Årets Verdensdansker 2023

Sidse Babett Knudsen kåres som Årets Verdensdansker 2023

Sidse Babett Knudsen - Årets Verdensdansker 2023

Sidse Babett Knudsen - Årets Verdensdansker 2023

Jeg kan absolut identificere mig som både verdensborger og dansker. Jeg tror, at vi, der har boet i udlandet, har noget tilfælles. Vi kan ikke undgå at tage bevidst stilling til, hvad det vil sige at være dansker, hvad Danmark er for et land, hvilke værdier vi har med os, og hvad der skal til for at bevare dem.

Jeg elsker at rejse både ud og hjem – jeg har mit indre ideal-Danmark med mig ud, og det passer mig overordentligt godt, at jeg nu kan kalde mig Verdensdansker.

En kæmpestor tak til Danes Worldwide for prisen og for medlemskabet.”

Sidse Babett Knudsen

Hør talerne

Hør bestyrelsesformand Susanne Rumohr Hækkerups nomineringstale og Sidse Babett Knudsens takketale, da prisen blev overrakt i biografen Gloria.

Samtidig kunne medlemmer af Danes Worldwide følge med live fra hele verden.

Nomineringstale

af Bestyrelsesformand Susanne Rumohr Hækkerup

Kære Sidse Babett Knudsen,

Det er en meget stor ære og fornøjelse for mig at kunne overrække dig prisen som Årets Verdensdansker her i dag på vegne af Danes Worldwides bestyrelse og medlemmer.

Prisen som Årets Verdensdansker gives til en person, der er eller har været bosat i udlandet, og som har gjort en særlig og synlig indsats for at markere Danmark og danske værdier i udlandet. Derudover må den indstillede til prisen gerne have fungeret som døråbner og rollemodel for danskere i udlandet. Prisen blev første gang uddelt i 2008. Det endelige valg af Årets Verdensdansker træffes af Danes Worldwides bestyrelse på baggrund af indstillinger fra bl.a. foreningens repræsentanter.

Og da vi i foråret i bestyrelsen bad om indstillinger til Årets pris, vil det sikkert glæde dig at høre, at vores repræsentant og bestyrelsesmedlem fra Paris lyttede til et godt råd fra sin ægtefælle. Og da først dit navn var lagt i puljen, kom der ikke flere forslag.

Du er et oplagt valg at kåre som Årets Verdensdansker, for selv om du for mange danskere utvivlsomt er en ærkedansk skikkelse i en række af dine mest fantastiske roller, fra Sus i den Eneste Ene til Birgitte Nyborg i Borgen, så har du jo også mange bånd og relationer med udlandet.

I modsætning til så mange andre berømtheder søger du ikke rampelyset for din private person, men allerede længe før du blev en kendt og feteret skuespiller hjemme og ude, fik du erfaringer som udlandsdansker. Du tilbragte flere år af din barndom i Tanzania og stiftede bekendtskab med alle udlandsdanskeres dilemmaer omkring skolegang, du flyttede hjem til København og gik i international skole, og da du lige var ved at blive voksen, rejste du ud igen, blev hængende i Frankrig og blev uddannet skuespiller i Paris. Da du gik på teaterskole i Frankrig, blev du kaldt Vikingen, har du fortalt i et interview – og da du så kom retur til Danmark, syntes folk, at der var noget anderledes og ”fransk” over dig. Den dualisme er noget, som Danes Worldwides medlemmer kender rigtig godt. Dit mellemnavn, efter sigende med inspiration fra Karen Blixens Babette’s Feast, taler også direkte ind i kulturmøderne, som er frygteligt tåkrummende, når det går galt, og fantastisk berigende, når det går godt.

Du er verdens mest berømte fiktive statsminister og har gennem Borgens – indtil videre – 38 afsnit formidlet dansk politik og kultur – blandt andet den topaktuelle politiske slåskamp om balancen mellem arbejdsliv og familieliv. Borgens første serie blev sendt i efteråret 2010, hvor jeg lige var flyttet til Mexico. Alle udlandsdanskere kender virkeligheden med, at man er afskåret fra at se hjemlandets kanal 1, DR, når man er ude. Så jeg var en kende overrasket, da mine udenlandske kolleger efter den internationale premiere pludselig begyndte at spørge mig, om dansk politik virkelig var sådan? Om der virkelig blev lavet så mange kompromisser på kryds og tværs? Om hvorfor Birgitte Nyborg mon traf netop de beslutninger? Jeg fandt ud af, at jeg hellere måtte bestille nogle DVD’er i en fart for at kunne være med i samtalerne. Og i 2013, da den tredje sæson løb over skærmen, var jeg bedre forberedt: Vi havde sygdom i familien og kunne ikke vente på de danske DVD’er, men heldigvis kunne man tidligt skaffe dem i Holland, så ved gode venners hjælp fra Haag nød vi Borgen 3 med hollandske undertekster – længe før DR frigav den danske DVD-version. Og Borgens indflydelse er fortsat massiv: Sidste år fortalte en udenlandsk ambassadør i Danmark mig, at hun aldrig havde været i her i Danmark, da hun blev udnævnt til sit lands repræsentant i København, men hun havde straks sat sig til at se alle fire sæsoner af Borgen og følte sig nu rigtig godt klædt på til sit nye arbejde.

Det siger noget om den autenticitet, du formår at lægge i dine roller. Du mestrer både glamourøse Hollywood-produktioner og eftertænksomme franske film. Du kan være dødsensalvorlig og samtidig virkelig sjov. Jeg tror ikke, der er ikke nogen hverken her i lokalet eller jer, der streamer med på skærmen, der ikke kan genkende replikken ”det er bare ærgerligt, Sonny Boy” 🙂

Med dine mange roller i både internationale film, og i danske eksportsucceser som Borgen og Den Eneste Ene, har du opnået en international berømmelse, som kun få danske skuespillere formår. Samtidig har du også været en enestående kulturambassadør for Danmark. Du har sagt, at ”Når man sidder derude – i verden – bliver man simpelthen så stolt af sit land. Det handler om vores mentalitet. Ligeret er ikke groundbreaking for os. Det er noget, vi har dealet med længe. Og personligt er det også noget, der ligger mit hjerte nær.” ”Netop det, vi har, os heroppe fra Norden. Menneskelighed, naturlighed.” Den følelse, den danskhed, er også en af kerneværdierne for Danes Worldwide.

Vores forening arbejder på mange ledder med at bistå danskere og presse på for at skabe forbedringer for de af vores landsmænd, der pt. bor i udlandet. Det er ofte, som om Danmark ikke helt har opdaget, at der er hensyn, både fornuftige og nødvendige hensyn, at tage ude på den anden side af hegnet. Vores medlemmer kommer i klemme vedr. stemmeret, statsborgerskab ikke mindst for deres børn, skatteforhold, bankkonti, MitId og listen er lang. Vi lægger også et stort arbejde i at hjælpe danske børn og unge i udlandet med at bevare eller lære dansk – du kender fra din første tid i Frankrig med nødtørftigt ”skolefransk” alt til betydningen af at beherske sprog ud over ens modersmål.

Du er jo en garvet prismodtager, der har taget imod et hav af priser. Allerede med din debutfilm ”Let’s get lost”, som vi får den store glæde af, at du introducerer om lidt, og derefter ovenikøbet kan se eller gense, modtog du både en Robert og en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle, og siden er du blevet hædret med mange priser, inkl. den franske æreslegion. Så du er en trænet prismodtager, må man sige!

I dag modtager du så prisen som Årets Verdensdansker. Ud over at blive hædret med et livsvarigt medlemskab af Danes Worldwide får du overrakt en skulptur, som er designet af den anerkendte danske glaskunstner Stig Persson. Skulpturen er en blå globus, hvor konturerne af Danmark er markeret. Den er inspireret af Piet Heins Danmarksglobus, som blev designet i 1968 på opfordring fra det danske Udenrigsministerium for at øge kendskabet til Danmarks betydning i verden. Og det er den samme globus, som Danes Worldwides logo fra 1998 er inspireret af.

Vi glæder os meget til at følge din karriere, både ude og hjemme, og håber, at du vil føle dig varmt velkommen som et fuldgyldigt medlem af vores kreds af Globale Danskere i Danes Worldwide.

Stort til lykke med den meget velfortjente pris som Årets Verdensdansker 2023. Tillykke!