De sagde farvel til Danmark for at blive slotsejere i Frankrig

Oprindelig havde Karin Borup og Jesper Møller en drøm om et hus i Sydfrankrig ved Rivieraen, men prisniveauet her gjorde at drømmen om en bolig under sydens sol i første omgang brast. Pludselig stod lykken dem bi, og parret fandt et ægte torneroseslot midt i hjertet af Frankrig, der var til at betale.

par foran fransk slot

Egentlig havde Karin Borup og Jesper Møller afskrevet drømmen om at få råd til at købe et hus i Sydfrankrig. En drøm, der opstod i 2011 under en ferie i Nice, hvor parret en oktoberdag sad i strålende sol og 25 graders varme, mens det var regn og blot 10 graders varme hjemme i Danmark.

Især fordi huset skulle have en vis størrelse. Karin Borup har nemlig tre døtre fra et tidligere ægteskab, mens Jesper Møller har to sønner, ligeledes fra et tidligere ægteskab.

»Mine børn bor henholdsvis i Danmark og i Australien, mens Jespers sønner begge bor i England. Tilsammen har vi syv børnebørn og et til på vej, så hvis det skulle lykkes os at have familien på besøg samlet, stillede det krav om en størrelse, som vores budget ganske enkelt ikke var til,« forklarer Karin Borup.

Men Jesper Møller fortsatte med at lede, og pludselig var der en løsning på problemet. Parret skulle bare købe et slot.

Slottet er opført i 1888 og ligger centralt i byen lige ud til markedspladsen, hvor der har været marked hver fredag siden middelalderen.

Samme pris som et hus i Danmark

Det kan lyde paradoksalt, men prisniveauet i Midtfrankrig er ganske anderledes end ved Middelhavet, og en dag fandt han frem til et gammelt slot i byen St.Gaultier. Det kostede det samme som et hus i omegnen af København, og da han viste billeder af slottet til Karin Borup, var hun solgt på stedet.

Bilen blev pakket, og et par dage senere var parret på vej til det torneroseslot med syv tårne, der senere skulle blive deres fremtidige hjem.

»Slottet er opført i 1888 og ligger centralt i byen lige ud til markedspladsen, hvor der har været marked hver fredag siden middelalderen, men når man går ind igennem porten, kan man hverken se eller høre byen. Vi har en park på 2,2 hektar samt en køkkenhave på 1.400 kvm., og slottet ligger højt, så vi har en meget flot udsigt, blandt andet til smukke heste i grønne folde, da vores nabo træner travheste,« fortæller Karin Borup.

Der er et spøgelse på slottet – måske

På grunden findes stadig rester af et oprindeligt slot, som går tilbage til 1200-tallet, så det er et sted med historie. Blandt andet fordi det oprindelige slot blev bygget af den franske slægt Trémoille, der bar en stor del af skylden for, at Jeanne d´Arc i 1431 blev brændt på bålet.

Vi blev gift under parkens store, gamle cedertræ i juli 2015, og i dag er vores tilværelse centreret omkring slottet, hvor vi i dag bor på et af værelserne.

Der går rygter om en tynd hvid kvindeskikkelse, som spøger på slottet om natten, og hvis det er rigtigt, kan det meget vel være den franske nationalhelgen.

»Jeg har ikke selv set hende, men det er da spændende at have fundet et sted med så megen historie – selvom vores dagligdag mest går med at restaurere og sætte i stand. Taget var nyt, da vi overtog slottet i 2012, men det engelske par, der havde ejet det i 10 år, havde stort set ribbet det for indhold. Til gengæld havde de dog også renoveret de gamle staldbygninger og indrettet dem med fem soveværelser, stort køkken og tre badeværelser,« uddyber Karin Borup.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og webinarer
  • Lokalt netværk med andre danskere i dit område
  • Kun 70,- pr. mdr. for hele familien

Stor succes med Bed & Breakfast

Staldbygningerne var altså lige til at flytte ind i, men der var en del råd og svamp på selve slottet, så de første år gik med at bekæmpe svampen, skifte bjælker ud og holde slottet tørt.

I den periode boede Karin Borup og Jesper Møller stadig i Danmark og rejste frem og tilbage, men på et tidspunkt besluttede de at flytte permanent til Chateau St.Gaultier. Huset i Birkerød blev lejet ud, men det er nu for længst solgt.

»Vi blev gift under parkens store, gamle cedertræ i juli 2015, og i dag er vores tilværelse centreret omkring slottet, hvor vi i dag bor på et af værelserne og snart er færdig med et fantastisk køkken på 60 kvm., der mere eller mindre er blevet til vores opholdsstue. Gennem nogle år har vi endvidere drevet stedet som Bed & Breakfast med plads til gæster i staldbygningerne, men snart er vi færdige med at renovere andensalen på slottet, og så udvider vi,« beretter Karin Borup.

par foran fransk slot
Chateau St.Gaultier ligger i Centre Val de Loire midt i Frankrig, og nærmeste nabo er nationalparken Brenne med mere end 3.000 søer og et rigt dyreliv med mange fugle. På få timer kan man komme rundt i hele Frankrig eller til ét af nabolandene, så når en travl turistsæson er overstået, tager Karin Borup og Jesper Møller gerne på oplevelsesture. (Foto: Privat)

Snart klar til bryllupsarrangementer

Så bliver der plads til flere gæster, og inspireret af parrets eget bryllup er planen at udvide med bryllupsarrangementer. Placeret midt i Frankrig er St.Gaultier nemlig tilgængeligt fra et meget stort opland, inklusive Paris, så Karin Borup er sikker på, at det gamle slot, der godt nok ikke har indlagt varme, men er forsynet med ikke mindre end 12 kæmpe pejse, nok skal blive en attraktion for de par, som ønsker ægte romantik til deres bryllup.

»Jeg er uddannet guldsmed og mener selv, jeg har en kreativ åre. Det kommer også til udtryk i, at jeg nu er begyndt at laver kurser i fransk madlavning i vores nye, store køkken. Jeg har blandt andet et samarbejde med et lille rejsebureau i Danmark, og gæsterne bor her så en uge. Så jo, vi har virkelig fået opfyldt vores drøm om et liv i Frankrig – og en ting er sikkert, vi kommer i hvert ikke til at kede os,« slutter Karin Borup.

Blå bog

Navn: Karin Borup og Jesper Møller.
Alder/by: 63 og 67 år, er henholdsvis fra Søborg og Birkerød.
Uddannelse: Guldsmed og ingeniør.