Vigtig information til modtagere af dansk pension

Ved udgangen af maj 2023 får omkring 25.000 borgere, der bor i udlandet, tilsendt den årlige leveattest, og derfor kan det være en god ide at holde lidt ekstra øje med postkassen.

Ved udgangen af maj 2023 får omkring 25.000 borgere, der bor i udlandet, tilsendt den årlige leveattest, og derfor kan det være en god ide at holde lidt ekstra øje med postkassen.

Med leveattesten skal personer bosat i udlandet bekræfte, at de fortsat er i live, og at de fortsat ønsker at få udbetalt dansk pension, mens de er bosat udenfor Danmark. Leveattesten bliver leveret i en enten fysisk eller digital version, når den i den kommende tid ankommer med enten Udbetaling Danmark, International Pension eller ATP Livslang Pension som afsender.

Hvis man har NemID eller MitID, bliver attesten leveret i ens digitale postkasse, alternativt kommer den digitale version med et link til en digital blanket, hvor man skal bekræfte, at man fortsat skal have udbetalt pension. I den fysiske version skal leveattesten udfyldes og sendes retur.

Kontakt juridisk rådgivning hos Danes Worldwide

Kontakt rådgivningen

Vores jurister kan hjælpe med rådgivning og sagsbehandling indenfor fx familiesammenføring, statsborgerskab, skat, pension og flytning ind og ud af Danmark.

Sådan kontakter du os

Hvis man gerne vil sikre sig den fortsatte pensionsudbetaling, er det vigtigt, at den udfyldte leveattest sendes retur, så Udbetaling Danmark, International Pension eller ATP Livslang Pension modtager den senest 31. august 2023. Sker det ikke, stopper udbetalingen af pensionen.

Leveattester sendes ikke til pensionister i alle lande. Hvis man bor i Tyskland, Sverige, Norge, Australien, Island, Polen, Schweiz, Spanien eller Frankrig, modtager man som udgangspunkt ikke en leveattest. Det er fordi, Udbetaling Danmark, International Pension og ATP Livslang Pension får oplysningerne tilsendt direkte fra myndighederne i disse lande. Der kan dog være undtagelser.

Så får man en leveattest tilsendt, skal den besvares – også selvom man bor i et af disse lande. Udbetaling Danmark, International Pension og ATP Livslang Pension får ikke automatisk opdateringer, hvis man flytter. Derfor er det vigtigt, at man altid opdaterer sin adresse. Det kan man gøre på www.borger.dk/opdater-udenlandsk-adresse.

Det er i øvrigt værd at nævne, at NemID er på vej til at lukke ned, og derfor er det vigtigt at få skiftet til MitID, hvis man i fremtiden gerne vil kunne læse sin digitale post og logge på Udbetaling Danmarks og ATP’s selvbetjeningsløsninger fra udlandet. Har man ikke NemID, kan man også nemt oprette MitID fra udlandet med mobiltelefon og pas. Se hvordan på www.mitid.dk.