Guide: Hjælp til at finde job, når du vender hjem

Mange udlandsdanskere nævner, at de synes, det er svært at finde sig tilrette på det danske arbejdsmarked, efter at de har været udenlands. De oplever, at deres internationale erfaring ikke bliver ligestillet med en dansk, og at deres karriere derved får en uventet pause ved hjemkomsten til Danmark.

Jakkesæt

Hvor starter jeg min jobsøgning som hjemvendt udlandsdansker?

Ifølge jobnet.dk skal en effektiv jobsøgning planlægges godt, og du skal først og fremmest skal gøre dig klart

 • hvilke typer af job, du gerne vil have
 • hvor du gerne vil arbejde
 • om du har de kvalifikationer, det kræver.

… og hvordan så det?

Allerførst den officielle indgangsvinkel: Når det gælder de krav, der bliver stillet til dig som ”ny” arbejdstager på det danske arbejdsmarked, kan du altid blive opdateret på borger.dk

Helt generelt kan det være en god ide at starte med at tage kontakt til dit nærmeste jobcenter, da de vil have det bedste lokale kendskab til, hvilke jobs der kunne være relevante – og ikke mindst ledige – for dig. Dernæst kan man overveje et medlemskab af en relevant fagforening (se liste over danske fagforeninger), som kan hjælpe dig i Danmark ved tilbagekomst.

Det er heldigvis ikke alle hjemvendte udlandsdanskere, der har besvær med denne proces. Nogle har endda et defineret job at vende hjem til – og hurra for det! Til trods for det kommer her guidens første løftede pegefinger: Start i god tid.

Den sidste tid op til flytning, hjemkomst og omstilling fra ét liv til et andet kan være et job i sig selv. Men forsøg alligevel at begynde processen, mens du stadig er bosat i udlandet. En jobsøgningsproces kan tage lang tid, særligt hvis man hidtil har fået jobs via det lokale netværk.

Dernæst skal du overveje din jobansøgning nøje. Der er i store træk tre måder at finde et nyt job på ifølge jobnet.dk:

 • via dit personlige og faglige netværk
 • ved at svare på jobannoncer
 • ved at søge uopfordret.

Det berømte netværk

Et netværk er mange ting, og det er ikke til at sige, om det er familiefødselsdagen, LinkedIn eller et medlemskab af den lokale håndboldklub, der øger dine chancer for at finde et nyt job mest muligt. Har du allerede eksisterende kontakter i din foretrukne branche, er det oplagt at tage fat her. Tøv ikke med at tage kontakt; de fleste er glade for at kunne hjælpe andre. Vær dog obs på, at et professionelt netværk ofte skal holdes ved lige løbende, så man ikke kun tager fat i folk, når man har brug for et nyt job. Tænk fx også over, hvad du kan hjælpe dem med.

Klæd dit netværk ordentligt på til din hjemkomst. Det er de færreste, der kan bruge beskeden om, at ”min svoger Jacob kommer hjem til Danmark, og han er altså vildt dygtig” til ret meget. Her skal de faglige kompetencer i spil, forklaret kort og enkelt, så dit netværk ved, hvordan de ”sælger dig” bedst muligt. Forklar kort og præcist, hvad du leder efter og hvilken type stilling, du ser dig selv i.

netværk, jobsøgning, danes worldwide, hjemvendte udlandsdanskere

Din jobansøgning & CV

Er dine ansøgninger og CV tilpasset det danske arbejdsmarked? Efter mange år ude har mange helt naturligt skrevet sig ind i værtslandets måde at opbygge et CV på. Men et CV ser forskelligt ud fra land til land, og det skal du selvfølgelig være opmærksom på, når du skriver dit eget.

Læs videre

Bliv medlem af Danes Worldwide

Medlemsfordele

 • Adgang til alle artikler
 • Gratis juridisk rådgivning
 • Rabat på online danskundervisning og sommerskole
 • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
 • Kun 70 kr. om måneden
Luk modal

Log ind

Har du glemt din kode?

Mail afsendt