Er du en ung, global dansker, som gerne vil finde studiejob, graduateforløb eller det første ’rigtige’ job i Danmark? To af de store spillere i Danmark giver her deres specifikke karriereråd til dig med en global profil.
Skrevet af:Danes Worldwide
Publiceret:
I flere år har det danske arbejdsmarked råbt på flere hænder. Det mærker de bl.a. i Dansk Industri, som er Danmarks største arbejdsgiver- og erhvervsorganisation.
”Mange af vores medlemsvirksomheder mangler arbejdskraft,” fortæller Danielle Bjerre Lyndgaard, der er chef for afdelingen for Global Talent and Mobility.
”Det er især inden for den grønne omstilling, og der mangler både akademikere, faglærte og ufaglærte. Mange af virksomhederne mangler især medarbejdere med globale kompetencer.”
Forståelse for forskelligheder
”De har brug for medarbejdere med både sproglige færdigheder og interkulturel forståelse. En medarbejder med erfaring fra udlandet giver i virksomheden en åbenhed ud mod verden, en forståelse for, at ting kan gøres anderledes, og at forskelligheder kan være berigende.”
Det er gode nyheder for dig, der har dansk baggrund og som har boet i udlandet og måske endda er født der, men som nu ønsker at finde et studiejob, et graduate-forløb eller det første ’rigtige’ job i Danmark.
Danskerne lukker os om os selv
Men i Danes Worldwide hører vi ofte, at det kan være svært for unge danskere med global erfaring at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked. Og hvorfor nu det, når virksomhederne har brug for de internationale kompetencer?
”I Danmark har vi en tendens til at lukke os om os selv,” forklarer Danielle Bjerre Lyndgaard. ”Og vi har det af og til svært med det, som er anderledes – som fx en uddannelse, der ikke ligner dem, vi er vant til.”
Intet bøvl med at ansætte unge udlandsdanskere
”Jeg kan godt se, at hvis man er en lille virksomhed, der skal ansætte international arbejdskraft, kan det virke svært med alt det praktiske som arbejds- og opholdstilladelse. Der står de unge globale danskere med en kæmpe fordel, for de kan jo dansk, og har måske også stadig deres danske statsborgerskab, så de er lettere at ansætte.”
”Samtidig har de unge tiden med sig,” siger Danielle. ”Verden bliver mere og mere international, og i Danmark er der politiske tendenser, der trækker i positiv retning. Nye, engelsksprogede kandidatuddannelser er formodentlig på vej og internationale studerende, der dimitterer i DK, får længere tid til at finde et job.”
Kontakt vores jurister
Har du brug for hjælp til at finde rundt i det danske uddannelsessystem, reglerne for SU og ungdomslivet i Danmark, så kan du som medlem kontakte vores jurister.
Men hvordan griber du så jobsøgningen an? I fagforeningen Djøf rådgiver de hver dag jobsøgende i at blive skarpe på deres kompetencer. Det gælder også unge med international baggrund.
”Det overordnede råd er at sætte sig ind i vilkårene på det danske arbejdsmarked,” siger chefkonsulent Lone Rank fra Djøf. ”helt på samme måde, som da man selv eller ens forældre rejste ud i verden.”
Et studiejob kan være din vej ind til netværk, branchekendskab og i sidste ende fastansættelse. Og i Danmark er det almindeligt med et job ved siden af studierne.
Det betyder, at der er masser af muligheder for denne type job, som kan være ml 8 og 20 timer om ugen. Søg efter titlerne studentermedhjælper, student assistant og studiejob, fx på jobportalen jobindex.dk.
Se også, om du kan indgå i en såkaldt ’Buddy-ordning’ på dit studie i Danmark. Måske du kan undervise i sprog eller andet, du har særligt kendskab til? Det vil give dig stærkere kort på hånden, når du skal videre.
Har du ikke haft studiejob sideløbende med din uddannelse, så fremhæv evt. frivilligt arbejde, projektarbejde eller internship (i nogle lande kan man fx komme på internship i sin sommerferie)
Kig efter virksomheder med internationalt fokus. Det kan både være de store, multinationale virksomheder*, men det kan også være små start-ups, som ofte er born global, dvs. tænker internationalt fra starten
Der er bud efter alle typer af kompetencer, der kan hjælpe i den grønne omstilling
Der er (mindst) lige så stor brug for unge med en håndværksmæssig baggrund som dem med en akademisk baggrund
Fremhæv dine særlige kompetencer som global dansker: sproglige færdighed og interkulturel forståelse.
Søg råd og hjælp, fx hos en fagforening, om, hvordan man skriver ansøgning og CV i Danmark. Det er markant anderledes end i andre lande.
Vent evt. med at søge, til du har en adresse i DK. Det kan – desværre – være en blokering med en udenlandsk adresse.
Hold dit internationale udsyn ved lige, selv om du flytter til Danmark. Plej dit netværk i udlandet – det kan komme dig til gavn fremover, både personligt og professionelt
Din internationale baggrund er vigtig, men vil ikke være dit primære salgsargument. Her vægter personlige og faglige kvalifikationer + evt. erhvervserfaring højere.
Vær tålmodig! Du lander sikkert ikke det første job, du søger. Men det skal nok lykkes.
*Multinationale, danske virksomheder er fx Ørsted, Lego, Danfoss, Grundfos, Vestas, Coloplast, Maersk og Novo Nordisk samt internationale virksomheder med dansk kontor som fx Microsoft, Deloitte og PWC.