Hvorfor lære dansk?

Der kan være mange grunde til at lære dansk. Her kan du møde tre af vores elever, som har helt særlige grunde til det. Som f.eks. Valentine, der begyndte til dansk, fordi hun skulle til audition på et Shakespeare-skuespil.

Rebecca ønskede et hemmeligt fælles sprog

Rebeccas steddatter skulle til udlandet for at læse et semester i Danmark, og mens andre forældre måske kun tænker på økonomi og praktiske forhold, besluttede Rebecca også at lære dansk for at få den fælles oplevelse med sin steddatter!

Det (red.: dansk sprog) har flere ligheder med engelsk, hvilket er rart, da det holder mig motiveret til at blive ved med at øve mig og komme op på et mellemniveau.

Rebecca, lærer dansk hos Danes Worldwide

Rebeccas mål er at kunne seks sprog på et mellemniveau, inden hun fylder 60. Hun er flydende i engelsk og græsk og har studeret koreansk i fem år:

“Jeg nyder virkelig at lære dansk, fordi det er nemmere end koreansk! Det har flere ligheder med engelsk, hvilket er rart, da det holder mig motiveret til at blive ved med at øve mig og komme op på et mellemniveau”, siger hun.

Som et sjovt twist var det planen at overraske sin steddatter med at tale dansk under et besøg i Danmark, men det stod hurtigt klart for Rebecca, at det ville være endnu mere givende, hvis hun fortalte det med det samme, for så kunne de i stedet øve sig i dansk sammen.

“Jeg endte med at fortælle det til min steddatter, og mit håb er, at når hun kommer tilbage, kan vi øve os sammen og holde fast i vores færdigheder og også have et hemmeligt sprog at bruge derhjemme”

Udover at bruge dansk som hemmeligt sprog, håber Rebecca at besøge Danmark igen, men hvis ikke, er det stadig værd at lære dansk! Nye sprog er en hobby og en måde at forstå nye kulturer på.

Online danskundervisning på flere niveauer

Danes Worldwide tilbyder online danskundervisning til børn, unge og voksne på flere niveauer. Du kan følge undervisningen, når det passer ind i din hverdag, og du får altid personlig feedback på dine opgaver.

Vi starter løbende nye hold over året, så du kan starte, når det passer dig.

Læs mere om danskundervisningen og prøv en demo

Dansk er Dans kærlighedssprog

Det siges ofte, at fransk er kærlighedens sprog. Men i Dans tilfælde… er det dansk. Hans kone er fra Danmark, og da de søgte familiesammenføring, var grundlæggende dansk et krav.

Selvom det er en svær opgave at lære dansk som 60-årig, er min motivation at være en del af familien, så ingen af ​​dem skal tale mit sprog i deres land.

Dan, elev på Begynderdansk

Dan har tjent hele sit liv i det amerikanske militær. Og hans kone Lisbeth, som han giftede sig med i 1988 som nyuddannet frømand i den amerikanske flåde, har fulgt ham over Atlanten og tilbage fire gange på grund af udsendelse.

Til sidst, da Dan gik på pension i 2017, besluttede parret at tage en sidste tur over Atlanten. Denne gang for at bo i Danmark for altid. Men for at planen skulle lykkes, var Dan og Lisbeth nødt til at søge om familiesammenføring, som omfatter at lære sproget. Det endte han med at gøre med hjælp fra Danes Worldwide:

”Jeg var meget glad for begynderdanskklassen. Jeg forsøgte at holde mine videoindlæg lette og sjove, og i det hele taget gav klassen mig den nødvendige viden til at opfylde A1- og A2-sprogkravene til familiesammenføring,” siger han.

Dan skulle nå et vist niveau for at blive i Danmark, og nu sigter han efter mere. Han vil så vidt muligt integrere sig godt i det danske samfund ved at lave frivilligt arbejde og starte i den lokale roklub. Men at blive ved med at forbedre sproget er den vigtigste del:

“Selvom det er en skræmmende opgave at lære dansk i en alder af 60, er min motivation at være en del af familien, så ingen af ​​dem skal tale mit sprog i deres land. Målet er at være ret tæt på det i julen 2023,” siger han.

Valentine gik til audition på Romeo og Julie – på dansk

Forestil dig at være 17 år og så passioneret omkring teater, at du er villig til at lære et nyt sprog for at kunne citere det ved en audition til et teaterstykke.

Det var først efter at jeg havde læst dansk i et stykke tid, at jeg besluttede, at jeg ville lære en monolog udenad på dansk.

Valentine, lærer dansk hos Danes Worldwide

Valentine er gymnasieelev. Hun er meget interesseret i teater og arbejder deltid som assistent på to forskellige børneteaterprogrammer. Hun har ingen personlig tilknytning til Danmark. Ingen dansk familie. Men hun besluttede at begynde at lære dansk, fordi hun havde brug for en sproglig merit for at tage eksamen, og hendes skole tilbyder kun spansk, som hun ikke var interesseret i at lære. Dansk havde på den anden side et meningsfuldt formål:

”Jeg valgte dansk, fordi jeg er interesseret i den grønlandske opdagelsesrejsende Knud Rasmussen, og jeg tænkte, at det ville være interessant at kunne læse hans bøger på originalsproget. Det var først efter, at jeg havde læst dansk i et stykke tid, at jeg besluttede, at jeg ville lære en monolog udenad på dansk,” siger hun.

Hun valgte oprindeligt en monolog fra Shakespears skuespil Hamlet, som foregår i Danmark, men valgte til sidst Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow fra Macbeth, da hun var mere bekendt med den:

”Jeg har selv oversat monologen med en onlineordbog og lyttet til, at andre læser den op på dansk. Jeg brugte den til sidst til audition i USA for Romeo og Julie og fik rollen som Benvolio,” siger hun.

Som de fleste af Danes Worldwides engelsktalende studerende, oplever Valentine, at det sværeste er at forstå sproget, når det bliver talt. Strukturelt og grammatisk ligner sproget meget engelsk, så det er ikke så svært at danne sætninger.

Hvis du har spørgsmål til vores online danskundervisning, er du velkommen til at kontakte os