Hun har fundet roen og freden i det smukke Skotland

Da Gazelle Buchholtz var midt i 40’erne, rev hun stikket ud og flyttede til Skotland. Her nyder hun at arbejde med miljø og klima for flere forskellige organisationer samtidig med, at hun udlever sin drøm om at slå igennem som forfatter.

Gazelle Buchholtza

Af Henrik Malmgreen

Der er ganske langt fra en relativ hård opvækst på Nørrebro og et liv med en alkoholiseret mor til en afbalanceret tilværelse i Skotlands smukke natur og buddhismen som åndeligt fristed for krop og sind. Men netop Gazelle Buchholtz’ erindringer fra københavnermiljøet har spillet en stor betydning for dels, den hun er i dag, dels at hun nu bor i byen Stirling lidt nord for Glasgow og Edinburgh med udsigt til bjergtoppene i Loch Lomond & The Trossachs National Park.

Jeg har skabt mig en tilværelse, hvor jeg arbejder med miljø og klima og forsøger at udleve mine drømme som forfatter.

»Her har jeg fundet mig til rette sammen med min engelske kæreste og jeg har skabt mig en tilværelse, hvor jeg arbejder med miljø og klima og forsøger at udleve mine drømme som forfatter. Umiddelbart har jeg i hvert fald ikke nogen intentioner om at flytte tilbage til Danmark,« forklarer Gazelle Buchholtz, som i dag er blevet 50, men traf beslutningen om at lægge sit liv om og flytte fast til Skotland, da hun var midt i 40’erne.

Hun arbejder for naturen

Natur og klima har altid ligget hendes hjerte nær, selv om det ikke lige var det område, hun satsede på, da hun skulle i gang med en karriere og flytte hjemmefra i en meget ung alder. Hun uddannede sig til teknisk tegner, men det skyldtes lige så meget, at hun blot skulle i gang med at tjene nogle penge, forme sin egen tilværelse og dermed komme til at stå på egne ben.

»Sidenhen uddannede jeg mig som veterinærsygeplejerske, og i dag jeg har ligeledes en kandidatgrad i biologiformidling. Den bruger jeg i høj grad i mit nuværende arbejde, hvor jeg er tilknyttet organisationerne The Surefoot Effect samt Glasgow Council for the Voluntary Sector, hvor jeg på henholdsvis freelancebasis og deltidsansættelse arbejder med natur, miljø og klima,« uddyber Gazelle Buchholtz, der ligeledes skriver og udgiver romaner og noveller.

Flere af historierne er inspireret af min egen barndom.

Buddhist gennem 20 år

Hendes første bog, Søvnløse Spor, blev udgivet i 2020 efter, hun bosatte sig i Skotland. Den er udgivet på dansk på det danske forlag H. Harksen Productions, men står i dag også på hylden i Glasgow Women’s Library, hvor man ligeledes finder andre danske forfattere, men dog på engelsk. I efteråret lavede Gazelle Buchholtz i sin egenskab af ansat ved Glasgow Council for the Voluntary Sector et interview med en ansat på biblioteket om energiforbedringer af bygningen, og det førte en aftale med sig.

»Min inspiration til én af historierne i bogen er H.C. Andersens Historien Om en Moder, som i min version hedder Historien Om en Datter. Flere af historierne er inspireret af min egen barndom eller andre oplevelser, og nu har jeg også kastet mig over at skrive på engelsk,« fortæller Gazelle Buchholtz, der ligeledes tilskriver sin opvækst, at hun i mere end 20 år har praktiseret buddhisme. En livsstil, der er med til at give hende ro i sindet og håb for fremtiden.

Gazelle Buchholtza
Gazelle Buchholtz har fundet sig godt til rette i Skotland, hvor hun nyder den smukke natur. Her arbejder hun med miljø og klima samtidig med, at hun og forsøger at udleve sine forfatterdrømme. (Foto: Chris Steedman)

Ville prøve Skotland en tid

I 2001, da hun netop var blevet færdig med sin uddannelse som veterinærsygeplejerske, rejste hun til Thailand, hvor hun i en periode arbejdede i et refugie for to af Thailands bjørnearter for organisationen Thai Society for the Conservation of Wild Animals. Hun arbejdede ligeledes med neutralisering af herreløse hunde, men kastede sig senere over biologistudiet. Den store naturinteresse blev for alvor vakt, da hun tilbragte et års tid i New Zealand, der ganske som Skotland er præget af storslået natur.

Lige nu er jeg sikker på, at jeg i hvert fald for en tid har fundet den rette hylde her i tilværelsen.

»Jeg havde besøgt Skotland allerede tilbage i 2002, hvor jeg også arbejdede som frivillig veterinærsygeplejerske for Hessilhead Wildlife Rescue Centre, og efter min tur til New Zealand var jeg i en situation, hvor jeg ligesom skulle starte på en frisk. Jeg besluttede mig derfor for at prøve Skotland af i en måneds tid,« forklarer Gazelle Buchholtz.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Er nu faldet til og bliver

Hun fandt imidlertid hurtigt freelancearbejde, en engelsk kæreste og har nu boet i Stirling siden 2017. Hun er meget begejstret for både den skotske natur og den skotske mentalitet, som er meget åben og inkluderende, og selv om hun ikke har stemmeret til parlamentet i London, har hun som bosat i Skotland stemmeret til såvel lokalvalg som valg af First Minister, der er pendanten til Englands Prime Minister.

»Lige nu er jeg sikker på, at jeg i hvert fald for en tid har fundet den rette hylde her i tilværelsen. Jeg elsker at skrive, arbejdet med natur samt klima, og de naturrige omgivelser. Sammen med min kæreste bruger jeg rigtig megen tid i det storslåede landskab, som faktisk kan være mere vildt og barskt end man sådan lige forestiller sig. Det er f.eks. bare fantastisk at tage på vandretur i den nærliggende nationalpark,« slutter Gazelle Buchholtz.

Blå bog
Navn: Gazelle Buchholtz.
Alder/by: 50 år og fra København.
Uddannelse: Veterinærsygeplejerske og kandidat i biologiformidling.
Job/titel: Forfatter og arbejder med at engagere folk i miljøvenlig levevis.