En person, der er fuldt skattepligtig i Danmark, påtager sig ansvar for at afregne skat af samtlige indtægter, uanset om de er opnået inden for landets grænser eller i udlandet. Dette koncept er kendt som globalindkomstprincippet, som ikke blot udvider skattebasen, men også rejser komplekse spørgsmål omkring dobbeltbeskatning.
For at håndtere disse udfordringer har Danmark indgået en række dobbeltbeskatningsoverenskomster, ofte refereret til som DBO’er. Disse overenskomster sikrer klarhed over, hvilket land der har ret til at beskatte bestemte indkomster, når både Danmark og et andet land gør krav på beskatningsretten. Læs mere om DBO’er her.
Find svar i vidensbanken
I vidensbanken finder du mere end 250 kvalitetssikrede artikler om de emner, der især optager udlandsdanskerne.
Indholdet er udarbejdet som Q&A af foreningens egne eksperter og opdateres kontinuerligt for at sikre, at du altid har adgang til den nyeste og mest pålidelige information. Vi udvider løbende med nye kategorier – både på engelsk og dansk.
Lovgivningsmæssigt er det primært kildeskatteloven, forkortet KSL, der bestemmer reglerne for, hvornår fysiske personer er skattepligtige i Danmark.
De følgende passager beskriver, hvad der udløser fuld skattepligt til Danmark. Vær opmærksom på, at skatteretlige vurderinger altid foretages på baggrund af de konkrete omstændigheder i sagen, hvorfor følgende blot er et vejledende udgangspunkt.
Fuld skattepligt som følge af ophold i Danmark
Fuld skattepligt til Danmark indtræder ved ophold i Danmark af en vis varighed, og er gældende for alle personer, uanset øvrige forhold for den pågældende jf. KSL § 1, stk. 1, nr. 2. Når et ophold overstiger denne tærskel, indtræder skattepligten fra begyndelsen af opholdet i Danmark.
Fuld skattepligt som følge af bopæl i Danmark
Fuld skattepligt til Danmark indtræder, når man har bopæl i Danmark jf. KSL §1, stk. 1, nr. 1. Ved bopæl forstås, at personen har en bolig (i skatteretlig forstand) til rådighed og har taget ophold i Danmark.
I vidensbanken kan du læse uddybende om fuld skattepligt som følge af ophold og/eller bopæl i Danmark samt ophør af fuld skattepligt.
- Hvad betyder fuld skattepligt, og hvornår kan jeg blive fuldt skattepligtig til Danmark?
- I hvilke tilfælde kan den fulde danske skattepligt ophøre?
Bolig til rådighed og ferieophold i Danmark
Til trods for at en person har en bolig til rådighed og opholder sig i Danmark, indtræder den fulde skattepligt ikke, når opholdet er kortvarigt og begrundet i ferie eller lignende, jf. KSL § 7, stk. 1. Her er det dog særlig vigtigt at være opmærksom på opholdets længde. I vidensbanken kan du læse svar på spørgsmålet;
Kontakt rådgivningen
Vores jurister kan hjælpe med rådgivning og sagsbehandling indenfor fx familiesammenføring, statsborgerskab, skat, pension og flytning ind og ud af Danmark.
Hvis du har bolig og udøver erhvervsmæssig beskæftigelse under ophold i Danmark
I en globaliseret verden, hvor teknologien gør det nemt at være konstant forbundet, bliver grænserne mellem fritid og arbejdsliv ofte slørede. Det er let at blive fanget i arbejdet, selv i ens fritid, med en hurtig mail eller et opkald. Denne sammenblanding af arbejde og fritid kan også have betydning for din skattepligt til Danmark, når du ejer en bolig.
Læs om, hvad du skal være opmærksom på ved køb/besiddelse af bolig.
Begrænset skattepligt
Ud over fuld skattepligt findes der også begrænset skattepligt. Selvom en person ikke er fuldt skattepligtig til Danmark, er der nemlig visse indtægter, som Danmark altid vil beskatte. Det kaldes begrænset skattepligt og medfører, i modsætning til den fulde skattepligt og globalindkomstprincippet, at man kun bliver skattepligtig for den indtægt, som den begrænsede skattepligt drejer sig om. Læs mere om begrænset skattepligt og de specifikke regler her.