Digitale nomader – Hvad er det?

En digital nomade er en person, der kan tage sin computer og arbejde under armen og arbejde, hvorfra i verden han eller hun vil. Mange digitale nomader rejser typisk langsomt fra land til land og bor ofte flere måneder eller længere tid ad gangen det samme sted.

den digitale nomade, danes worldwide

Af Mille Sjøgren, digital nomade

Forleden var jeg til tandlæge for at få det årlige tjek. Mens jeg lå der i stolen med fingre, spejle og støvsuger i munden, spurgte tandlægen mig, hvad jeg lavede, når jeg ikke lige lå der i tandlægestolen.

Jeg sagde det, som det er: Jeg er digital nomade.

Han kiggede besynderligt på mig og spurgte så, om hvad en digital nomade er.

Jeg kiggede lige så mærkeligt på ham og blev forbløffet over, at han ikke vidste, hvad det var. Det var lige indtil, det gik op for mig, at det er der faktisk mange, som ikke gør.

To be fair. Jeg vidste det heller ikke for 7 år siden, men fra det øjeblik, jeg opdagede denne måde at drive forretning på og leve livet, har jeg ikke set mig tilbage siden.

En digital nomade er en person, der kan tage sin computer og arbejde under armen og arbejde, hvorfra i verden han eller hun vil.

Mange digitale nomader rejser typisk langsomt fra land til land og bor ofte flere måneder eller længere tid ad gangen det samme sted. Et eksempel på en typisk digital nomade kan være en webdesigner, en forretningsudvikler eller en journalist, der sidder på Bali eller i Chiang Mai det meste af året og kun flyver til Danmark for at holde møder ind imellem.

For de fleste digitale nomader handler livet om at kunne leve frit og få en masse oplevelser og en hverdag, der byder på for eksempel surfing i San Diego den ene måned og bestigning af thailandske bjerge den næste. Det handler om selv at kunne bestemme over sin tid og sit liv og være der, hvor det giver mest mening.  

Det, som driver de digitale nomader, er ofte, at de gerne vil bytte hverdagen og omgivelserne ud med flere oplevelser, mere natur, andre kulturer og nye sprog.

Før internettet flyttede folk for det meste kun til udlandet, fordi de blev tilbudt et job, men i dag findes der expats, som bor og arbejder med deres eget digitale jobs, over hele verden. Det har de bare taget med sig, fordi det giver mere mening for dem at sidde på Bali i november måned end i Roskilde.

Udenlandsdanskeren kommer i dag i mange afskygninger.

Kræver det et helt særligt job?

Der findes tonsvis af jobs, man kan have som digital nomade. Jeg har faktisk skrevet en mini-guide med 50 jobs, man kan have, og den er helt gratis. Heriblandt beskriver jeg både, hvordan revisoren, advokaten, webdesigneren og tandlægen kan blive digitale. Jeg er selv voiceover-artist, podcaster, foredragsholder og driver en podcast samt millespeak.dk, og jeg har levet sådan her i 7 år.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og webinarer
  • Lokalt netværk med andre danskere i dit område
  • Kun 70,- pr. mdr. for hele familien

Mit eget job som voiceover-artist er ikke det mest oplagte at tage med ud i verden, men i de 7 år jeg har levet og arbejdet fra hele verden af, har jeg ikke misset en eneste deadline eller måtte sige nej til en eneste opgave. Det har min mand, der er videnskabsjournalist og forfatter, heller ikke. Nogle gange kræver det lidt mere af os at få ordentligt internet, når vi sidder midt i den Panamanske jungle, men vi finder det altid, om vi så skal praje en fisker og sejle et par timer op af floden, for at det lykkedes. Det er ikke specielt nemt, at leve som digital nomade, men det er det hele værd.  

Jeg har boet en årrække i Spanien, og derfra har jeg rejst ud på kortere og længere ture til blandt andet Vietnam, Laos, Thailand og Bali. Det seneste år har jeg backpacket hele jorden rundt med min freelance-forretning, mit lydstudie, min mand og vores to børn på nu 9 og 12 år. De blev undervist online af en lærer fra Spanien.

Kan børnene rejse med?

Børnene er måske det, som vi oftest bliver spurgt ind til, når vi er ude og holde foredrag om det at leve som digitale nomade. Børn hindrer dog ikke en i at tage ud i verden eller med på farten. Mine børn har været og boet i over 25 lande, de har venner fra hele verden, de taler 3 sprog flydende, og de føler sig lige så hjemme på en international skole, som de gør langt inde i junglen i Panama eller for den sags skyld i en dansk folkeskole, som de lige netop er startet i. De er børn af verden, og fordi de er vokset op med internettet, har de netop mulighed for at holde kontakten med deres venner.

Det eneste, vi og andre digitale nomader skal bruge, når vi rejser, er ordentlig Wi-Fi, og det fås heldigvis nogenlunde de fleste steder i verden.

Jeg er ikke alene om denne livsstil. Det er en voksende bevægelse i hele verden, og faktisk er den slet ikke ny. Den allerførste digitale nomade var den amerikanske journalist Steve Roberts, som cyklede Amerika tyndt i to år i 1983. Han gjorde det på en cykel med solpaneler og en tidlig udgave af en computer.

I dag er det langt nemmere at være digital nomade, og det er et nyt alternativ til det at leve som udenlandsdansker.


Hvem er Mille Sjøgren?

Mille Sjøgren, 43 år, Voiceover-artist i Millespeak, freelancejournalist, podcaster af ‘Den digitale Nomade’ og foredragsholder samt stifter af digital nomad living og forfatter til bogen Digitale Nomader.

Mor til Vigfus på 12 og Elva-Indiana på 9. Gift med videnskabsjournalist Kristian Sjøgren. Mille har været selvstændig/freelancer siden hun blev fyret fra radiostationen The Voice i 2008. Helt af egen fri vilje. Mille har boet fem år i Spanien, hvorfra hun blandt andet har styret sin virksomhed Millespeak fra. Det seneste år har hun backpacket jorden rundt i blandt andet Island, Canada, USA, Costa Rica, Panama, Colombia, Cuba, Mexico, Sydkorea, Japan og Thailand.

Hun har skrevet artikler fra det colombianske højland, speaket FitnessWorld-reklamer fra Panama City og lavet podcast fra en autocamper på Island.