Årets Verdensdansker 2021

Kasper Hjulmand kåres som Årets Verdensdansker 2021

Kasper Hjulmand
Foto: Rasmus Ursin Knudsen
Foto: Rasmus Ursin Knudsen
Foto: Rasmus Ursin Knudsen

Nomineringstale

af Bestyrelsesformand Susanne Rumohr Hækkerup

Velkommen til alle, og tusind tak til Kasper Hjulmand for at være her i dag. Danes Worldwide er meget glade for, at du har valgt at tage imod vores Verdensdanskerpris. Vi skulle havde overrakt den til dig sidste år lige før jul, hvor mange af vores medlemmer fra udlandet var hjemme i Danmark, men det satte covid en stopper for. Så det er virkelig godt, at vi kan mødes nu og så streame ud til vores mange medlemmer derude.

Verdensdanskerprisen uddeles af vores forening Danes Worldwide til en dansker, der har ydet en stor indsats for at fremme danske værdier i udlandet. Den blev uddelt første gang i 2008 – til en person, du kender, Michael Laudrup. Den seneste pris blev uddelt til EU-kommissær Margrethe Vestager i 2019. Det var i øvrigt ved foreningens 100-års jubilæum – vi er ikke så gamle som DBU, men har dog en del år på bagen.

Danes Worldwide arbejder for at sikre danske statsborgeres rettigheder i forhold til statsborgerskab, familiesammenføring, skat og pension, vi hjælper danske familier og børn med at lære og fastholde dansk sprog, og vi arbejder for, at udlandsdanskere kan fastholde de kulturelle bånd til Danmark.

Du, Kasper Hjulmand, har formået at løse din opgave som landstræner, så Danmarks navn bliver kendt af mange i udlandet. Fodbold forener, både i landet, hvor det er fantastisk at se hele København i rødt og hvidt, og det forener lande og mennesker: Som diplomat og privat har jeg rejst i mange lande og kontinenter og kan love for, at jeg har haft mange flere samtaler med folk, jeg har mødt på min vej, om ”Laudrup” end om Kierkegaard, Blixen og Niels Bohr eller andre fantastiske danskere.

Rigtig mange af vores medlemmer er klar til at støtte op det fællesskab, som du og landsholdet skaber. Da du ”called the banners”, som en art hirdfører der kaldte danskerne i Storbritannien til Wembley ved EM i juli, fordi der var indrejse-karantæne for alle udefrakommende fans, ja – så stillede de jo op! Procentmæssigt tror jeg, det ville svare til, at over en million mødte op i Parken. Overalt i verden, når Danmark spiller, sidder danskere klar på lægterne. Og vi buher ikke, når det går mindre godt, og vi udvandrer ikke, når vi er bagud.

Det siger meget om udlandsdanskeres loyalitet og også om dig. Du har formået at samle os om fodbold, om landsholdet. Det, sagde du som nyudnævnt landstræner, var dit mål, og det har du opfyldt til fulde. Du er kendt af snart sagt alle danskere både ude og hjemme – da jeg fortalte mit barnebarn i går, at jeg skulle til denne prisoverrækkelse i dag, sagde han begejstret – ”Kasper Hjulmand, ham kender jeg, det er ham, der står og råber. ”

Jeg er nu ret sikker på, at råberi ikke indgår som et centralt virkemiddel i ledelse. Du sagt, at ”fodbold er mere end resultatet”, og det har du klart vist i din ledelsesstil – du hylder teamwork og demokratisk tilgang – det er noget, mange udlandsdanskere kan bekræfte som meget fremmedartet i store dele af verden og noget, som vi ser som en del af danske værdier.

Du har også sagt, ikke mindst i forbindelse med Christian Eriksens ulykke, at ”der er vigtigere ting i livet end fodbold”. Til det hører, at du ser fodbold som afsæt for større samfundsmæssigt engagement og ansvar, og at sport og fodbold kan bryde barrierer ned og skabe ny relationer.

Efter Ruslands angreb på Ukraine står vi i en anden situation. Du har støttet op om DBU’s krav til FIFA om ikke at engagere sig med Rusland nu.

I sommeren 2021 var det fantastisk at få energi og optimisme af EM efter corona. Og her i marts, hvor verden med krigen i Ukraine pludselig er blevet endnu mørkere, var det et lys i mørket at se det danske og hollandske landshold sammen, i Ukraines farver, også selv om vi tabte i Amsterdam. I København mod Serbien var der ikke samme solidaritet med ukrainerne, men der var alligevel et klart lys i mørket – et mål af vores nr. 10, i Parken, jeg behøver ikke sige mere.

Danes Worldwide er Udlandsdanskernes forening. Vi håber, at du i fremtiden bliver én af os – med bopæl tæt på en berømt klub i Europa – men det skal helst ikke være lige nu, du må meget gerne fortsætte som vores landstræner længe endnu.

Og dine ”drenge” på landsholdet – selv om deres vilkår er meget anderledes end mange af vores medlemmer, har de også de samme problematikker inde på livet, med børn, der gerne vil lære dansk i udlandet, familiesammenføring, hjem- og udflytninger. DBU’s motto er ”En del af noget større” – det er du i den grad eksponent for, og det siger vi dig tak for.

Du er efterhånden en trænet prismodtager – og vi ser frem til den 18. december, når VM-finalen er spillet! Vi ønsker dig og landsholdet al mulig held i Qatar – og lover at Danes Worldwides medlemmer er med jer hele vejen – uanset resultaterne på banen.

Vi overrækker dig hermed prisen som Verdensdansker 2021, en meget smuk, og tung! blå glasglobe, med et lille Danmark fint graveret ind og siger varmt tak, fordi du bidrager til at skabe bånd mellem alle danskere, ude og hjemme og for at øge kendskabet til Danmark i udlandet.

Om_Den Danske Sommerskole_ren tekst

Den Danske Sommerskole er en særskilt juridisk enhed (en erhvervsdrivende fond), hvor Danes Worldwide udfører sekretariatsopgaver for Fonden.