Arkitekten bag Fredensborghusene ville være fyldt 100 år

De fleste vil nok ikke sætte lighedstegn mellem Jørn Utzon og Fredensborghusene i Nordsjælland. Ikke desto mindre hylder vi ham her hos Danes Worldwide med et tilbageblik og en anerkendelse af de ting, Jørn Utzon opnåede i sit liv.

Fredensborghusene 1962

De fleste vil nok ikke sætte lighedstegn mellem Jørn Utzon og Fredensborghusene i Nordsjælland. Ikke desto mindre hylder vi ham her hos Danes Worldwide med et tilbageblik og en anerkendelse af de ting, Jørn Utzon opnåede i sit liv.

Fredensborghusene stod færdig i 1963 på initiativ af Dansk Samvirke, som foreningen hed før det skiftede navn til Danes Worldwide. Fra dengang til i dag har de fungeret i bedste velgående som boliginstitution for hjemvendte danskere. 30 rækkehuse med haver og 47 vinkelbyggede gårdhavehuse er inkarnationen af Fredensborghusene kort og godt. Hertil et fælleshus, der fungerer som samlingssted for beboerne, et unikt sted til at etablere et fællesskab. Dét har med stor sandsynlighed også være Jørn Utzons tanker bag byggeriet, som startede tilbage i 1959.

Nysgerrigheden ledte ham til succes

Det er ikke for meget at sige, at Jørn Utzon var en verdensberømt dansk arkitekt, men det er heller ikke noget, der er kommet af at sidde bag skrivebordet. Han gjorde sig især bemærket ved sin nysgerrighed og gåpåmod over for nye projekter. Hans tanker og ideer kom af at opleve verden og virkeligheden, og hans bygningsværker var baseret på disse opdagelser.

Bedst kendt er han nok for Operahuset i Sydney, Australien, som Utzon tegnede i 1965. Flere arkitekter rundt om i verdenen beundrer ham for netop dette værk, som med tiden er blevet et vartegn for Sydney. Blandt andet har den danske arkitekt, Bjarne Ingels, udtalt stor beundring for Utzon og hans styrke til at samle verden i én bygning, som operahuset, ved at skabe referencer til ældre, anerkendte bygningsværker.

Medlemsfordele

Støt det politiske arbejde for dine interesser som global dansker. Samtidig får du en masse fordele som fx juridisk rådgivning, rabat på danskundervisning og hoteller samt adgang til ekspertviden og eksklusive arrangementer.

Find alle fordelene ved et medlemsskab

”Bakkedraget”, også kendt som Fredensborghusene

Fredensborghusene er næppe så kendte, som Operahuset i Sydney og Parlamentet i Kuwait nok er, for at nævne nogle af Jørn Utzons værker. Når det er sagt, har Fredensborghusene en unik placering nær Fredensborg Slot og med et landskab omkring sig, som de fleste udlandsdanskere nyder, når de vender tilbage til Danmark. Det er også derfor, Fredensborghusene er blevet kaldt for ”Bakkedraget” med den flotte udsigt over marker og skove.

Ud over de gode faciliteter kan man blive medlem af Fredensborghusenes Venner, som løbende bliver afholder arrangementer for at styrke det sociale miljø. Efterspørgslen har været stor igennem mange år for at få en bolig, og mange står derfor på venteliste. Men ventelisten er stadig åben for alle medlemmer af Danes Worldwide. Du kan læse mere om Fredensborghusene og om vores medlemsfordele her på hjemmesiden.

Hvis du har spørgsmål til Fredensborghusene, er du velkommen til at kontakte os