Guide: Hjælp til at finde job, når du vender hjem

Mange udlandsdanskere nævner, at de synes, det er svært at finde sig tilrette på det danske arbejdsmarked, efter at de har været udenlands. De oplever, at deres internationale erfaring ikke bliver ligestillet med en dansk, og at deres karriere derved får en uventet pause ved hjemkomsten til Danmark.

Jakkesæt

Mange udlandsdanskere nævner, at de synes, det er svært at finde sig tilrette på det danske arbejdsmarked, efter at de har været udenlands. De oplever, at deres internationale erfaring ikke bliver ligestillet med en dansk, og at deres karriere derved får en uventet pause ved hjemkomsten til Danmark.

Det kan der være mange forskellige grunde til. Her følger en overordnet guide, som måske kan hjælpe dig på vej i din jobsøgning i Danmark – eller anvendes som en tjek-af-liste for den hjemvendte udlandsdansker.

Hvor starter jeg min jobsøgning som hjemvendt udlandsdansker?

Ifølge jobnet.dk skal en effektiv jobsøgning planlægges godt, og du skal først og fremmest skal gøre dig klart

  • hvilke typer af job, du gerne vil have
  • hvor du gerne vil arbejde
  • om du har de kvalifikationer, det kræver.

… og hvordan så det?

Allerførst den officielle indgangsvinkel: Når det gælder de krav, der bliver stillet til dig som ”ny” arbejdstager på det danske arbejdsmarked, kan du altid blive opdateret på borger.dk’s side for hjemvendte udlandsdanskere.

Helt generelt kan det være en god ide at starte med at tage kontakt til dit nærmeste jobcenter, da de vil have det bedste lokale kendskab til, hvilke jobs der kunne være relevante – og ikke mindst ledige – for dig. Dernæst kan man overveje et medlemskab af en relevant fagforening (se liste over danske fagforeninger), som kan hjælpe dig i Danmark ved tilbagekomst.

Det er heldigvis ikke alle hjemvendte udlandsdanskere, der har besvær med denne proces. Nogle har endda et defineret job at vende hjem til – og hurra for det! Til trods for det kommer her guidens første løftede pegefinger: Start i god tid.

Den sidste tid op til flytning, hjemkomst og omstilling fra ét liv til et andet kan være et job i sig selv. Men forsøg alligevel at begynde processen, mens du stadig er bosat i udlandet. En jobsøgningsproces kan tage lang tid, særligt hvis man hidtil har fået jobs via det lokale netværk.

Dernæst skal du overveje din jobansøgning nøje. Der er i store træk tre måder at finde et nyt job på ifølge jobnet.dk:

  • via dit personlige og faglige netværk
  • ved at svare på jobannoncer
  • ved at søge uopfordret.

Det berømte netværk

Et netværk er mange ting, og det er ikke til at sige, om det er familiefødselsdagen, LinkedIn eller et medlemskab af den lokale håndboldklub, der øger dine chancer for at finde et nyt job mest muligt. Har du allerede eksisterende kontakter i din foretrukne branche, er det oplagt at tage fat her. Tøv ikke med at tage kontakt; de fleste er glade for at kunne hjælpe andre. Vær dog obs på, at et professionelt netværk ofte skal holdes ved lige løbende, så man ikke kun tager fat i folk, når man har brug for et nyt job. Tænk fx også over, hvad du kan hjælpe dem med.

Klæd dit netværk ordentligt på til din hjemkomst. Det er de færreste, der kan bruge beskeden om, at ”min svoger Jacob kommer hjem til Danmark, og han er altså vildt dygtig” til ret meget. Her skal de faglige kompetencer i spil, forklaret kort og enkelt, så dit netværk ved, hvordan de ”sælger dig” bedst muligt. Forklar kort og præcist, hvad du leder efter og hvilken type stilling, du ser dig selv i.

netværk, jobsøgning, danes worldwide, hjemvendte udlandsdanskere

Din jobansøgning & CV

Er dine ansøgninger og CV tilpasset det danske arbejdsmarked? Efter mange år ude har mange helt naturligt skrevet sig ind i værtslandets måde at opbygge et CV på. Men et CV ser forskelligt ud fra land til land, og det skal du selvfølgelig være opmærksom på, når du skriver dit eget. Vi har her lavet en kort guide til det danske CV.

For både jobansøgning og CV gælder det, at værdien af dit udlandsophold skal kommunikeres bedst muligt. Mange forestiller sig, at det giver sig selv for en stor HR-afdeling, men det har også vist sig at være en fejlagtig antagelse. Udnyt i din ansøgning og til den eventuelle samtale, at du har arbejdet i udlandet, og argumenter for, at denne unikke erfaring gør dig i stand til at se og løse opgaverne ud fra mange forskellige perspektiver. Vend det til noget positivt, at du har et internationalt kendskab til branchen, så du bedre kan overbevise arbejdsgiveren om, at det ikke er nogen ulempe at ansætte dig –  tværtimod. Her kan det være en god ide at have forberedt to-tre ting, som du har lært i udlandet, og som vil kunne bruges positivt og succesfuldt i den pågældende stilling og i virksomheden generelt.

A-kassen CA giver her gåde råd til at italesætte værdien af dit udlandsophold overfor arbejdsgiveren: https://www.ca.dk/artikel/kommuniker-dit-udlandsophold-saa-det-giver-vaerdi-en-arbejdsgiver

Hvor finder jeg jobbet?

I Danmark er der mange konkurrerende jobsites. Du kan bl.a. holde dig opdateret på disse jobdatabaser:

Jobindex er landsdækkende og ”fungerer som en job-søgemaskine, der søger efter jobannoncer i over 500 jobbørser og jobsider i Danmark”.

Jobnet er ”jobcentrenes tilbud på internettet til alle jobsøgende og arbejdsgivere i hele landet.”

Graduateland er ”Europas største karriereportal for studerende og nyuddannede.”

Careerland kalder sig for ”Danmarks karriereportal for erfarne akademikere”.

jobsamtale, danes worldwide, udlandsdanskere

Har du ovevejet at gøre brug af en headhunter? Afhængig af din valgte profession kan det give mening at bringe en headhunter i spil. Her kan du fx kigge på Headhunterportalen og se det antal headhuntere, der matcher dig. ”Med Headhunterportal kan du, helt fortroligt, få overblik over de mest relevante headhuntere i din branche. Du kan tilpasse din egen headhunterliste, så du når ud til de headhuntere du selv finder mest relevante.”  Prøv Headhunterportalen her

Den uopfordrede tilgang

Det er altid en mulighed at søge ønskejobbet, også selvom det ikke nødvendigvis er blevet slået op. Men hvordan griber man den proces an? Det giver DJØF råd om her.

Alt det med småt

Spørgsmål fra hjemvendte udlandsdanskere?

Danes Worldwide er ikke en jobdatabase og giver heller ikke karriererådgivning, men vi har mange års erfaring med udlandsdanskernes muligheder og udfordringer. Vi sidder altid klar ved telefonerne, hvis du har spørgsmål til medlemskab af foreningen.

Skal vi skrive mere om hjemvendte udlandsdanskere? Så hører vi også meget gerne fra dig.

Held og lykke med processen!