Dansk indfødsret
Dansk indfødsret er, hvad vi i daglig tale kalder dansk statsborgerskab. Det danske statsborgerskab og reglerne herfor, fx om man er født som dansk statsborger, fremgår af Indfødsretsloven.
Hvem der er født som dansk statsborger, fremgår af lovens § 1. Den danske indfødsretslov har ændret sig gennem tiden, og det har derfor været forskellige forhold, som er afgørende for, om man er født som dansk statsborger. Man skal derfor se på reglerne, som var gældende ved ens fødselstidspunkt, for at kunne afgøre, om man er født som dansk statsborger eller muligvis har opnået dansk indfødsret efterfølgende. Du kan se reglerne for dansk indfødsret gennem tiden her.
Find svar i vidensbanken
I vidensbanken finder du mere end 250 kvalitetssikrede artikler om de emner, der især optager udlandsdanskerne.
Indholdet er udarbejdet som Q&A af foreningens egne eksperter og opdateres kontinuerligt for at sikre, at du altid har adgang til den nyeste og mest pålidelige information. Vi udvider løbende med nye kategorier – både på engelsk og dansk.
Vær opmærksom på, at de danske indfødsretsregler ikke følger territorialprincippet, som fx USA. Det vil sige, at hvis man er født i Danmark, har man ikke automatisk fået dansk statsborgerskab ved fødslen. Den danske indfødsret er som udgangspunkt betinget af, at man har danske forældre, men reglerne har varieret over årene.
Eksempel 1: Hvis du er født den 1. september 1982, er du dansk statsborger, hvis din far eller mor var dansk statsborger, og de var gift før din fødsel. Hvis dine forældre ikke var gift, blev du kun dansk statsborger, hvis det var din mor, som var dansk statsborger. Hvis dine forældre blev gift efterfølgende, men før du fyldte 18 år, vil du være blevet dansk statsborger fra deres vielsestidspunkt.
Eksempel 2: Hvis man er født efter 1. juli 2014 af en dansk far, mor eller medmor, så er man født som dansk statsborger, uanset hvor i verden man er født.
Dansk statsborgerskab vs. dansk pas
Det kan komme som en overraskelse for mange, at det danske statsborgerskab og det danske pas ikke er det samme. Med dette menes der, at man kan have dansk statsborgerskab uden at have et dansk pas, men desværre også at man fejlagtigt kan have fået udstedt et dansk pas, uden at være dansk statsborger.
Som dansk statsborger har man ret til et dansk pas, hvilket man kan få udstedt på en dansk ambassade eller hos en hvilken som helst dansk kommunes Borgerservice.
Der har i de seneste par år været en rækker sager i medierne, hvor personer fejlagtigt havde fået udstedt et dansk pas, hvilket har medført, at de danske ambassader og repræsentationer er ekstra påpasselige med at udstede nye danske pas, hvor der kan være den mindste tvivl om det danske statsborgerskab. I sådanne tilfælde kan det som udlandsdansker være fordelagtigt at have et bevis for dansk statsborgerskab.
Bevis for dansk statsborgerskab
Enhver person med dansk indfødsret (statsborgerskab) kan søge om bevis for sit danske statsborgerskab. Hvor du er født, hvornår du fik dit danske statsborgerskab (ved fødsel eller senere), længden og antallet af dine ophold i Danmark samt dine danskkundskaber har ingen betydning i forbindelse med at søge om bevis for dansk statsborgerskab.
De færreste danske statsborgere bosiddende i Danmark har et bevis for deres danske statsborgerskab, men for dig, som er født eller bor i udlandet, er det godt at have bevis for dansk statsborgerskab – fx i forbindelse med en ansøgning om et (evt. fornyet) dansk pas på en dansk ambassade. Vær opmærksom på, at du kun kan få udstedt ét bevis for dansk statsborgerskab. I den juridiske vidensbank finder du svar på relevante spørgsmål i forbindelse med din ansøgning om bevis for dansk statsborgerskab. Du kan bl.a. læse:
- Hvordan og hvor søger jeg om at få et bevis for dansk statsborgerskab?
- Hvad koster det at søge om bevis for dansk statsborgerskab?
- Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får afslag på min ansøgning om bevis for dansk statsborgerskab?
- Hvad er forskellen på bevis for og bevarelse af dansk statsborgerskab?
Lad os stå for sagsbehandlingen
Vores team af erfarne jurister kan hjælpe med dig med en effektiv sagsbehandling af din ansøgning om statsborgerskab eller familiesammenføring. Vi hjælper med at finde den nødvendige dokumentation, udfylde ansøgningen korrekt og holde kontakten med de relevante myndigheder.
Bevisbekræftelse
Du kan som tidligere nævnt i denne artikel kun få udstedt ét bevis for dansk statsborgerskab. Det gælder derfor om at passe godt på dig, men skulle du alligevel være så uheldig at miste det, kan du søge om at få en bekræftelse på tidligere udstedt statsborgerretsbevis. Hent skema og yderligere oplysninger i den juridiske vidensbank her.