Hun arbejder for adoptivbørns sag i USA

Ranjanna Mariia Hvenegaard er adoptionsbarn og kom til Danmark fra Indien, da hun var 8 måneder gammel. I dag har hun slået sig ned i San Diego i Californien, hvor hun arbejder på at skabe et landsdækkende net af krisecentre for adoptions- og plejehjemsbørn.

I 2019 gennemgik Ranjanna Mariia Hvenegaard en livskrise, der blandt andet indbefattede alvorlig sygdom samt tabet af job. Et par år senere tog hun en afgørende beslutning og købte en enkeltbillet til USA, nærmere betegnet Florida, og da hendes turistvisa udløb efter tre måneder, tog hun videre til Mexico, hvorefter hun returnerede til USA. I dag bor hun i San Diego i Californien og arbejder på at få fast opholdstilladelse i USA.

»Selv kom jeg til Danmark som adoptivbarn fra Mumbai i Indien i 1972, da jeg var godt 8 måneder gammel. Jeg havde en god opvækst i Birkerød, men min baggrund fornægter sig ikke i forhold til det, jeg arbejder med i dag, hvor jeg meget gerne vil gøre en indsats for såvel adoptions- som plejehjemsbørn i USA,« fortæller Ranjanna Mariia Hvenegaard, der ikke umiddelbart har nogen planer om at vende fast hjem til Danmark.

Vil yde en indsats i USA

I Danmark har hun forsøgt at komme i gang med at arbejde for netop adoptivbørn og plejebørn, men hun føler ikke, at hendes indsats er blevet værdsat. Ikke alene af personlige årsager, men også fordi hun føler, der ikke har været interesse for at arbejde sammen på tværs af forskellige organisationer til børnenes bedste. Derfor har hun truffet den nødvendige beslutning at flytte til USA, fordi hun mener at kunne gøre en større indsats her.

»I USA viser statistikker, at 20 pct. af børn, der vokser op hos en plejefamilie, senere bliver hjemløse, typisk omkring 18-års alderen, og den slags er der mange hundrede tusinder af i USA, ja vel op mod den halve million. De udgør altså en meget udsat gruppe, der mere eller mindre er ladt i stikken i det sociale system, og det samme gælder mange adoptionsbørn, der heller ikke får det liv, de har håbet på,« siger Ranjanna Mariia Hvenegaard videre.

Ranjanna er i dag coach, forfatter og holder foredrag om, hvordan adopterede tænker og føler. I 2016 udgav hun bogen One Voice Empowering Life Lessons about Adoption som er hendes personlige historie om at vokse op i et dansk samfund. Den er ligeledes en guide til adopterede samt deres forældre og beskriver forskellige livsstadier. (Foto: Privat)

Netværk af krisecentre

Hendes drøm er at skabe et landsdækkende netværk af krisecentre, hvor børn, der er, eller har været i familiepleje, samt adoptionsbørn kan henvende sig telefonisk eller digitalt, hvis de kommer ud i problemer. De skal være bemandet døgnet rundt, og det skal ligeledes være muligt at søge assistance via en app. Men den slags er naturligvis ikke gratis.

Blå bog

Navn: Ranjanna Mariia Hvenegaard.

Alder/by: 51 år og fra Birkerød.

Uddannelse: Uddannet i rejsebranchen.

Job: Iværksætter i USA.

»Derfor søger jeg netop nu sponsorer til projektet. Jeg har allerede fået flere gode samarbejdspartnere her i San Diego, men jeg har også interesserede investorer og sponsorer i Indien, hvor jeg jo selv kommer fra, så jeg håber virkelig på, at projektet kommer op at stå,« uddyber Ranjanna Mariia Hvenegaard, der ligeledes har en ambition om at skabe højere grad af fokus på problemet i USA.

Er også involveret i politik

Blandt andet derfor har hun involveret sig i politik, og arbejder således aktivt for en af de kandidater, der forsøger lykken i forbindelse med præsidentvalget til næste år. Det kan synes ambitiøst, men målet er altså at være med til at gøre et forsøg på at ændre det amerikanske samfund. Ranjanna Mariia Hvenegaard kender ikke så meget til sin egen personlige baggrund, men ved dog, at hun kom til Danmark via et af de bedre børnehjem i Mumbai.

»Der er nogen, der har betalt for, at jeg kunne være der. Hvem ved jeg ikke, men jeg er lykkelig for at jeg fik chancen for at komme til Danmark, og derfor er jeg da også lidt ked af, at jeg ikke har fået mulighed for at udleve min drøm om at hjælpe andre der. På et tidspunkt var jeg imidlertid nødt til at erkende, at det nok ikke var i Danmark, jeg skulle udleve min drøm om at hjælpe andre,« siger Ranjanna Mariia Hvenegaard.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og webinarer
  • Lokalt netværk med andre danskere i dit område
  • Kun 70,- pr. mdr. for hele familien

Vil gerne leve af drømmen

Selv er hun uddannet i rejsebranchen og arbejdede for Falck i Kastrup Lufthavn som servicekoordinator, da verden brast sammen på grund af sygdom. Tanken om at flytte til USA var imidlertid ikke ny, men da der også var sygdom i familien, var hun i en periode nødt til at sætte sit eget liv på hold. Pludselig en dag opstod imidlertid muligheden for at springe på en flyver til USA og give livet en ny chance.

»Jeg har stadig min mor og tre søskende i Danmark, men som jeg ser livet fremadrettet, er min mission at være med til at hjælpe så mange mennesker som muligt i USA. Jeg håber naturligvis på, at jeg kan gøre min mission til en levevej, men i første omgang er det vigtigste for mig at gøre en indsats for andre,« slutter Ranjanna Mariia Hvenegaard.