For at forstå rammerne for skattepligt i Danmark er det væsentligt at differentiere mellem fuld og begrænset skattepligt. Begrebet skattepligt refererer til forpligtelsen til at betale skat til en stat baseret på indtægter eller aktiviteter. I Danmark kan denne pligt antage to former: fuld skattepligt, hvor personer betaler skat af deres globale indtægter, og begrænset skattepligt, der, i modsætning til den fulde skattepligt og globalindkomstprincippet, indebærer, at man kun bliver skattepligtig af den indtægt, som den begrænsede skattepligt drejer sig om.
Læs videre
Bliv medlem af Danes Worldwide
Medlemsfordele
- Adgang til alle artikler
- Gratis juridisk rådgivning
- Rabat på online danskundervisning og sommerskole
- Eksklusive arrangementer og lokale netværk
- Kun 70 kr. om måneden
Allerede medlem?
Log indFind svar i vidensbanken
I vidensbanken finder du mere end 250 kvalitetssikrede artikler om de emner, der især optager udlandsdanskerne.
Indholdet er udarbejdet som Q&A af foreningens egne eksperter og opdateres kontinuerligt for at sikre, at du altid har adgang til den nyeste og mest pålidelige information. Vi udvider løbende med nye kategorier – både på engelsk og dansk.
Når vi taler om begrænset skattepligt, fokuseres der specifikt på de indtægter, der har deres oprindelse i Danmark. Disse indtægter kan være fra forskellige kilder, og det er her vigtigt at identificere, hvilke typer af indtægter der konkret er omfattet af denne form for skattepligt. Disse indtægter omfatter typisk visse former for arbejdsvederlag, indtægter fra ejendomme, pensioner og andre typer af ydelser, som alle behandles efter specifikke regler og bestemmelser i den danske skattelovgivning.
Skattepligten for disse indtægter medfører i praksis en del komplikationer, da en person, som blot er begrænset skattepligtig, i næsten alle tilfælde vil være bosiddende i et andet land og dermed være omfattet af fuld skattepligt til bopælslandet.
For at undgå dobbeltbeskatning af indtægterne løses problemet ved hjælp af dobbeltbeskatningsoverenskomster (forkortet DBO) imellem Danmark og det pågældende land.
Som skattepligtig i flere lande bør man derfor altid undersøge, om der eksisterer en gældende dobbeltbeskatningsoverenskomst, samt hvad denne indeholder om beskatningen for den specifikke type af indkomst. I vidensbanken linker vi til alle Danmarks gældende DBO’er.
Følgende er nogle af de hyppigst forekommende typer af begrænset skattepligt:
Løn eller andet vederlag fra arbejde i tjenesteforhold i Danmark
Der er begrænset skattepligt for løn og lignende vederlag for personligt arbejde, som er udført i Danmark, jf. kildeskattelovens (KSL) § 2, stk. 1, nr. 1.
Fratrædelsesgodtgørelser, honorarer og vederlag, f.eks. for en bestyrelsespost, eller konsulent- eller rådgivningsvederlag, jf. KSL § 2, stk. 1, nr. 2 og nr. 7, er ligeledes omfattet af den begrænsede skattepligt, såfremt indtægten knytter sig til arbejde, som er udført i Danmark.
I de fleste tilfælde, hvor lønnen er skattepligtig i flere lande, vil beskatningsretten til den pågældende indkomst tilfalde det land, hvori arbejdet er udført. Bopælslandet kan derefter blot beskatte en eventuel difference imellem den skat, der allerede er betalt, og skatten i bopælslandet.
Grundet Danmarks høje skattetryk vil der kun i sjældne tilfælde være en positiv difference at beskatte for bopælslandet, når arbejdet er udført i Danmark.
OBS: Som grænsegænger har du mulighed for at gøre brug af særlige skatteregler. Læs mere i vidensbanken her.
Fast ejendom – besiddelse, lejeindtægter og salg
Besiddelse
Boligejeren betaler ejendomsskat samt ejendomsværdiskat, såfremt der er tale om en ejerbolig, der ikke udlejes erhvervsmæssigt.
I artiklen fritagelse for ejendomsværdiskat i Danmark kan du læse uddybende om boligskat samt de potentielle situationer, der kan have indflydelse på den skat, du skal betale. På skat.dk kan du desuden læse uddybende om opkrævning af boligskat, herunder det gamle og nye regelsæt.
Lejeindtægter
Uanset om du udlejer et værelse eller en hel bolig, er det nødvendigt at sætte sig ind i reglerne. Udlejningsperioden, boligtypen og din egen brug af boligen har nemlig betydning for, hvordan lejeindtægterne beskattes.
Læs mere om udleje af bolig her.
Salg af bolig
Om du skal betale skat af avancen på salget af din ejerbolig er betinget af flere faktorer. Almindelige en- og tofamiliehuse, ejerlejligheder og huse på lejet grund kan sælges, uden at du skal betale skat. Der er dog to hovedbetingelser:
- Du eller din ægtefælle/registrerede partner skal have boet i ejendommen på et tidspunkt i din ejertid. I behøver ikke bo der, når du sælger. Midlertidigt ophold giver ikke skattefrihed. Det er vigtigt, at I reelt har boet der med henblik på varigt ophold.
- Det samlede grundareal skal være mindre end 1.400 m2.
Læs mere på Skatteforvaltningens hjemmeside her.
Læs også om reglerne for salg af hhv sommerhus og andelsbolig.
Dansk pension
Som udgangspunkt er offentlige ydelser udbetalt fra Danmark omfattet af beskatning i Danmark.
Din pension er muligvis skattefri i Danmark, hvis du bor i et land, som Danmark har en dobbeltbeskatningsaftale med, og hvor Danmark ikke har beskatningsretten til pensionsudbetalingerne. Det kan også være ved overgangsregler omkring beskatningen af pension.
I vidensbanken kan du læse mere om beskatning af pension fra Danmark, når du bor i udlandet.
SU
Du kan også blive skattepligtig af din SU i studielandet.
Hvis du allerede bor i udlandet, inden du begynder at studere, og du ikke er flyttet til udlandet med det formål at studere, kan du bede om en skattefritagelse til din SU. Det kræver dog, at du studerer i et land, som Danmark har indgået en dobbeltbeskatningsoverenskomst med. Dobbeltbeskatningsoverenskomsten gør, at studielandet ikke beskatter stipendier, som studerende får fra Danmark. Der kan dog være undtagelser i dobbeltbeskatningsoverenskomsten med de enkelte lande.
Kontakt rådgivningen
Vores jurister kan hjælpe med rådgivning og sagsbehandling indenfor fx familiesammenføring, statsborgerskab, skat, pension og flytning ind og ud af Danmark.
Mere om udlandsforhold på skat.dk
Skatteforvaltningen har dedikeret en underside til at handle om udlandsforhold. Her kan du finde information om skattemæssige forhold for personer, der har relationer til udlandet. Det omfatter situationer som at bo i Danmark med indkomst fra udlandet, arbejde i udlandet, flytte til eller fra Danmark, samt skatteforhold for personer, der bor i udlandet og har indkomst eller ejendom i Danmark.
Vær opmærksom på dine fradrag
Når du er begrænset skattepligtig til Danmark, skal du være opmærksom på fradrag for udgifter, der relaterer sig til de indkomster, du er begrænset skattepligtig af.
Rubrik 51 og 53
Er du berettiget til kørselsfradrag eller rejsefradrag, skal du selv oplyse fradragene på din årsopgørelse.
Rubrik 28
Hvis du er fritaget for at betale skat af din pension eller SU, skal du i rubrik 28 på oplysningsskemaet skrive den del af din indtægt, der er skattefri i Danmark.
Rubrik 69
Har du været begrænset skattepligtig til Danmark en del af året, får du ikke automatisk personfradrag for denne periode. I rubrik 69 på din årsopgørelse, kan du tilvælge personfradrag kombineret med helårsomregning af din delårsindkomst, hvis du ønsker personfradrag under din periode med begrænset skattepligt til Danmark. Er du begrænset skattepligtig hele året, får du automatisk tildelt personfradrag.
Vær opmærksom på, at der er indkomsttyper, som ikke berettiger til personfradrag.