At bo og arbejde i Singapore lyder eksotisk for mange. En af dem, der har fået muligheden, er den 44-årige Karina Andreasen, der sammen med sin mand og to børn – en dreng på 14 år samt en pige på 8 år – har boet i landet siden slutningen af 2019. Grundlæggende er hun dog af den opfattelse, at dagligdagen i familien ikke adskiller sig fra enhver anden, dansk gennemsnitsfamilie.
»Singapore er meget anderledes end Danmark, og når vi starter bilen for at køre ind i Malaysia, tager det ikke lang tid at komme til en solbeskinnet strand med palmer. Det er rart, men selv sand og palmer bliver hverdag. Til gengæld er vores ophold i Singapore med til at udvikle os som mennesker. Især vores børn får en start på livet, som vil være med til at give dem en helt unik menneskelig ballast,« fortæller Karina Andreasen.
Har ansvaret for 130.000 ansatte
Hun er af den opfattelse, at man ikke lærer mangfoldighed og diversitet, hvis ikke man i en periode bor i et andet land. Som dansker i Singapore er hun for en tid en minoritet i det, der er en multikulturel smeltedigel, hvilket hun mener både er sundt og læreridt for selvopfattelsen. Desuden er hun så privilegeret, at hendes daglige arbejdsfelt netop er mennesker.
»Jeg er direktør for People & Culture i ISS, hvor jeg har ansvaret for 130.000 ansatte i Asia Pacific. Da vi flyttede herud, var min rolle at være ansvarlig for organisationen i Singapore samt vores 9.000 medarbejdere i landet, men i dag har jeg ligeledes det regionale ansvar for vores markeder i Kina, Indonesien, Indien, Hong Kong, Australien og New Zealand. Det er meget forskellige lande og en hel palet af farver for så vidt angår mennesker og kulturer,« siger Karina Andreasen videre.
Den sociale dagsorden er vigtig
Hun har været ansat i ISS i syv år, og selv om nogle måske kunne fristes til at kalde hende for personalechef, ligger der meget mere end som så i begrebet People & Culture. Især for en virksomhed som ISS, der har sat et markant, globalt aftryk og netop har mennesker over det meste af verden som sit primære forretningsområde. Mennesker, der gennem deres arbejde får mulighed for at skabe sig en bedre tilværelse.
Blå bog
Navn: Karina Andreasen.
Alder/by: 44 år og fra Frederiksværk.
Uddannelse: HD i Organisation og Ledelse samt bacheloruddannelse i jura.
Job/titel: People & Culture Director, Asia Pacific i ISS.
»Vores tilstedeværelse er med til at gøre en stor forskel. I denne del af verden har mange mennesker meget lidt, og dermed er en virksomhed som vores med til at facilitere en bedre levestandard. Det sociale aspekt er nok det, jeg synes, er mest fascinerende ved at bo og arbejde i regionen, lige som det at flytte min menneskelige og faglige ballast om på den anden side af kloden har været såvel udfordrende som ekstremt lærerigt,« uddyber Karina Andreasen.
Få masser af fordele som medlem
Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker
Medlemsfordele
- Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
- Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
- Eksklusive arrangementer og webinarer
- Lokalt netværk med andre danskere i dit område
- Kun 70,- pr. mdr. for hele familien
Respekt for den lokale diversitet
Som 25-årig blev hun HR-chef i INCO, og siden har hun blandt andet været HR-chef i advokatfirmaet Kromann Reumert. Grundlæggende mener hun, det langt hen ad vejen er de samme universelle mekanismer, der får mennesker til at trives i et job, og Karina Andreasen gør en indsats for at have tillid samt frihed under ansvar som et væsentligt mantra i sin ledelsesstil. Også selvom det ikke har været praksis i regionen tidligere.
»Arbejdskulturen i Australien og New Zealand er meget lig Danmark, mens f.eks. Indien og Indonesien helt naturligt adskiller sig. Det er fint nok at prøve at bringe nogle af de danske værdier ind i hverdagen, men man skal stadig have respekt for den lokale kultur og diversitet. Det er en viden, jeg ikke har kunnet lære eller læse mig til i Danmark. Den opbygger jeg ved så at sige at lære den indefra,« forklarer Karina Kaufeld.
Manden har taget sig af børnene
Hvor længe hun og familien bliver i Singapore, ved hun ikke. Oprindelig var opholdet tænkt til at vare to år, men netop det multikulturelle univers og den store diversitet, som regionen byder på, har i høj grad været medvirkende til, at opholdet snart nærmer sig fire år. I den periode har manden været hjemmegående, hvilket var en aftale allerede inden, familien forlod Danmark.
»Det var vigtigt for os, at børnene skulle have et fast holdepunkt, og det ville jeg med min megen rejseaktivitet have haft svært ved at leve op til. Derfor har det været den rigtige beslutning, blandt andet også fordi dagligdagen har været meget anderledes under Coronakrisen,« slutter Karina Andreasen.