Jan Gramm føler sig pæredansk i Jakarta sammen med hele familien

Siden Jan Gramm i 1990 flyttede til Indonesien og her mødte sin nuværende kone Wulan Gramm, har Mellem- og især Fjernøsten været det primære omdrejningspunkt i hans tilværelse. I dag bor parret sammen med både børn og børnebørn i Jakarta – og de har ingen planer om at vende hjem.

par

Af Henrik Malmgreen

Det var egentlig ikke, fordi Jan Gramm havde nogen specifikke planer om at forlade Danmark for altid, da han i 1990 flyttede til Indonesien. Det var ganske enkelt en del af hans shippinguddannelse hos Mærsk. Tilfældet ville imidlertid, at han i løbet af de tre år, han arbejdede i Jakarta, mødte sin nuværende kone Wulan Gramm, der er indonesisk statsborger. Det har betydet, at han så mange år efter stadig bor og arbejder i Indonesien.

»Som mange ved, er det ikke altid lige let at flytte hjem til Danmark som expat, hvis man skal have sin udenlandske ægtefælle med, og vedkommende ikke kommer fra EU. Efter min uddannelse boede vi 4 år i Danmark, hvor jeg arbejdede. Wulan fik på det tidspunkt permanent opholdstilladelse, men i 1997 flyttede vi til Brunei, og så udløb den. Siden blev reglerne strammet, og vi har ikke boet i Danmark siden,« forklarer Jan Gramm.

Selv om jeg stadig føler mig meget dansk indeni og stadig har mit danske statsborgerskab, er det i dag Indonesien, der er den faste ramme om vores tilværelse.

I dag er Jakarta hans hjem

Nu er det heller ikke fordi han har haft et udpræget ønske om at vende hjem, for som tiden er gået, er det Fjernøsten – især Indonesien – og Mellemøsten, der har været ramme om parrets tilværelse. Hans karriere har ud over Brunei blandt andet bragt ham til Saudi Arabien fra 2004 til 2007. Det var godt nok midt under Muhammed krisen, men jobbet indebar et attraktivt avancement.

»Jeg blev udnævnt til landechef for et rederi, men da jeg senere fik tilbuddet om at blive landechef for det norske shippingfirma Wilhelmsen i Indonesien, flyttede vi tilbage. Siden 2007 var vi så boet fast her, hvor jeg i dag arbejder med maritim logistik og klimaløsninger i Jakarta. Selv om jeg stadig føler mig meget dansk indeni og stadig har mit danske statsborgerskab, er det i dag Indonesien, der er den faste ramme om vores tilværelse,« uddyber Jan Gramm.

Her er hele familien samlet

Han er far til to voksne sønner, der begge arbejder som skibsførere hos Mærsk. Alle deres ture udgår fra Danmark, så når de skal afsted på en ny tur, benytter de lejligheden til at besøge deres farmor hjemme i Odense, mens deres egne koner og børn bor fast hos Jan og Wulan Gramm i Jakarta. Det er altså også her, sønnerne opholder sig, når de har landlov.

»Man kan næsten sige, vi bor i et familiekollektiv, hvor tre generationer er repræsenteret, men det fungerer godt, og det er selvfølgelig også en af årsagerne til, at trangen til at flytte hjem til Danmark ikke er specielt udtalt,« siger Jan Gramm, der på det seneste ligeledes er blevet indehaver af en restaurant. I det daglige har han dog ikke så meget med den at gøre, da den daglige drift varetages af Wulan Gramm.

Restauranten giver en god kontakt til lokalsamfundet.

Jan og Wulan Gramm har været gift i 29 år. Sammen med to voksne sønner, deres koner samt ikke mindst børnebørn har de skabt sig en god base i Jakarta, hvor hele familien trives. Det har de ikke tænkt sig at lave om på. (Foto: Privat)

Driver en dansk restaurant

Det var egentlig lidt af et tilfælde, at parret fik fingre i restauranten. Den tilhørte et vennepar, hvor manden var norsk, så da han gik på pension, flyttede parret hjem til Norge. Det gav mulighed for en god og hurtig handel, og så var det bare med at slå til. Lige efter, Jyllands Posten talte med Jan Gramm var restauranten i øvrigt ramme om en familiefest, da den yngste søn havde fødselsdag.

»Restauranten giver en god kontakt til lokalsamfundet, og da vi driver restauranten som dansk, giver det naturligvis også kontakt til de andre danskere herude, selv om der ikke er så mange tilbage, som der har været,« fortæller Jan Gramm. Han er blandt andet aktiv i Danish Business Association, lige som restauranten er sponsor for det danske fodboldhold Jakarta Vikings.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og webinarer
  • Lokalt netværk med andre danskere i dit område
  • Kun 70,- pr. mdr. for hele familien

Nu bliver vi i Indonesien

Jan Gramm er i dag blevet 55 år og har mange gode erhvervsaktive år tilbage. De vil blive tilbragt i Indonesien, men koblingen til Danmark er dog ikke helt brudt, og al ferie tilbringes i hjemlandet, blandt andet hos hans mor i Odense. Så når lejlighed byder sig, rejser hele familien hjem på familiebesøg.

»Jeg har været gift med min kone i 29 år, og vi har oplevet, at der var problemer med at få visa, lige som hun i dag skal have boet i Danmark i syv år, før hun kan gøre sig håb om at få dansk opholdstilladelse. Da min kone og mine børns mor åbenbart ikke er velkommen i Danmark, har vi besluttet os for, at have vores base i Indonesien. Med det familienetværk, vi har skabt os herude, er der heller ikke nogen grund til at lave om på det,« slutter Jan Gramm.

Blå bog
Navn: Jan Gramm
Alder/by: 55 år og fra Odense
Uddannelse: Shippinguddannelse hos Mærsk
Job/titel: Senior Manager for Logistics and Climate Solutions