Italien har været hele hendes liv

I mere end et halvt århundrede har Birthe Clausen elsket Italien. Hun flyttede til landet i 1971 og boede der fast i 38 år. En separation bragte hende hjem til Danmark, hvor hun egentlig havde besluttet sig for at blive, men hun kunne ikke undvære den italienske tilværelse, og i en sen alder er hun nu vendt tilbage – med ambitionen om at blive i støvlelandet.

Portræt af en global dansker fra Italien

Efter en menneskealder som erhvervsaktiv med eget firma i Italien flyttede Birthe Clausen i 2009 tilbage til Danmark. Den primære årsag var separation efter et langt ægteskab, men huset i Herning var ikke lykken alligevel. I 2015 lukkede hun sit firma, og som årene gik, savnede hun stadig mere sit elskede Italien. Birthe Clausen har en voksen søn, som i dag er bosat og arbejder i støvlelandet, så regelmæssige smutture med Ryanair til lufthavnen i Bergamo kunne til en vis grad opveje savnet af såvel land som søn. Lige ind til den dag, hvor Coronaepidemien lukkede verden ned, og sidste år havde hun fået nok.

»Jeg besluttede mig for at flytte tilbage til Italien, og nu bliver jeg her. Jeg har slået mig ned i byen Iseo, som ligger ved Lago d’ Iseo midt mellem Bergamo og Brescia. Det er et naturskønt område, som er kendt for fantastiske vinslotte og produktion af spumante, der ved flere lejligheder har vundet priser foran den franske champagne. Desuden er det tæt på min søns bopæl, så vi hurtigt kan besøge hinanden,« fortæller Birthe Clausen, der oprindelig flyttede til Italien i 1971 for at gifte sig med den italienske mand, hun havde mødt i Kinshasa i Congo.

Har lært otte sprog flydende

Uddannelsesmæssigt har hun en højere handelseksamen og har ligeledes studeret i Cambridge samt på universiteterne i Sorbonne og Heidelberg. Sprog var og er stadig Birthe Clausens stærke side, og qua hendes kundskaber i fransk blev hun af Røde Kors udstationeret i den congolesiske hovedstad. Ud over fransk talte hun seks andre sprog flydende, men udstationeringen betød, at hun var nødt til at lære to mere, nemlig lingala, der er et tonalt bantusprog, som tales i den nordvestlige del af landet, samt italiensk. Selv om Birthe Clausen var forlovet hjemme i København, faldt hun nemlig efter mindre end et døgn i Kinshasa for den italienske mand, hun senere blev gift med.

»I 1970 vendte jeg for en 1-års periode hjem til Danmark, hvor et job som eksportchef i et møbelfirma ventede, men året efter gik turen til Milano. I 1972 blev jeg gift, og i 1974 fødte jeg min søn, Thomas. Derefter etablerede jeg mit eget firma, hvor jeg fungerede som indkøber for virksomheder i en række forskellige lande. Jeg er datter af en møbelfabrikant, så det var meget naturligt møbelindustrien, jeg kastede mig over, og i 1981 gik jeg også ind i eksport af kontorstole til USA. Jeg købte ind på vegne af en stor dansk, møbeldistributør og har været med til at afskibe mere end seks millioner stole til Atlanta,« forklarer Birthe Clausen.

Udlandsdanskerportræt fra Italien
Birthe Clausen har nu besluttet sig for at blive i byen Iseo, som ligger ved Lago d’ Iseo midt mellem Bergamo og Brescia. Her er hun netop blevet færdig med at modernisere sin lejlighed, og så bor hun tæt på sin søn Thomas, der også har slået sig fast ned i Italien. (Foto: Privat)

Ombyggede et gammelt bordel

Da hun i sin tid flyttede til Italien, boede hun og hendes mand de første fire år i Milano. Senere blev det til en halv snes år i Monza, hvorefter parret rykkede til Vicenza i 1984. I 1992 afsluttede Birthe Clausen et større ombygningsprojekt i byen Altavilla, som ligger ikke så langt fra Vicenza. Efter eget udsagn har hun livet igennem elsket at rode med gamle huse, og i Altavilla, der ligger på en bakketop mellem Verona og Venedig fandt hun intet mindre end en ejendom, der tidligere havde fungeret som forlystelsesetablissement og bordel. Il Paradiso hed ejendommen og efter endt ombygning blev den til Birthe Clausens personlige paradis.

Blå bog

Navn: Birthe Clausen.

Alder/by: 76 år og fra Brande.

Uddannelse: Højere Handelseksamen samt diverse sprogskoler.

Job: Har drevet egen eksportvirksomhed i Italien.

»Jeg og min mand gjorde en dyd ud af at bevare husets historiske særpræg, og min interesse for møbler var naturligvis også med til at sætte sit helt eget præg på indretningen. Det var et stort, men også et meget spændende projekt, og der er vel ikke ret mange, der kan prale af, at de har boet i et tidligere bordel,« siger Birthe Clausen med et smil. De lokale i Altavilla fulgte med stor interesse med i arbejdet, og det samme gjorde man også hos de lokale myndigheder, da en hel del byggekrav skulle overholdes.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Mere end 50 års kærlighed til Italien

Birthe Clausen er en kvinde, der gennem livet har sat sig nogle mål og har nået dem. Ud over et langt liv med blandt andet storstilet eksport til USA har hun ligeledes eksporteret traktorer samt italiensk marmor og granit til Danmark. Desuden fungerede hun gennem en periode på 12 år som repræsentant for Bella Center, hvortil hun formidlede kontakt til italienske udstillere til en række fagmesser. Ikke blot møbelmesser, men også fødevare- og modemesser. Efter mange år i Italien havde Birthe Clausen efterhånden opbygget et stort og solidt netværk indenfor en lang række forskellige brancher.

»Mit virke i Italien har naturligvis budt på hyppige rejser til Danmark, mens jeg var erhvervsaktiv, så grundlæggende synes jeg, at jeg har haft et spændene og meget afvekslende liv. Selv om jeg stadig har mit danske pas og føler mig meget dansk, skal der dog ikke herske nogen tvivl om, at jeg har opbygget en meget stor kærlighed til Italien. Jeg har elsket landet i mere end 50 år, og nu hvor jeg selv snart bliver 77 år, er der ikke nogen tvivl om, at jeg bliver hernede. I øvrigt i en lejlighed, som jeg også netop er blevet færdig med at modernisere,« slutter Birthe Clausen.