Hun er blot 20 år, men har allerede viet sit liv til at hjælpe andre

20-årige Thea Jürgensen er vokset op i Åbenrå, men har i løbet af sin barndom også boet i Laos og Ghana, hvor hendes forældre har arbejdet for internationale hjælpeorganisationer. Hun har fået det internationale samt humanitære udsyn ind med modermælken og har allerede valgt, at hendes karriere skal pege i samme retning.

Hun er født i Thailand, har boet i Laos samt Ghana, er vokset op i Åbenrå og bor nu i Armenien, nærmere betegnet hovedstaden Jerevan. I en alder af blot 20 år kan man derfor nok tillade sig at konstatere, at Thea Jürgensen allerede har oplevet verden. Opholdet i Jerevan, hvor hun arbejder for en international NGO-organisation, varer frem til udgangen af januar, men Thea Jürgensen er sikker på, at hun kommer til udlandet igen.

»Både min far og mor har arbejdet for internationale hjælpeorganisationer såsom Danida og WHO, så det er nok ikke så mærkeligt, at jeg har fået både rejselysten og lysten til at hjælpe andre mennesker ind med modermælken. Jeg er slet ikke færdig med at opleve verden, og når jeg vender hjem til Danmark er planen at uddanne mig til folkeskolelærer for senere at rejse ud igen og deltage i hjælpearbejde,« forklarer Thea Jürgensen.

Vil gerne være engelsklærer

I Armenien er hun volontør for Diaconia Charitable Fund, et ophold, der er kommet i stand gennem det EU-støttede European Solidarity Corps program. Med den armenske hovedstad som udgangspunkt deltager hun i forskellige former for humanitært arbejde og hjælper blandt andet med at distribuere fødevarer til den fattigste del af befolkningen. Et arbejde, der har fået hendes øjne op for vigtigheden af at uddanne sig og tilegne sig viden, hvis man skal ud af fattigdommen

»Her i Armenien har jeg oplevet, hvor mange, som ikke kan engelsk, og derfor er jeg sikker på at en karriere som engelsklærer i det internationale hjælpearbejde er den vej jeg, jeg ønsker at gå. Især føler jeg, det er vigtigt at være med til at hjælpe børnene til et bedre liv,« fortæller Thea Jürgensen, som allerede under sit ophold i Armenien så småt er begyndt på at undervise især de lokale børn i engelsk.

Thea Jürgensen er blot 20 år, men har allerede defineret sit karriereforløb. Frem til udgangen af januar udfører hun hjælpearbejde for en NGO-organisation i Armenien, men derefter vil hun uddanne sig som engelsklærer og hjælpe fattige børn verden over med at lære sprog og tilegne sig kundskaber. (Foto: Privat)

Er opvokset i grænselandet

Indtil Thea Jürgensen var 10 år, boede familien i Ghana, hvor begge forældre arbejdede. Hun husker landet samt det behov, der var for hjælp, og det samme oplever hun i Armenien, selv om geografi og kultur naturligvis er forskellig. Siden flyttede familien tilbage til Danmark, hvor Åbenrå blev den faste base. Ikke så mærkeligt, da forældrene har rødder i både Danmark og Tyskland, og grænselandet derfor var et naturligt sted at så sig ned.

Blå bog

Navn: Thea Jürgensen.

Alder/by: 20 år og fra Åbenrå.

Uddannelse: Dansk samt tysk studentereksamen.

Job: Volontør i Diaconia Charitable Fund.

»Det har blandt andet betydet, at tysk faktisk er mit hovedsprog. Da vi boede i Ghana, gik jeg på en tysk skole, lige som jeg har taget både en dansk og en tysk studentereksamen på gymnasiet i Åbenrå. Selvom jeg er den eneste dansker her i Jerevan, har jeg ikke følt mig hverken alene eller ensom, for jeg arbejder faktisk sammen med en del tyske kolleger, hvilket bestemt har været en fordel,« uddyber Thea Jürgensen.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Ikke nok at dyrke Danmark

Volontørerne bor samlet et sted, hvor der er mulighed for at lave forskelligt havearbejde, men fritiden bruges naturligvis også til opleve såvel Jerevan som den flotte natur, der omgiver hovedstaden. Selv om Thea Jürgensen er sammen med kolleger, synes hun, at der er noget smukt over at rejse alene til et nyt land og opleve dets kultur samt kommunikere med mennesker, der snakker et helt andet sprog. Hun synes, det er vigtigt at rejse ud i verdenen i stedet for blot at dyrke Danmark.

»Jeg har lært rigtig meget af at rejse, hvilket har styrket min motivation for at opleve endnu mere af verdenen, og det er ikke kun mit ophold i Laos og Ghana, der har åbnet mit sind mod omverdenen. Det har også det faktum, at jeg siden, jeg var 10 år, er vokset op som en del af det tyske mindretal i Sønderjylland. Det har yderligere været med til at åbne mine øjne for at tilgå verden med et åbent sind,« siger Thea Jürgensen.

Livsbanen er allerede lagt

I øjeblikket bor og arbejder hendes far i USA, mens moderen er i Danmark. Familien er altså vant til en hverdag, hvor udsyn samt lyst til at hjælpe andre mennesker går over egne interesser, hvilket ikke kun gælder Thea Jürgensen samt hendes forældre. Også hendes bedsteforældre og en moster, der har boet og arbejdet i såvel Kosovo som Uganda, har været med til at præge hendes opvækst.

»Det er dog ikke kun hjælpearbejdet, der har min store interesse. Grundlæggende er jeg et meget nysgerrigt menneske, der elsker at møde nye kulturer. Åbenhed og nysgerrighed er en rigtig god måde til at bryde eventuelle fordomme ned. Så selv om jeg kun er 20 år, er jeg sikker på, at jeg allerede har defineret min livskarriere, hvor det at hjælpe andre skal være i fokus,« slutter Thea Jürgensen.