Høringssvar: Kontanthjælpslovens opholds- og beskæftigelseskrav til adopterede danskere

Danes Worldwide har skrevet et høringssvar til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Adopterede fra udlandet ligestilles med børn født her i riget i forhold til opholds- og beskæftigelseskravene) (STAR Id nr.: 18298012)

Nærbillede af voksne hænder, der forsigtigt vugger et barns hænder, som holder en lille grøn husformet udskæring. Scenen symboliserer omsorg, tryghed og familie. Baggrunden er blødt sløret.

Danes Worldwide takker for muligheden for at afgive høringssvar og hilser det velkomment, at de adopterede danskere undtages fra kravet om arbejdspligten i de nye kontanthjælpsregler.

Danske børn født i udlandet

Danes Worldwide ønsker imidlertid, at flere grupper af danske statsborgere ligeledes undtages fra arbejdspligten og dermed sidestilles med de adopterede danskere. Dette gælder alle danske børn født i udlandet, da disse lige så uforskyldt som de adopterede er født uden for Danmarks grænser.

Danske børn født i udlandet af en eller to danske forældre, og som dermed har ret til dansk indfødsret og efterfølgende flytter til Danmark, bør dermed også undtages fra at skulle opfylde opholds- og beskæftigelseskravet i kontanthjælpsreglerne.

I Danes Worldwides optik bør det ikke ligge et dansk barn til last, at forældrene under et udlandsophold, som stats- eller virksomhedsudsendt, på grund af karrieremuligheder eller af en anden grund, valgte at lade deres barn blive født i udlandet. Alle disse børn, som er danske statsborgere, bør være ligestillet med alle andre danske statsborgere, som er født i Danmark.

Danes Worldwide mener derfor, at man, ved vurderingen af, hvem der bør være omfattet af arbejdspligten, bør se på de objektive kriterier; 1) om man er førstegangsindrejst efter den 2. april 1968 eller har været registreret som indrejst efter et udlandsophold på mere end 1 2 sammenhængende måneder, og 2) om man har dansk statsborgerskab.

Hvis en adopteret dansk statsborger kan undtages på grund af, at de ikke selv var medbestemmende i forhold til, hvor deres fødsel fandt sted og derfor var førstegangsindrejst, eller at de modtog det danske statsborgerskab, så må det samme være gældende for de andre danske børn født i udlandet.

Derfor bør S 11 , stk. 10 i lovforslaget formuleres således med indsættelse af “og danske statsborgere født i udlandet”:

“Personer, der som mindreårige er adopteret fra et land uden for riget af en adoptant med lovligt ophold her i riget, samt danske statsborgere født i udlandet ligestilles med børn født her i riget i forhold til kravet om lovligt ophold her i riget i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år, og kravet om ordinær fuldtidsbeskæftigelse her i riget i 2 år og 6 måneder inden for de seneste 10 år.”

danes worldwide, mærkesager

Vores mærkesager

Danes Worldwide arbejder for at sikre de globale danskeres stemme på alle de politikområder, som påvirker danske statsborgere. Med debatindlæg og kommentarer i de store dagblade søger vi at skabe debat om de problemstillinger, som påvirker globale danskere.

Det kæmper vi for

Danske statsborgere, der har været udrejst i mere end 12 sammenhængende måneder

Helt grundlæggende er Danes Worldwide imod, at danske børn født i udlandet og tidligere udlandsdanskere er dårligere stillet end andre danske statsborgere. Forslaget stiller de mange danske statsborgere i en situation, hvor de føler sig ramt af konsekvenser i nutiden, som var umulige at forudse i fortiden, da man traf beslutningen om et udlandsophold.

Ud over de danske børn født i udlandet mener Danes Worldwide derfor, at der også må findes en løsning for de mange danske statsborgere, der har været udrejst i mere end 12 sammenhængende måneder, således, at denne gruppe også undtages fra arbejdspligten.

Mange af disse danske statsborgere, der kan tælles i flere hundrede tusinder, har tjent danske interesser i forbindelse med deres ophold i udlandet, ofte for danske virksomheder og dansk eksport i det hele taget, dygtiggjort sig på udenlandske universiteter og forskningsinstitutioner, og bringer værdifuld viden, kompetencer og netværk mv. tilbage til Danmark. Op mod halvdelen af udlandsdanskerne bidrager under deres udlandsophold også på anden vis til det danske samfund ved at betale skat i Danmark.

Lovforslaget er i Danes Worldwides optik et uheldigt signal at sende til de mange danskere, der overvejer at tage et job i udlandet, da deres – og ikke mindst deres børns – rettigheder indskrænkes ved et midlertidigt udlandsophold.

Som en lille åben økonomi er Danmark dybt afhængig af, at danskere i perioder bosætter sig i udlandet, og det er derfor hverken i Danmarks eller danske virksomheders og forskningsinstitutioners interesse at indskrænke internationale danskeres rettigheder, da det vil afskrække disse fra flytning til og dygtiggørelse i udlandet.