Han har filmet nogle af verdens mest populære film og TV-serier

David Katznelson landede i England ved et tilfælde, men har på trods af de besværligheder, Brexit giver, besluttet sig for at blive. Både af familiære og arbejdsmæssige årsager, da han efter 25 år i London er blevet et anerkendt navn i både den engelske og den internationale TV- og filmbranche.

David Katznelson

Der er næppe nogen tvivl om, at Brexit har været med til at ændre hverdagen for englænderne, men Brexit har også på mange måder været med til at ændre hverdagen for de udlændinge, der bor i landet. Dels er en del praktiske ting blevet mere besværlige, dels har mentaliteten overfor udlændinge ændret sig. Det har den 51-årige David Katznelson oplevet på egen krop.

»Da jeg flyttede til England i 1997, var Swinging London stedet at være. Både kulturelt og musikalsk skete der en masse, og jeg var blevet optaget på den engelske filmskole, så det var en rigtig god tid. Men efter Brexit har meget ændret sig, og det er lige som om, der er kommet en slags skel mellem i hvert fald nogle englændere og så udlændingene,« forklarer David Katznelson.

Har skabt sig et navn i England

Han er i dag gift og har stiftet familie i London, lige som han i dag har dobbelt statsborgerskab, så dagligdagen glider rimelig smertefrit, men han erkender, at det krævede moden overvejelse at beslutningen om at blive i England. I dag er David Katznelson imidlertid blevet et anerkendt navn i den engelske filmbranche, så der er nok ikke nogen tvivl om, at det er her, han bliver.

På trods af de udfordringer Brexit giver for udlændinge, har David Katznelson besluttet sig for at blive i England. Han har dog også en lejlighed i København, som han jævnligt besøger og føler sig i øvrigt stadig meget dansk efter så mange år i England. Her arbejder han på den danske TV-serie Herrens Veje. (Foto: Tine Harden)

»Det var egentlig lidt af et tilfælde, jeg landede i England. Jeg havde flere gang søgt ind på den danske filmskole uden at blive optaget, men fik så et tip om at søge ind på enten den svenske eller den engelske filmskole. Jeg søgte begge steder og blev så optaget på filmfotograflinjen på den engelske. Her mødte jeg siden min kone, der gik på instruktørlinjen,« fortæller David Katznelson.

Belønnet med en Emmy i USA

Da han først havde stiftet familie og fået to børn, der i dag er henholdsvis 13 og 18 år, gik den ene dag efter den anden, så selv om David Katznelson oprindelig havde planer om at flytte hjem til Danmark efter endt uddannelse, er det aldrig rigtig blevet til noget. De tre år, som uddannelsen tog, er blevet til 25 år, og CV’et tæller efterhånden en række spændende projekter.

»Det overrasker mig hver eneste gang, jeg tænker over, hvor længe jeg egentlig har været væk, men når man har det godt med det, man laver, løber tiden, og jeg synes faktisk jeg har klaret mig ganske udmærket,« uddyber David Katznelson, der som relativt nyuddannet var så heldig at blive hyret som filmfotograf på Downton Abbey. Det kastede senere en amerikansk Emmy af sig.

Har også arbejdet i Danmark

En sådan hædersbevisning åbner mange døre i branchen, og David Katznelson har siden blandt andet også arbejdet på Games of Thrones, lige som han har haft en række andre opgaver i USA. I Danmark har han blandt andet arbejdet på den danske TV-serie Herrens Veje, hvor Adam Price har været hovedforfatter, lige som han har været involveret i en lang række engelske film og TV-serier.

»I dag har jeg en agent, hvilket mere eller mindre er en nødvendighed for at få arbejde. Det er nemlig agenterne, som produktionsselskaberne går til, når de skal finde de rigtige folk. I øvrigt bliver man ikke kun bedømt på sin faglige kunnen, men også sin personlighed, da et film- eller TV-hold jo skal arbejde tæt sammen, ofte i perioder på flere måneder,« forklarer David Katznelson.

Startede med statskundskab

Faktisk er det også sådan på filmskolen, at man ikke kun skal dokumentere sin sans for og interesse i at arbejde med levende billeder. David Katznelson var gennem tre prøver, før han blev optaget, og den sidste var netop en prøve, hvor han over en periode på 14 dage skulle arbejde sammen med 12 andre kandidater. 5 af disse blev så siden optaget, så det er lidt af et nåleøje at komme igennem, da der kun er optagelse én gang om året.

»Jeg startede egentlig med at snuse til Statskundskab i en kort periode, nok mest fordi min far har arbejdet i statsadministrationen. Men han er også ivrig fotograf, så min interesse for filmmediet er nok kommet til mig ad den vej,« slutter David Katznelson, som er vokset op med mørkekammer, fremkalder og fiksérvæske i hjemmet i Hellerup. Karriereskiftet har han aldrig nogensinde har fortrudt.

Blå bog
Navn: David Katznelson.
Alder/by: 51 år og fra København.
Uddannelse: Filmfotograf.
Job/virksomhed: Selvstændig filmfotograf.