Inden du rejser ud

Uanset om dit udenlandsophold er en permanent flytning eller en udstationering, så er der meget at håndtere.

Om råd og vejledning

Vi har lavet en link-samling med nyttige indgange til det danske samfund samt en række anbefalinger og råd. 

Hvis du er medlem, så har du også mulighed for at få hjælp af vores repræsentant i dit område. Derudover, så er vores ekspertpanel også til rådighed, hvis der mere specifikke forespørgsler fra vores medlemmer. Desuden kan du finde flere råd, vejledninger og huskelister  tilgængeligt online, hvis du logger ind.

Du kan blive medlem nu og få gavn af vores rådgivning med det samme. Et medlemskab koster 650 kr for hele familien pr. år og giver også rabat på vores undervisningsprodukter

En hjælpende hånd

Det er en stor ting at flytte til udlandet. Især hvis det er en hel familie, som skal starte en hverdag et nyt og fremmed sted. Vi har derfor her samlet en lille håndfuld gode råd og tips, som du kan overveje, inden du rejser. 

Gode råd før du rejser:

 • Forbered dig kulturelt på at flytte til udstationeringslandet. Læs litteratur, se film og få sprogundervisning.

 • Tag stilling til, hvordan I skal vedligeholde jeres danskkundskaber, mens I er væk. Blandt andet tilbyder Danes Worldwide fjernundervisning og sommerskole til børnene.
 • Få træning i at udvikle dine interkulturelle kompetencer. Fx hvordan man kommunikerer med mennesker fra andre kulturer og håndterer det mulige kulturchok efter ankomsten. 
 • Brug tid på at tale udenlandsopholdet igennem med din partner/ægtefælle og få afstemt jeres forventninger til hinanden. 
 • Snak med dine børn om udstationeringen, og hvad den betyder for dem. 
 • Tal med nærmeste familie / venner i Danmark om, hvad I og de gør i tilfælde af en ulykke eller et dødsfald.
 • Husk at sætte tid af til at sige ordentligt farvel til familie og venner inden afrejsen. 
 • Undersøg udbuddet af skoler (internationale og lokale) i den by, I rejser til. Tjek brugerbetaling, sprogkrav og evt. andre optagelseskrav og besøg eventuelt skolerne inden, så det praktiske kan være på plads, når I ankommer.
 • Undersøg pasningsmuligheder af mindre børn (institutioner, hushjælp, barnepige etc.).  
 • Orienter børnenes danske skole/daginstitutioner om udstationeringen i god tid inden afrejsen og om, hvad den betyder for børnene. 
 • Husk at medbringe og oversætte eventuelle dokumenter fra den danske skole (karakterbeviser, udtalelser m.v.) samt eventuelle medicinske journaler, hvis relevant.

Kilde: Ekspertpanelet 

 

Husk dansk - også i en travl hverdag

De fleste børnefamilier har en travl hverdag. Hvis man så ovenikøbet bor i udlandet og børnene går på lokal eller international skole, hvor sproget er engelsk, spansk, kinesisk eller noget helt fjerde, kan det være svært også at få talt dansk og udviklet det danske sprog. For når det, man oplevede i skolen, foregik på et andet sprog, kan det være svært at slå over i dansk, når man kommer hjem. 

Derfor er det en god idé at tage stilling til følgende tre emner så tidligt som muligt i forbindelse med familiens udlandsophold. 

 

Bøger


Verden kalder

En inspirationsbog for udlandsdanskere om en global hverdag baseret på forfatterne Line Mørkbak og Lena Lauridsens egne erfaringer samt på beretninger fra 103 danske familier fra 69 lande. 3. oplag, udgivet i 2014.

Håndbog i høflighed - kulturelle koder i 11 EU-lande
En bog af Ulla Gjedde Palmgren om at begå sig som dansker i 11 forskellige EU-lande. Bogen er skrevet for alle, der rejser i et professionelt øjemed. Udgivet i 2007.

Vejledning om udstationering
Dansk Industris vejledning til virksomheder om udstationering af medarbejdere. Udgivet i 2003.

Nutidsnomader - Rejsens psykologiske udfordringer
En bog af psykolog Maria Christensen med fokus på de psykologiske aspekter, der knytter sig til de kulturelle og sociale forandringer, som følger med tilværelsen som udstationeret. Genoptrykt i 2003. 

Når Penelope rejser med
En bog af Aase Gullestrup, Kirsten H. Kristensen og Mette Weber om kvinder og udstationering. Tematikker som omstilling fra karrierekvinde til "medfølgende hustru", boligjagt og børns skolegang behandles i bogen. Udgivet i 1998.

Søs flytter hjem til Danmark:
En børnebog af Helle Granhøj og Jørgen Eivind Hansen om at flytte hjem til Danmark igen efter en udstationering. I bogen er der gode råd til forældre om, hvordan man kan støtte børn med alt det nye i Danmark. Udgivet i 2014.

Søren flytter til Kina:
Bogen kan fungere som udgangspunkt for en dialog med barnet om en kommende udstationering. I bogen er der yderligere 15 gode råd til de voksne om, hvordan de forbereder børn på alt det nye, der følger med en udstationering. Udgivet i 2010.

Blød landing:
Bogen giver et billede af, hvad udstationerede familier kan forvente, blive udfordret på og hvad der skal til for at trives i livet ude. Blød landing er skrevet af Mette Hald og Camilla Thorgaard. Udgivet i 2014.

  

Back to Top

Til top

Kontakt

Danes Worldwide
Købmagergade 67, 2. sal
DK-1150 København K

danes(a)danes.dk
Tlf +45 3332 0913    

 

 

Tilmeld dig
vores nyhedsbrev