Han elsker den engelske frihedstradition

Livet er godt i England, men tanken om på et tidspunkt at flytte hjem til Danmark igen er ikke fjern for Bjørn Toft Madsen. Indtil videre har han dog ikke tænkt sig at skippe tilværelsen et par timers kørsel syd for London. Han sætter nemlig stor pris på den frihedstradition, der præger det engelske samfund.

mand og dame

Af Henrik Malmgreen

I virkeligheden kunne Bjørn Toft Madsen godt tænke sig at flytte tilbage til Danmark. Men en række praktiske problemer vil formentlig være med til at gøre processen en kende uoverskuelig inden for den nærmeste fremtid. Dels har han fire børn sammen med sin engelske kone Chloe, som først skal være færdige med deres uddannelse, dels er der på trods af en relativ kort afstand til England en stor mentalitetsforskel.

»Det handler ganske enkelt om, at selv om det måske kan lyde lidt gammeldags, er det langt mere normalt i England end i Danmark, at det kun er den ene ægtefælle, der arbejder. Det smitter blandt andet af på lønningerne, hvilket betyder, at vi her sagtens kan få økonomien til at hænge sammen, mens det i Danmark formentlig ville blive nødvendigt, at min kone også tager et job,« fortæller Bjørn Toft Madsen.

Karrieren startede i spilindustrien

Han forlod Danmark i 2001 for at studere computerspil på et universitet i Dundee i Skotland, og siden har England været hans base. I dag bor han sammen med sin familie et par timers offentlig transport syd for London og har det globale ansvar for den digitale produktudvikling i virksomheden Education First, som beskæftiger sig med uddannelse over hele verdenen.

Som mange andre udlandsdanskere givet siger, er det først, når man er væk fra Danmark, at man for alvor finder ud af, hvor godt og velordnet et samfund, danskerne lever i.

I Danmark er virksomheden ikke ret kendt, men hvis man siger Magnus Cort og den prikkede bjergtrøje, så er EF Education sat på verdenskortet som international cykelsponsor. Da Bjørn Toft Madsen i sin tid forlod Danmark, var det med en datamatikeruddannelse i rygsækken, og hans fascination af spil, både brætspil og rollespil, betød starten på en karriere inden for den digitale spilindustri.

Danmark lurer i horisonten

Bjørn Toft Madsen har siden suppleret datamatikeruddannelsen med en bachelor i computerspil og har blandt andet arbejdet hos Microsoft i England, hvor han udviklede nye spil til Xbox platformen. Det at bo og arbejde i udlandet har han stort set fået ind med modermælken, idet hans far gennem en årrække som ansat i den danske flåde var udstationeret. Som følge deraf har det være helt naturligt for ham at skabe sig en tilværelse i udlandet.

»Som mange andre udlandsdanskere givet siger, er det først, når man er væk fra Danmark, at man for alvor finder ud af, hvor godt og velordnet et samfund, danskerne lever i. Derfor kan jeg da heller ikke afvise, at vi på et tidspunkt vender hjem. Under alle omstændigheder gør jeg meget ud af at sørge for, at mine fire børn får kendskab til både den engelske og den danske kultur«, siger Bjørn Toft Madsen.

Bjoern Toft Madsen
Sammen med sin engelske kone Chloe har Bjørn Toft Madsen skabt sig en spændende tilværelse i England, hvor parret og deres 4 børn bor et par timers kørsel syd for London. Efter en del år i computerspilindustrien har han i dag det globale produktansvar i EF Education. (Foto: Privat)

Taler dansk til sine børn

Hen over sommeren går turen blandt andet til Danmark, hvor mulighederne for at et af børnene kan blive optaget på en dansk efterskole, skal afprøves, og i det daglige taler Bjørn Toft Madsen da også dansk til alle fire børn. Netop med henblik på at give dem en baggrund, der er så international som mulig og gøre dem i stand til at kunne bo og leve lige præcis der, hvor de selv har lyst til at opholde sig.

Her har man en større frihedstradition, og her ser man f.eks. ikke ned på en hjemmegående husmor.

Som ansat i en organisation, der arbejder globalt med uddannelse er det vel også kun en helt naturlig indstilling, lige som han vægter muligheden for selv at kunne vælge, hvorledes en livsbane skal forme sig, ganske højt. Endnu en gang fremhæver han den engelske konsensus om individets ret til selv at vælge frem for den tendens, vi oplever i Danmark, hvor man partout skal presses ind i en ramme.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og webinarer
  • Lokalt netværk med andre danskere i dit område
  • Kun 70,- pr. mdr. for hele familien

Vægter frihedstrangen højt

Et aktuelt eksempel herpå er i Bjørn Toft Madsens optik de barselsregler, der netop er blevet indført i Danmark. Regler, hvor det er staten, der bestemmer, hvorledes en barselsordning skal håndteres og fordeles mellem ægtefællerne. Han kan godt se, det et eller andet sted er effektivt og med til at gøre det danske samfund endog ganske velordnet og reguleret, men personligt har han lidt svært med det.

»I England er holdningen en helt anden. Her har man en større frihedstradition, og her ser man f.eks. ikke ned på en hjemmegående husmor. Det er fuldstændig accepteret, og der er ikke nogen som presser på for at lave det om. Nogle vil måske kalde det for konservativt, mens jeg i stedet vil kalde det for respekt for det enkelte individs ret til at vælge sit eget liv. Det har jeg det egentlig ganske fint med«, slutter Bjørn Toft Madsen.

Blå bog
Navn: Bjørn Toft Madsen.
Alder/by: 45 år.
Uddannelse: Datamatiker & Bachelor i Computer Games Technology.
Job/virksomhed: Executive Vice President Product I EF Education.