Køb af bolig i Danmark

Mange udlandsdanskere ønsker på et tidspunkt at vende tilbage til Danmark i en kortere eller længere periode og overvejer derfor at købe en bolig. Uanset om der er tale om sommerhus eller helårsbolig, er det en god ide at sætte sig ind i reglerne for køb af bolig i Danmark.

De grundlæggende regler for køb af ejendom i Danmark

I denne artikel har vi samlet de vigtigste informationer til dig, der tænker på at købe fast ejendom i Danmark.

Statsborgerskab er ikke lig med adgang til det danske boligmarked

Mange tror fejlagtigt, at udlandsdanskere har fri adgang til det danske boligmarked. Men det er ikke statsborgerskab, der afgør, om du kan købe bolig i Danmark eller ej. For at kunne købe en fast ejendom i Danmark, skal du opfylde det, der hedder bopælskravet – hvilket vil sige, at du skal have bopæl eller tidligere have haft fast bopæl i Danmark i sammenlagt fem år, jf. Lov om erhvervelse af fast ejendom § 1.

De fem år kan være i sammenhæng eller flere perioder sammenlagt. Det vigtige er, at du reelt har haft bopæl i landet. Det vil sige, at du skal have været registreret i folkeregisteret. Midlertidige ophold tæller ikke med.

Køb af fast ejendom i Danmark er altså udelukkende bestemt af (tidligere) bopæl – og ikke af dansk statsborgerskab. Hvis du arver eller modtager en ejendom som gave i Danmark, gælder bopælskravet dog ikke, jf. § 2.

Når du søger om tilladelse til at købe en bolig i Danmark, kræver Civilstyrelsen forskellige former for dokumentation.

Hvis du ikke opfylder bopælskravet

Hvis du ikke opfylder bopælskravet, skal du søge om tilladelse til at købe bolig hos Civilstyrelsen under Justitsministeriet. Når du søger, skal det være til en specifik fast ejendom, som du ønsker at købe. Du kan ikke søge om en generel tilladelse for så efterfølgende at gå i gang med boligsøgningen.

Læs videre

Bliv medlem af Danes Worldwide

Medlemsfordele

  • Adgang til alle artikler
  • Gratis juridisk rådgivning
  • Rabat på online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden
Luk modal

Log ind

Har du glemt din kode?

Mail afsendt