Han træffer beslutninger sammen med sine medarbejdere i firmasaunaen

To uger efter, at Casper Andersen tiltrådte en ny lederstilling i Swappie i Helsinki, holdt han sit første ledermøde i kontorets sauna. Siden har han holdt mange møder med sit team og truffet mange beslutninger, mens sveden hagler af kroppen.

mand smiler

Både det at gå i sauna sammen og det at gå på strømpesokker eller bruge sutsko på kontoret er med til at fjerne nogle barrierer og gøre os alle lidt mere lige.

Som chef i en virksomhed kan man have mange ledelsesredskaber i værktøjskassen, men saunabesøg hører dog til mere de utraditionelle. Ikke desto mindre er det et af de redskaber, som 30-årige Casper Andersen anvender i sin stilling som landechef for Danmark og Irland i den finske virksomhed Swappie.

Besøg i kontorets sauna sammen med medarbejderne er jævnligt forekommende, og i øvrigt tilbringes arbejdsdagen enten på strømpesokker eller i sutsko.

»Det har jeg det helt fint med, for både det at gå i sauna sammen og det at gå på strømpesokker eller bruge sutsko på kontoret er med til at fjerne nogle barrierer og gøre os alle lidt mere lige. Især besøgene i saunaen holder jeg af, for det er faktisk et rigtig godt sted at holde møder og træffe beslutninger med sit team. Der er ingen forstyrrende elementer, og man er helt koncentreret om samtalen samtidig med, at det jo er sundt at gå i sauna,« siger Casper Andersen med et smil.

Skiftede hurtigt karrierekurs

Han har en uddannelse som cand. merc. i Finance and Strategic Management fra CBS og havde egentlig planlagt at skulle skabe sig en karriere i finansverdenen.

Han fandt dog hurtigt ud af, at det ikke lige var ham, så efter at have arbejdet som konsulent for Google i Dublin i Irland i 3 år, hvor han servicerede danske SMV-kunder, blev han headhuntet af Swappie, der køber og sælger brugte iPhones.

»Det var en tidligere kollega fra Google, der gjorde Swappie opmærksom på mig, og der var ikke nogen tvivl om, at jeg skulle sige ja tak til stillingen. Dels fordi jeg var træt af Irland og Dublin, der var lukket ekstremt meget ned under Coronakrisen, dels fordi jeg havde lyst til at prøve noget helt andet. Det at arbejde i et firma, hvor forretningsmodellen bygger på genanvendelse og bæredygtighed, passer også godt til mit temperament,« forklarer Casper Andersen videre.

mand
Casper Andersen har foreløbig boet og arbejdet i to år i Finland. Indtil videre har han ikke haft tid til at stifte familie, men en finsk kæreste har han dog fået sig. (Foto: Privat)

Der skal arbejdes for sagen

Konceptet er, at Swappie opkøber telefonerne fra såvel virksomheder som private og sætter dem i stand, så de kan sælges igen med både to års garanti og fuld returret. Indtil videre har firmaet valgt kun at arbejde med iPhones, men Android-modeller kan komme på tale senere.

Selv om det i bæredygtighedens navn er en god forretningscase, forklarer Casper Andersen imidlertid, at det kræver en indsats at få forbrugerne til at tænke på samme måde.

»Vi kan klart mærke, at interessen for at købe en genanvendt smartphone er stigende, men der skal arbejdes for sagen, og især i Danmark er vi bagefter på det område. Når jeg fortæller kunderne, at det er et produkt, der er professionelt serviceret og efterset, som kan sælges billigere end en ny model, kan de godt se ideen,” men traditionelt er vi meget fokuseret på det at købe nyt, så der skal arbejdes for sagen,« uddyber Casper Andersen.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Holder af den finske mentalitet

Hans arbejdsområder er både logistik, markedsføring og betalingsmetoder på Swappies webshop, så dagligdagen er ganske afvekslende.

En finne åbner sig ikke bare sådan lige op, men når først han eller hun har set dig an, er der ingen grænser for imødekommenhed og hjælpsomhed.

Efter foreløbig 2 år i Helsinki har han fundet sig godt til rette i den finske hovedstad, selv om han erkender, at det for mange mennesker måske ikke lige er den by, der har topprioritet, når man skal skifte job. Men finnernes mentalitet passer godt til hans temperament.

»Irerne er umiddelbart mere åbne, men ofte er det også mere en facade. En finne åbner sig ikke bare sådan lige op, men når først han eller hun har set dig an, er der ingen grænser for imødekommenhed og hjælpsomhed. Samtidig har jeg det fint med at have skiftet fra at være ansat i en af verdens største virksomheder til at være ansat i det, der stadig er en opstartsvirksomhed. Både personligt og erhvervsmæssigt har jeg fået mere mening i livet,« forklarer Casper Andersen.

Har fundet sig en finsk kæreste

Et er, at han arbejder i en virksomhed, der gør noget for miljøet, noget andet er, at sauna, strømpesokker og sutsko er med til at give en nærhed og intimitet sammen med arbejdskollegerne.

I virkeligheden er der vel en ret logisk sammenhæng – også selv om saunaen er en hundredårig finsk tradition og det at smide skoene ikke har direkte relation til Swappie som arbejdsplads, men er en relativt ny trend.

mand smiler
(Foto: Privat)

»Oprindelig tror jeg, det hænger sammen med, at så er man fri for at slæbe sne og sjap med ind på kontoret, når det er vinter. Men nu er det blevet så populært, at man ser det på mange arbejdspladser,« slutter Casper Andersen, der dog ikke kun har taget imod finsk arbejdskultur, men også giver noget den anden vej. Finnerne er nemlig mere autoritetstro end danskerne, så Casper Andersen gør, hvad han kan for så at sige at oplære dem til at udfordre ham og hans beslutninger.

Blå bog:
Navn: Casper Andersen.
Alder/by: 30 år og fra Kolding.
Uddannelse: Cand. merc. i Finance and Strategic Management.
Job/titel: Landechef for Danmark og Irland I Swappie.