, der udsprang af omgivelserne. Naturen skulle fylde mest muligt, og folk skulle tættere på elementerne.”

Arkitektoniske virkemidler giver lys og udsigt

I Kysthus 3 har Lundgaard & Tranberg Arkitekter gjort brug af en lang række arkitektoniske virkemidler, både ude og inde, der understøtter visionen.

For eksempel har de tre punkthuse i byggeriet niveauforskelle og varierer i højden fra 7 til 4 etager. De har nedtrapning til siderne for at give lys og udsigt til så mange af lejlighederne som muligt.

Mange af boligerne er derfor gavllejligheder med åbne planer og store vinduesfacader til tre sider. Det betyder, at flere lejligheder har 360 graders udsigt og mange 270 graders udsigt, ligesom hver bolig har 2-4 solfyldte tagterrasser og/eller balkoner.

Arkitekterne værner også om beboernes privatliv med forskudte placeringer af balkonerne og blomstrende pergolaer i overgangene. Indskudte plantezoner og grønne plantekummer skærmer samtidig beboernes uderum mod indkig.

Store vinduespartier fra gulv til loft spejler himlen og lukker lyset, naturen og elementerne indenfor.

Materialerne i Kysthus 3 er også valgt med omhu.
Bygningernes facader er fx udført i sandfarvede, håndstrøgne teglsten fra Petersen Tegl. Til bygningernes vandrette facadebånd er der anvendt større teglsten, og afvekslingen i stenenes dimensioner giver kysthusene et levende udtryk.

Til gulvene på terrasser og balkoner er valgt ubehandlede egetræsbrædder, som patinerer i sølvgråt. De ligger i samme niveau som gulvene i boligerne og skaber derved sammenhæng mellem inde og ude.

Vildtvoksende overdrev i stedet for pæne plæner

Naturen omkring Tuborg Strandeng er helt særlig for et nyt byggeri i Danmark. I stedet for pæne plæner og trimmede parker har arkitekterne anlagt den som et vildtvoksende overdrev; et kuperet, vildt englandskab lige ned til Øresund.

Ambitionen er at genskabe det særlige kystnære landskab, der bl.a. ligner områderne Tisvilde Hegn og Heatherhill i Nordsjælland.

Naturtypen ved Tuborg Strandeng trives bedst i næringsfattig jord. Det betyder, at de vilde planter behøver 5-8 år, før de for alvor vokser til og giver området sin endelige karakter af overdrev.

Undervejs vil de planter, der har bedst overlevelsesmuligheder præge terrænet mest. Derfor er det ikke muligt nøjagtigt at forudsige, hvordan landskabet vil tage sig ud på længere sigt. Fra lejlighederne kan man fra første parket følge udviklingen.

Overdrevet skal passes efter særlige metoder. Derfor udfører man såkaldt høslæt med moderne le én til to gange om året, men luger ikke planter, som andre steder ville blive betegnet som ukrudt.

Naturen ved Tuborg Strandeng er ikke bare køn at kigge på og bringer naturens ro ind i dagligdagen. Den er også god for biodiversiteten. Og hvad der er godt for sommerfugle, bier, planter og smådyr, er godt også for mennesker…

FAKTA

Om naturen ved Tuborg Strandeng

Overdrevet ved Tuborg Strandeng er beplantet med et lavt plantedække af vilde, kystnære planter.
Fx marehalm, engelskgræs, blåklokke, harekløver, kællingetand, røllike og strandkamille.

Og rundt omkring findes buske og træer som hvidtjørn, havtorn, hyld, skovfyr, mirabel, vildæble og roser.

Kilde: tuborgstrandeng.dk

Hvad er en strandeng?
Strandenge findes langs beskyttede kyster ved fjorde og lavvandede havområder. Da strandengene kan oversvømmes af havvand, er de kendetegnet ved, at der findes planter, som tåler salt.

Hvad betyder ’overdrev’
I forbindelse med strandenge findes der ofte saltpåvirkede strandoverdrev, altså arealer som ikke bliver oversvømmet.

I dag bruges ’overdrev’ om en lysåben, lav vegetation på tør bund. Tidligere blev navnet “overdrev” anvendt om den del af en landsbys jorder, der ikke blev dyrket.

Kilde: Miljøstyrelsen

www.tuborgstrandeng.dk

Denne advertorial er leveret af annoncøren

Advertorials er reklame og er betalt af den angivne annoncør. Det er ikke redaktionelt indhold.