At blive optaget på en gymnasial uddannelse i Danmark kræver som regel en afsluttet 9. eller 10. klasse fra en dansk grundskole. Men hvad gør man, hvis man bor i udlandet og ønsker at tage en gymnasial uddannelse i Danmark?
Her kan en optagelsesprøve være vejen frem. Prøven tester dine færdigheder i dansk, engelsk, matematik og fysik/kemi for at sikre, at du har det nødvendige faglige niveau. I denne artikel gennemgår vi prøvens indhold, samt hvordan du bedst forbereder dig.
Den del af prøven, som tester elevens kundskaber i dansk, består af tre delprøver:
Læsefærdighedsprøven
I denne del af prøven bliver eleverne testet på deres evne til at forstå og analysere tekster. De forventes at kunne:
- læse sikkert og hurtigt med forståelse og indlevelse
- beherske forskellige læseteknikker
- afpasse læsemåde efter formål, teksttype og medie
- fastholde det væsentligste af det læste i skriftlig form
Grammatisk færdighedsprøve
Denne delprøve har fokus på elevernes grammatiske kundskaber og sprogrigtighed. Eleverne forventes at kunne:
- beherske et sikkert sprog med korrekt stavning
- læse korrektur på egne og andres tekster
- anvende viden om sprog og sprogbrug, om sprogets forskellige funktioner, variation, opbygning og grammatik
- afgrænse sætninger og sætte komma samt kende ordklasserne og deres funktion i sproget
- anvende regler for sprogrigtighed
Skriftlig færdighedsprøve
Den skriftlige del af prøven vurderer elevernes evne til at formulere sig skriftligt i en sammenhængende og forståelig form. De forventes at kunne:
- sætte sig ind i en bestemt skrivesituation og fremstille en tekst, som fungerer i situationen
- svare på en stillet opgave med dens krav til afsender, modtager og fremstillingsformer
- udtrykke et meningsfuldt indhold
- kunne skabe sproglig og multimodal sammenhæng i en tekst
- bruge skriftsproget funktionelt og sikkert både i forhold til sammenhæng, grammatik, retstavning og tegnsætning
Dette skal du også kunne for at bestå prøven
For at klare prøven skal du uden problemer kunne læse og forstå tekster på et avanceret niveau. Det indebærer, at du skal kunne læse artikler fra eksempelvis www.videnskab.dk, danske dagblade samt romaner og novellesamlinger, der svarer til niveauet i 9. klasse. Teksterne kan indeholde komplekse emner, længere sætninger og et varieret ordforråd, hvilket kræver en solid forståelse af det danske sprog.
Derudover er det vigtigt, at du kan læse dansk hurtigt og effektivt. Prøven omfatter nemlig fire fag: dansk, engelsk, matematik og fysik/kemi. Det betyder, at du ikke kun skal kunne læse og forstå tekster i dansk og engelsk, men også matematik- og naturfaglige opgaver på dansk. Formler, grafer og beskrivelser af forsøg kan være en del af prøven, og du skal hurtigt kunne afkode og anvende den information, du læser.

Vi er SÅ taknemmelige over alt det, vores datter har lært via jeres danskundervisning. Og sikken luksus det har været at kunne tage på eventyr i udlandet og samtidig få danskundervist sin datter på en let og fleksibel måde og på et fagligt niveau, der gør det muligt for hende at kunne følge danskundervisningen på et dansk gymnasium på lige fod med hendes medstuderende.
Gitte, hjemvendt fra New York. Mor til Anna-Ida, 15 år
Sådan foregår optagelsesprøven
- Du har i alt 4 timer til prøven for de fire fag samlet og bestemmer selv, i hvilken rækkefølge du besvarer opgaverne, og hvor lang tid du bruger på opgaverne i hvert af fagene.
- Det er ikke tilladt at bruge internettet som fagligt hjælpemiddel eller foretage søgninger på internettet, fx ved hjælp af Google.
- Det er tilladt at benytte alle øvrige hjælpemidler, fx lærebøger, formelsamlinger, lommeregner, ordbøger, grammatiske oversigter og noter. Disse hjælpemidler kan enten medbringes på computeren eller på papir.
- Det er ikke tilladt at kommunikere med omverdenen på anden vis.
*Optagelsesprøve eller ej?
Når en elev fra udlandet søger optagelse på et dansk gymnasium, er det gymnasiets rektor, der afgør, om eleven kan optages direkte, eller om vedkommende skal til en optagelsesprøve.
Vurdering af danskniveau for elever hos Danes Worldwide
Hvis en elev hovedsageligt har gået på en international skole, kan der være tvivl om, hvorvidt elevens danskkundskaber er tilstrækkelige til gymnasiet. I sådanne tilfælde kan en optagelsesprøve være nødvendig.
Har eleven derimod også fulgt Danes Worldwides online 9. klasse og deltaget aktivt i undervisningen, kan vi udarbejde en udtalelse, der dokumenterer elevens danskniveau. Vi vurderer elevens færdigheder i læsning, retstavning, skriftlig og mundtlig fremstilling og beskriver niveauet i disse discipliner.
Rektor kan derefter bruge vores udtalelse sammen med elevens karakterer fra udlandet til at vurdere, om optagelsesprøven kan undlades.

Online Skoledansk 0.-9. klasse
Giv dit barn mulighed for at komme tilbage til skolesystemet i Danmark på aldersvarende niveau. Samtidig får dit barn undervisning i dansk kultur og hverdagsliv gennem de forskellige opgaver og videoer. Vi laver fire nye film om året, så emnerne altid er aktuelle.
Vi er støttet af Børne- og Undervisningsministeriet og har erfarne dansklærere, som udvikler undervisningen.
Sådan forbereder du dig på prøven
For at øge dine chancer for at bestå prøven og blive optaget på en gymnasial uddannelse i Danmark, kan du følge disse råd:
- Læs danske tekster regelmæssigt. Øv dig på at læse både skønlitterære og faglige tekster for at forbedre din læseforståelse og evne til at analysere indholdet.
- Træn grammatik og retskrivning. Lav øvelser i stavning, tegnsætning og sætningsopbygning for at sikre, at du behersker dansk korrekt.
- Skriv forskellige typer tekster. Prøv at skrive essays, analyser og referater, så du bliver fortrolig med de skriftlige opgaver, og kender forskellgen på de forskellige genre.
- Få feedback på dine tekster. Bed en dansklærer eller en mentor om at gennemgå dine tekster og give dig råd til forbedringer.
- Få danskundervisning. Der findes forskellige online tilbud. Undervisningen hos Danes Worldwide giver dig struktureret undervisning i dansk sprog og grammatik, så du kan styrke dine færdigheder inden prøven. Undervisningen er skræddersyet til danskere i udlandet og støttet af Undervisningsministeriet.
Ved at følge disse råd kan du forbedre dine sproglige kompetencer og være godt forberedt til optagelsesprøven.
Læs mere om optagelsesprøven her

Gymnasiale uddannelser i Danmark
I Danmark kan man efter afslutningen på grundskolen vælge at tage en gymnasial uddannelse, der sammen med erhvervsuddannelserne kaldes for ungdomsuddannelser. Det er muligt at vælge mellem følgende gymnasiale uddannelser; STX, HHX, HTX, HF, EUX samt IB.