“Det valg, vi har truffet – at forlade vores hjemland – binder os sammen”

De voksede begge op i Danmark, blev gift i USA og har i livets efterår fundet hinanden. Nina og Georg er immigranter, og dét betyder noget helt særligt, har de hver især lært gennem et langt liv.

Familien Pedersen

Artikel oprindeligt bragt juli 2022 i Danes Worldwides trykte medlemsmagasin DANES.

Tekst og foto: Marie Varming, Freelancejournalist i Los Angeles


I Hollywoods guldalder skrev de store filmstjerner kontrakter med filmselskaberne, og i disse kontrak­ter stod der, at de skulle stå til rådighed og dermed aldrig være mere end to timer væk fra Hollywood. Derfor havde mange af dem et hus i Palm Springs, en grøn dal i ørkenen omkranset af bjerge – nogle af dem endda med sne på, selv om tempe­raturen sniger sig over 20 grader i dalen.

Her i området ligger arkitekttegnede huse, og her er let adgang til butikker. Mange søger hertil, når det er vinter i Californien, og befolkningstallet i dalen tredobles med velhavende pensionister, der flokkes om deres andet hjem.

Her­iblandt danske Nina og Georg Pedersen, som tager imod DANES i deres villa i området. De er begge oppe i 80’erne, har været gift før, har fundet sammen og nyder nu livets sidste fase sammen i den grønne dal, hvor vejret er mildt om vinte­ren i modsætning til deres hjemegn i Seat­tle, hvor parret bor til dagligt, når den californiske sommer bliver for hed. Begge er de rejst ud fra Danmark som unge uden forfærdelig mange midler på lommen, men med to helt forskellige baggrunde.

Men ifølge Nina er der noget andet end danskhed og kærlighed, der binder dem sammen. Ja, faktisk noget, som binder alle immigranter i hele verden sammen.

Opportunity er kodeordet,” forklarer den 85-­årige Nina Pedersen.

”For se, hvor mange immigranter, der har succes! De er villige til at arbejde hårdt for at opnå den succes. Jeg tror på, at im­migranter er anderledes. Hvorfor ellers forlade sit hjem? Det valg, vi har truffet – at forlade vores hjemland – binder os sammen. Vi har forladt alt, hvad vi kender, for at bo et andet sted. Jeg siger ikke, at nogle er bedre end andre. Jeg siger bare, at vi er anderledes,” forklarer hun.