Selvom en person ikke er fuldt skattepligtig til Danmark, er der visse indtægter, som Danmark altid vil beskatte. Det kaldes begrænset skattepligt og medfører, i modsætning til den fulde skattepligt og globalindkomstprincippet, at man kun bliver skattepligtig for den indtægt, som den begrænsede skattepligt drejer sig om.
Skattepligten for disse indtægter medfører i praksis en del komplikationer, da en person, som blot er begrænset skattepligtig, i næsten alle tilfælde vil være bosiddende i et andet land og dermed være omfattet af fuld skattepligt til bopælslandet.
Medlemsfordele
- Adgang til alle artikler
- Juridisk rådgivning
- Rabat på danskundervisning og sommerskole
- Eksklusive arrangementer og lokale netværk
- Kun 70 kr. om måneden
Der opstår herefter en international skattekonflikt, da både Danmark og bopælslandet ønsker at have beskatningsretten. For at undgå dobbeltbeskatning af indtægterne, løses problemet ved hjælp af dobbeltbeskatningsoverenskomster (forkortes med DBO) imellem Danmark og det pågældende land.
Som skattepligtig i flere lande bør man derfor altid undersøge, om der eksisterer en gældende dobbeltbeskatningsoverenskomst, samt hvad denne indeholder om beskatningen for den specifikke type af indkomst.
Du kan finde alle Danmarks gældende DBO’er på SKAT’s hjemmeside.
De følgende kategorier er nogle af de hyppigst forekommende typer af begrænset skattepligt.
Løn eller andet vederlag fra arbejde i tjenesteforhold i Danmark
Der er begrænset skattepligt for løn og lignende vederlag for personligt arbejde, som er udført i Danmark, jf. kildeskattelovens (KSL) § 2, stk. 1, nr. 1.
Fratrædelsesgodtgørelser, honorarer og vederlag, f.eks. for en bestyrelsespost, eller konsulent- eller rådgivningsvederlag, jf. KSL § 2, stk. 1, nr. 2 og nr. 7, er ligeledes omfattet af den begrænsede skattepligt, såfremt indtægten knytter sig til arbejde som er udført i Danmark.
I de fleste tilfælde, hvor lønnen er skattepligtig i flere lande, vil beskatningsretten til den pågældende indkomst tilfalde det land, hvori arbejdet er udført. Bopælslandet kan derefter blot beskatte en eventuel difference imellem den skat, der allerede er betalt, og skatten i bopælslandet.
Grundet Danmarks høje skattetryk vil der kun i sjældne tilfælde være en positiv difference at beskatte for bopælslandet, når arbejdet er udført i Danmark.
Indtægter fra fast ejendom i Danmark
En person skal betale skatter af indtægter, som stammer fra fast ejendom i Danmark, jf. KSL § 2, stk. 1, nr. 5. Det vil sige, at indtægter fra f.eks. leje eller salg af fast ejendom i Danmark altid vil være skattepligtige til Danmark.
Ud over indtægter fra fast ejendom, skal ejeren betale ejendomsskat samt ejendomsværdiskat, såfremt der er tale om en ejerbolig, som ikke udlejes erhvervsmæssigt, jf. ejendomsværdiskattelovens § 1, stk. 1, 2. punktum.
Indtægter fra udleje af fast fast ejendom i Danmark
Som anført ovenfor er man altid skattepligtig af indtægter fra udleje af fast ejendom i Danmark.
Hvis der er tale om udleje af en ejerbolig som ejeren ikke selv bor i, og udlejningen er for en periode på mere end et år, er der tillige tale om erhvervsmæssig udlejning. Udlejer skal i dette tilfælde udarbejde et regnskab for virksomheden og betale skat af overskuddet. Ved opgørelsen af overskuddet har udlejer ret til at fradrage sine udgifter forbundet med virksomheden. Læs nærmere om hvad der omfattes, samt de skattemæssige konsekvenser af erhvervsmæssig udleje på SKAT’s hjemmeside.
Hvis ejeren selv bebor ejendommen, eller hvis der er tale om andre boligtyper såsom et sommerhus eller en andelsejendom, bliver udlejeren som udgangspunkt ikke anset som erhvervsdrivende. Udlejer skal stadig betale skat af overskuddet, hvori faste udgifter såsom boligafgift kan fradrages, jf. statsskattelovens § 6, litra (a). Læs nærmere om skatteforholdene for ikke-erhvervsmæssige lejeindtægter på SKAT’s hjemmeside.
Avance fra salg af fast ejendom i Danmark
Den begrænsede skattepligt omfatter også avance fra salg af fast ejendom, såfremt avancen fra den pågældende ejendom ikke er undtaget beskatning efter ejendomsavance-beskatningslovens § 8.
Den såkaldte parcelhusregel er en undtagelse til skattepligt for avancen ved salg af fast ejendom for ejendomme, der er indrettet til at kunne tjene som bolig. Reglen kan finde anvendelse, når sælgeren ikke er erhvervsdrivende med køb og salg af fast ejendom, og ejendommens grundareal ikke overstiger 1.400 kvadratmeter.
Avance fra salg af fast ejendom er undtaget fra skattepligt, når ejendommen har tjent til bolig for sælgeren eller dennes husstand i hele eller dele af perioden, hvori sælger har ejet ejendommen. Husstand skal i dette regi forstås snævert og inkluderer blot ægtefælle og mindreårige børn.
Det afgørende for, om man har beboet ejendommen, er, at den er erhvervet med beboelse for ejeren eller dennes husstand som formål, samt at den reelt er anvendt til beboelse i hele, eller en del af ejerperioden.
Læs mere om parcelhusreglen på SKAT’s hjemmeside.
Udbetaling af pensioner og andre lønerstattende ydelser
Som udgangspunkt er offentlige ydelser udbetalt fra Danmark omfattet af beskatning i Danmark.
For folkepension gælder det, at grundbeløbet og pensionstillægget er skattepligtige. Hvis du modtager ældrecheck, er den også skattepligtig til Danmark. Derimod er det personlige tillæg, helbredstillæget og varmetillægget skattefrie.
En person, som modtager andre typer af pensionsydelser, der er optjent ved arbejde i Danmark, er i de fleste tilfælde skattepligtig til Danmark for denne indkomst. Det samme gælder for udbetaling af andre typer af offentlige ydelser, som træder i stedet for skattepligtig lønindkomst, jf. KSL § 2, stk. 1, nr. 9-11.
Hvis du er bosiddende i udlandet, vil du derfor være begrænset skattepligtig til Danmark af dine offentlige danske pensioner. Læs mere om dansk pension, når du er bosiddende i udlandet på SKAT’s hjemmeside.
Særligt om SU
Som nævnt i forrige afsnit er alle offentlige ydelser udbetalt fra Danmark som udgangspunkt skattepligtige i Danmark. Derfor vil du som udgangspunkt også være skattepligtig af din SU til Danmark, selvom du bor i udlandet. Du skal dog være opmærksom på, at du også kan blive skattepligtig af SU’en i dit bopælsland.
Her gælder dog den undtagelse, at hvis du allerede bor i udlandet, inden du begynder at studere, og du ikke er flyttet til udlandet med det formål at studere, så kan du bede om at blive skattefritaget af din SU. Det kræver dog, at Danmark og dit bopælsland har en DBO.
Læs mere om SU og skattepligt på SKAT’s hjemmeside.