Hun kommer fra Otterup, men har fået Frankrig ind med modermælken

Vanessa Balsby er kommet i Frankrig hele sit liv. I dag har hun skabt sig en tilværelse med både kæreste og egen translatørvirksomhed i en lille by lidt uden for Cannes. Her har hun tænkt sig at blive.

kvinde på strand

Allerede før Vanessa Balsby blev født, købte hendes forældre en lejlighed i byen Vallauris, som ligger blot en håndfuld kilometer fra Cannes. Familien besøgte den flittigt, og ambitionen var at flytte til Sydfrankrig og nyde livet, når arbejdslivet var slut.

Jeg har f.eks. været ude for at skulle oversætte en vielsesattest, hvor der stod, at gommen havde betalt tre geder og seks køer for bruden.

Vanessa Balsbys far, der er murer, kunne dog ikke helt finde ud af at holde op med at arbejde, og derfor endte det med, at hun selv rykkede ind i lejligheden, da hun i august 2021 flyttede permanent til Frankrig.

»Siden er begge mine forældre gået på pension, så de bor nu i lange perioder lejligheden. Jeg bruger den stadig som kontor, men bor nu hos min franske kæreste, men han har en datter på 16 år, så vi skal finde noget større. Af hensyn til hans arbejde bliver det givet også i Vallauris, hvilket også betyder, at jeg kan fortsætte med at have kontakt til mine forældre,« fortæller Vanessa Balsby, der ingen planer har om at flytte fra Frankrig.

Underviser i dag online

Hun har i dag skabt sig en tilværelse, hvor hun på fuld tid lever som onlineunderviser i fransk, som translatør og tolk for blandt andre firmaer samt som oversætter for danskere, der bor i Sydfrankrig og har brug for hjælp, f.eks. i kommunikation med de lokale myndigheder.

kvinde foran båd
Vanessa Balsby befinder sig som blommen i et æg i Frankrig og bor i dag fast på den franske Middelhavskyst i byen Vallauris blot fem kilometer fra Cannes. (Foto: Privat)

Interessen for fransk sprog og kultur stammer helt naturligt fra barndommens jævnlige rejser til Frankrig, og Vanessa Balsby har talt fransk stort set hele sit liv.

»Da jeg mødte min franske kæreste, rejste jeg grundet mit arbejde en del frem og tilbage mellem Danmark og Frankrig, og når jeg var hjemme i Danmark, brugte jeg også en hel tid på transport, da jeg var tilknyttet en række efterskoler som fransklærer. Under Coronakrisen underviste jeg en del online, og det åbnede mine øjne op for de muligheder, der er virtuelt, således at det i dag er muligt for mig at drive mine undervisningsaktiviteter via videokonferencer,« forklarer Vanessa Balsby.

Arbejder fra lejligheden

Det gør hun ind til videre fra forældrenes lejlighed , og hun er stadig tilknyttet en række efterskoler i Danmark. Ved hjælp af de virtuelle værktøjer, der i dag er tilgængelige, er det nemlig ikke noget problem, og når det er eksamenstid, tager hun hjem til Danmark for at være censor.

Vanessa Balsby er uddannet translatør samt tolk i fransk og dansk og har desuden en Bachelor i international virksomhedskommunikation i Fransk og Medier, som er hendes indgang til erhvervskunderne.

kvinde foran vandfald

»Ud over at undervise online laver jeg en del oversættelsesarbejde for eksterne oversættelsesbureauer, ejendomsmæglere, advokater og industrivirksomheder. Jeg holder især af at arbejde med juridiske dokumenter, som jeg synes er interessant, men det sker da også, at jeg får opgaver inden for teknisk dokumentation. Jeg har eksempelvis netop haft et større projekt for kunder i vindmølle- og solcelleindustrien,« uddyber Vanessa Balsby.

Har også private kunder

Hun har dog også en række private kunder.

Vi optræder jævnligt sammen hjemme i Danmark til kirkebryllupper, konfirmationer, fødselsdage etc. hvor vi spiller et blandet repertoire, der spænder lige fra The Beatles til Queen og Spice Girls.

Det kan f.eks. være danskere, der ønsker at flytte til Frankrig og derfor har brug for at få piftet franskkundskaberne op, eller det kan være kunder, som ønsker forskellige former for dokumenter oversat, hvilket godt kan være lidt udfordrende på den humoristiske måde. Der er jo en del lande, hvor der både tales fransk og lokale sprog, som kan give pudsige oplevelser.

»Jeg har f.eks. været ude for at skulle oversætte en vielsesattest, hvor der stod, at gommen havde betalt tre geder og seks køer for bruden,« smiler Vanessa Balsby, der selv synes, at det er lykkedes for hende at kombinere arbejds- og privatliv på en rigtig god måde i det Sydfranske.

Livet er blevet langt mere behageligt og langt mindre stressende i Vallauris, hvor den verdenskendte kunstner Pablo Picasso boede i en årrække.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Er ligeledes sangerinde

Ud over at male lavede han også en del keramik, og byen var med sine 10.000-15.000 indbyggere en gang kendt som Frankrigs keramikhovedstad. Det er den ikke mere, men der arbejdes lokalt på at bringe den tilbage til fordums storhed på keramikfronten, så indtil videre er tilløbsstykket Nationalmuseet, hvor Picasso har skabt maleriet “Krig og fred” i kapellet.

kvinde på restaurant

Selv har Vanessa Balsby også en kunstnerisk åre.

»Siden 2009 har jeg sammen med en dansk veninde haft en duo, hvor hun spiller guitar og jeg synger. Vi optræder jævnligt sammen hjemme i Danmark til kirkebryllupper, konfirmationer, fødselsdage etc. hvor vi spiller et blandet repertoire, der spænder lige fra The Beatles til Queen og Spice Girls. Det holder jeg meget af, så det er bestemt noget, jeg vil fortsætte med, også selv om jeg bor fast hernede,« slutter Vanessa Balsby.

Blå bog

Navn: Vanessa Balsby.
Alder/by: 35 år og fra Otterup på Nordfyn.
Uddannelse: Bachelor i international virksomhedskommunikation samt cand.ling.merc – translatør og tolk – fransk/dansk.
Job/titel: Selvstændig.