Bevarelse af dansk statsborgerskab

Hvis du er født i udlandet som dansk statsborger og har mere end ét statsborgerskab, skal du søge om bevarelse af dit danske statsborgerskab, inden du fylder 22 år. Hvis ikke, risikerer du automatisk at miste dit danske statsborgerskab. 

Pas

Hvem kan og SKAL søge om bevarelse? 

Det er indfødsretslovens § 8*), som fastlægger reglen for bevarelse af dansk statsborgerskab. For at kunne søge om bevarelse af det danske statsborgerskab, skal du være født i udlandet.

Personer med dansk statsborgerskab og et eller flere fremmede statsborgerskaber

Du skal have dansk statsborgerskab og mindst et andet statsborgerskab. Om du har tre eller flere statsborgerskaber har ingen betydning. Hvis du kun er dansk statsborger, vil du ikke miste dit danske statsborgerskab, da du så ville blive statsløs. Du skal i det tilfælde derfor heller ikke søge om bevarelse.

OBS: for at du kan bevare dit danske og fremmede statsborgerskab, skal du være opmærksom på, at ikke alle lande anerkender flere statsborgerskaber. Du kan godt være født med dobbelt statsborgerskab, men nogle lande anerkender ikke, at man har flere statsborgerskaber, f.eks. når du fylder 18, og derfor kan du risikere at ved at søge om bevarelse af dansk statsborgerskab, vil du skulle opgive dit andet statsborgerskab.

Personer, der er fyldt 21 år

Du kan tidligst søge, når du er fyldt 21 år, og ansøgningen skal være hos Udlændinge- og Integrationsministeriet senest dagen før din 22. års fødselsdag. Hvis du søger for tidligt eller for sent, vil ansøgningen kun blive anset som en ansøgning om bevis for dansk statsborgerskab. Hvis du tidligere har søgt om bevis for dansk statsborgerskab, er dette ikke en garanti for, at du har bevaret dit danske statsborgerskab ved din 22. fødselsdag.

Hvordan opfylder du betingelserne for bevarelse? 

Du kan bevare dit danske statsborgerskab, hvis du har samhørighed med Danmark. Lidt lettere sagt, så skal du have bevaret en tilknytning eller et tilhørsforhold til Danmark, og det er dét, der er grundlaget for, at du selvfølgelig skal have lov til at bevare dit danske statsborgerskab. 

Læs videre

Bliv medlem af Danes Worldwide

Medlemsfordele

  • Adgang til alle artikler
  • Gratis juridisk rådgivning
  • Rabat på online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden
Luk modal

Log ind

Har du glemt din kode?

Mail afsendt