Når man søger om familiesammenføring til Danmark efter de danske regler, skal man blandt andet opfylde boligkravet, jf. Udlændingelovens § 9, stk. 6 og 7.
Boligkravet indebærer blandt andet, at den danske ægtefælle skal råde over en selvstændig bolig af en vis størrelse, og at boligen må ikke være beliggende i et udsat boligområde, som er optaget på boligkravslisten, jf. lov nr. 742/2018.
Formålet med reglerne om boligkravet er især at sikre den sammenførte familie en bedre og mere vellykket integration i det danske samfund.
Du kan læse mere om kravene til boligens størrelse m.m. her.
Hvis I er omfattet af praksisændringen vedrørende afledt opholdsret på baggrund af mindreårige danske børn, så vil der ikke blive stillet boligkrav i forbindelse med opholdstilladelsen.
Udover at boligen skal opfylde visse kriterier i forhold til størrelse og beliggenhed, så har tidspunktet for, hvornår man får rådighed over en bolig, også betydning.
Udgangspunktet er, at den danske ægtefælle har 3 måneder til at opfylde boligkravet regnet fra den dag, hvor ansøgningen om familiesammenføring er indgivet, jf. BEK nr. 721 af 13/05/2015 § 2, stk. 1.
Du kan i nogle situationer få udskudt boligkravet, indtil 6 måneder efter familiesammenføringen er gennemført. Dette kaldes også “Coming home-ordningen”.
Den danske ægtefælle skal også kunne dokumentere at have rådighed over boligen i mindst 1,5 år fra indgivelse af ansøgningen. Det kan for eksempel gøres med en lejekontrakt, der enten er tidsubegrænset eller hvoraf det fremgår, at boligen er lejet ud til vedkommende i minimum 1,5 år regnet fra tidspunktet for indgivelse af ansøgningen om opholdstilladelse.
Der gælder visse undtagelser til ovenstående udgangspunkt, jf. § 2, stk. 2.
Lad os stå for sagsbehandlingen
Vores team af erfarne jurister kan hjælpe med dig med en effektiv sagsbehandling af din ansøgning om statsborgerskab, familiesammenføring eller ophold i EU/EU-registrering.
Hvad er Coming home-ordningen?
Du kan i nogle situationer få udskudt boligkravet indtil seks måneder efter, familiesammenføringen er gennemført. Dette kaldes også “coming home-ordningen”. Læs uddybende om coming home-ordningen, hvem der er omfattet og vigtige frister i den juridiske vidensbank for medlemmer her.