Flyt til Spanien: 7 ting, der overraskede mig

Fra hygge til siesta. Læs om 7 ting, der overraskede Mette-Sophie Lassen, da hun i 2023 flyttede fra Danmark til Spanien.

En person med langt blondt hår står foran et naturskønt bjerglandskab ved solnedgang. Bag dem er der et roligt vandområde og forrevne bakker under en farverig himmel, der skifter fra dag til nat.

1. Whats up? WhatsApp!

Hvis du ikke allerede har WhatsApp, så skal du downloade det, før du flytter til Spanien – og vænne dig til at bruge det hele tiden. Det er simpelthen den primære måde at kommunikere på her. Invitationer til fødselsdage, legeaftaler, skolemeddelelser og endda beskeder fra elselskabet bliver sendt via WhatsApp. Det føles næsten som at få en ekstra kalender i app-form, hvor al kommunikation foregår i realtid. Der er grupper til alt – fra strandoprydninger til genbrugsaktiviteter og skoleklasser – og hvis du ikke er med, går du glip af vigtig information.

Det var lidt en tilvænning for mig, fordi jeg i Danmark var vant til at kunne stole på emails og hjemmesider. Men her skal du ikke regne med, at nogen tjekker deres mail. WhatsApp er derimod effektivt og hurtigt, men også lidt overvældende. Du får nemt halvtreds notifikationer i løbet af en dag, når folk takker for sidst, eller når en invitation udvikler sig til en lang samtale. Det er uvant, men det fungerer, og efter lidt tid bliver det faktisk en ret hyggelig del af hverdagen.


2. Ét land – flere sprog

Noget af det første, jeg lærte, da jeg flyttede til Mallorca, er, at Spanien ikke bare er ét samlet sprogområde. Ud over spansk – som også kaldes castellano – har landet tre andre officielle sprog: katalansk, galicisk og baskisk. På Mallorca taler de en dialekt af katalansk, der hedder mallorquinsk, og det er faktisk dét, børnene bliver undervist i på de lokale skoler. Mange tænker, at deres børn lærer spansk, når de går i en lokal skole, men så opdager de, at det ofte er katalansk, der dominerer. Selv i frikvarteret kan det være mallorquinsk, der bliver talt, især hvis man bor uden for de store byer som Palma. Det kan være lidt af en udfordring, især hvis ens mål er, at både en selv og børnene skal lære flydende spansk.

På internationale skoler er der selvfølgelig mere fokus på engelsk, men selv her skal børnene have et vist antal timer i spansk og katalansk. Min datter har allerede lært dansk og engelsk, og vi har prioriteret spansk frem for katalansk, fordi det simpelthen blev for mange sprog på én gang. Det er virkelig noget, man skal tænke over, før man bosætter sig – især hvis man drømmer om at lære spansk ordentligt og samtidig tilpasse sig lokalsamfundet.


3. Masser af helligdage

Spanierne elsker deres helligdage, og det mærker man virkelig, når man bor her. Der er en næsten konstant strøm af optog, parader og festlige traditioner, som binder lokalsamfundet sammen. På Mallorca er Helligtrekonger i januar næsten vigtigere end juleaften. Byerne går all-in med pyntede både, optog og musik, og det er en oplevelse, man ikke må gå glip af. Derudover er der mange andre helgendage, som markerer alt fra kampen mellem det gode og det onde til lokale fejringer af landsbyernes skytshelgener.

Det kan være en udfordring, hvis man har travlt, for butikker og kontorer lukker ofte på disse dage – nogle gange uden meget forvarsel. Men det er også en fantastisk måde at blive en del af lokalsamfundet på. Fejringerne er åbne for alle, og børnene elsker at være med til udklædning, musik og dans. Så det er bare med at kaste sig ud i det og nyde den særlige atmosfære, der følger med.


4. Telefon trumfer e-mail

I Danmark kan man klare det meste med en email eller via en hjemmeside, men sådan fungerer det ikke i Spanien. Her kan du ikke regne med at få svar på en email, og kontaktformularer på hjemmesider bliver sjældent læst. Hvis du vil have noget gjort, skal du enten møde op personligt eller tage telefonen og ringe. Det var lidt af en udfordring i starten, især fordi mit spansk ikke var perfekt. Mange gange har jeg stået foran en medarbejder og brugt Google Translate for at få tingene til at fungere.

For eksempel, da vi skulle besøge skoler, udfyldte jeg kontaktformularer på deres hjemmesider – men ingen svarede. Til sidst begyndte vi bare at møde op og banke på dørene. Det samme gjaldt, da jeg skulle tale med elselskabet. Hvis jeg kun havde sendt emails, var jeg nok aldrig kommet igennem. Så telefonen og det personlige fremmøde er nøglen til at navigere i det spanske system.

Brug guiden “På vej ud”

I vores guide finder du alt, hvad du har brug for at vide, når du skal flytte til udlandet. Vi giver dig overblikket, så du kan glæde dig til dit nye eventyr.

Gå til guiden


5. Det sociale liv er mere spontant

Jeg elsker, hvor spontant livet er her i Spanien. I Danmark er vi vant til at planlægge alting uger i forvejen, men her er det helt normalt at arrangere noget dagen før – eller endda samme dag. Om fredagen kan jeg tænke: “Jeg har ingen weekendplaner,” og så sender jeg en besked ud til nogle venner. På få timer kan vi være samlet til en tur i bjergene eller en middag i byen. Det giver en frihed, som jeg virkelig sætter pris på.

Derudover er der en stærk fællesskabsfølelse, især omkring skolerne. Forældre hænger ud efter skoletid, børnene leger, og man får hurtigt nye bekendtskaber. Det er ikke nødvendigt at have et perfekt hjem eller en stor middag klar, hvis man inviterer nogen. Ofte mødes vi bare på stranden eller til en kop kaffe på en lokal café. Det gør det sociale liv meget nemmere og mere afslappet.


6. Nemmere at spise sundt

Spanien er en drøm, når det kommer til mad – især hvis du elsker råvarer. Selv de mindste supermarkeder har en slagterafdeling, og udvalget af friske frugter og grøntsager er enormt. Det er meget nemmere at spise sundt her, fordi der er så mange lækre råvarer at vælge imellem, og priserne er markant lavere end i Danmark. Jeg har også fundet økologiske markeder og en økologisk slagter, som kun ligger 20 minutter væk.

Restauranter er også meget billigere, især hvis man holder sig væk fra de meget turistede områder. Det lokale køkken er fantastisk, og selv en traditionelle, simple retter kan føles som en gourmetoplevelse. Jeg er blevet overrasket over, hvor nemt og overkommeligt det er at leve sundt her, og det er noget, jeg virkelig sætter pris på.


7. Bureaukratiet – en lektion i tålmodighed

Hvis du tror, det danske bureaukrati er langsommeligt, så vent, til du kommer til Spanien. Jeg var ikke forberedt på, hvor kompliceret tingene kunne være her. Da vi fx skulle flytte strømregningen over i mit navn, endte vi med at stå uden elektricitet i fem dage, fordi elselskabet lavede en fejl. Og at få residencia – altså opholdstilladelse – var en historie for sig selv. Vi måtte møde op på politistationen hver fredag med nye dokumenter, fordi kravene hele tiden ændrede sig.


Man lærer hurtigt, at tålmodighed og vedholdenhed er nødvendigt. Det hjælper også at have en god portion humor, for nogle af de situationer, man havner i, er så absurde, at de næsten kan føles som at være deltager en sketch. Men på trods af alt det bøvl har det været det hele værd, og jeg har lært at navigere systemet med en god blanding af stædighed og fleksibilitet.