Stegt flæsk med persillesovs

Valgflæsk skal der til!

Stegt flæsk med persillesovs blev i 2014 kåret som danskernes nationalret – til manges overraskelse foran smørrebrød og spaghetti med kødsovs. Men det fede stykke svinekød anvendes også i overført betydning – som i begrebet valgflæsk.

Valgflæsk - stegt flæske med persillesovs

Stegt flæsk med persillesovs

Valgflæsk er et billede på noget, som politikere lover i en valgkamp, men som aldrig bliver til noget. Et af de mest kendte eksempler var vel, da Ritt Bjerregaard lovede 5.000 boliger til 5.000 kr. i (valg)kampen om at blive Københavns overborgmester. Jobbet fik hun, men de billige lejeligheder så vi aldrig noget til.

Men selv om stegt flæsk med persillesovs hører til i kategorien mormormad (eller måske snarere: oldemormad), som de færreste af os vel indtager til hverdag, så bliver der spist valgflæsk i lange baner i de danske hjem, når der er kommunal- eller folketingsvalg.

I forbindelse med det seneste kommunalvalg i november 2021 blev der solgt to en halv gange så meget flæsk i Danmark de sidste 14 dage op til valget. Alligevel var der på valgdagen udsolgt mange steder ifølge Danish Crown, kunne man læse på DRs hjemmeside her den 12. oktober.

Hvor stammer valgflæsket fra?

Og hvad er det så med det valgflæsk? Hvor stammer begrebet fra – og hvonår? Jo, ifølge madsitet ”Madens Verden” har valgflæsk været kendt i Danmark i over 100 år. På sitet kan man læse følgende:

”Faktisk er den første kendte oprindelse fra digteren Laurits Christian Nielsen (L.C. Nielsen), der omtalte valgflæsket i sin digtsamling Mit Land.

Det udgav han tilbage i 1898, og det lyder sådan her:

Nu lokkes der med Løfter 
Nu angles der med Ord 
Og Valgflæsket skæres for 
Ved folkets Bord

I virkeligheden et kritisk indspark i valgkampen, hvor L.C. Nielsen allerede dengang langede ud efter politikernes og kandidaternes mange løfter i valgkampen. Frit fortolket i nutidens sprog skrev han, politikerne lokkede med løfter og fiskede stemmer hos vælgerne med ord.

Og det betegnede han som valgflæsk, som blev serveret ved vælgernes bord. Altså stemmefiskeri. Eller populisme. Siden da har ordet valgflæsk hængt ved, og er blevet brugt i samme betydning som oprindelsen i 1898. Så det er altså den historiske oprindelse af valgflæsk.”

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Opskrift på valgflæsk

Hvis du har fået mod på selv at servere valgflæsk den 1. november, kan du læse Madens Verdens opskrift på stegt flæsk med persillesovs.

Og hvis du hellere vil se, hvordan du gør, så kig med her, hvor tv-kokken m.m., James Price, guider dig igennem fremstillingen.

Velbekomme!