Han har måttet kæmpe mod ensomheden i Stavanger, men jobbet er et stort skridt på karrierestigen

28-årige Mathias Fehsenfeld har i et lille års tid boet og arbejdet i Stavanger på den norske vestkyst. Det er hovedbyen for Norges olie- og gasaktiviteter, og arbejdet som advokat har givet ham et godt afsæt rent karrieremæssigt. Til gengæld skal der kæmpes for at opbygge et socialt netværk.

Efternavnet afslører det med al tydelighed. Mathias Fehsenfeld har tyske aner, og som barn var han heller ikke selv i tvivl om, at moderens familie oprindelig kommer fra Tyskland. For når der blev skældt ud på tysk, var han godt klar over, at nu vankede der virkelig ballade.

Som han selv udtrykker det, lyder det ganske meget mere voldsomt, når højlydt stemmeføring kombineres med tyske gloser.

»Da jeg sidste sommer blev færdig med min kandidatgrad i jura fra Aarhus Universitet, havde jeg lyst til at prøve kræfter med udlandet, og derfor lå det ligesom i luften, at fokus skulle rettes mod Tyskland. Efter studiet fik jeg en praktikplads på et advokatkontor i Hamborg, hvor jeg var i tre måneder. Jeg havde en god kontakt, som både skaffede mig jobbet og et værelse i et lille kollegie, der hørte til den Danske Sømandskirke,« forklarer Mathias Fehsenfeld.

Rådgiver olie- og gasvirksomheder

Jobbet i Hamborg var godt, og tilværelsen sammen med en række andre unge mennesker i en by, hvor man bestemt ikke behøver kede sig, gjorde opholdet både spændende og interessant.

Men Mathias Fehsenfelds ambition er at få en bestalling som advokat, hvilket som udlænding godt kan være en smule kringlet i Tyskland. Derfor begyndte han at søge andre veje, og især veje, hvor han kunne komme til at arbejde med to områder, der har hans store interesse, nemlig selskabs- og skatteret.

»Jeg begyndte at kigge nordover og kom i kontakt med et par advokatfirmaer i Norge. Resultatet er, at jeg siden oktober måned har boet og arbejdet i Stavanger, hvor jeg i dag er ansat som advokatfuldmægtig i KPMG Law Advokatfirma. Stavanger er Norges hovedby for olie- og gasaktiviteter, og mit arbejde består i at rådgive en række af Norges største olie- og gasvirksomheder,« uddyber Mathias Fehsenfeld.

Mathias Fehsenfeld har taget sin hund Plet, en ældre dame på 15 år, med til Stavanger, hvor han nyder den storslåede natur, der omgiver byen. (Foto: Privat)

Spændende arbejde i en ny virkelighed

Krigen i Ukraine har på en række områder påvirket den europæiske energiforsyning, så siden han tiltrådte jobbet, har det ikke skortet på spændende arbejdsopgaver, da virksomhederne på relativt kort tid har måttet omstille sig til at agere i en helt ny virkelighed.

Det giver god mulighed for både at dyrke sine fagområder samt ikke mindst få opbygget solid og faglig kompetence, da mange af virksomhederne opererer internationalt.

Blå bog

Navn: Mathias Fehsenfeld.

Alder/by: 28 år og fra Skagen.

Uddannelse: Kandidatgrad i jura fra Aarhus Universitet.

Job: Advokatfuldmægtig i KPMG Law Advokatfirma i Stavanger.

»Men selv om mit job er spændende, har det været noget af en omstilling at flytte fra Hamborg til Stavanger. Den tyske metropol er en pulserende og levende by stort set alle døgnets 24 timer, så det var meget anderledes at komme til en by på den norske vestkyst, hvor de så at sige ruller fortovet ind klokken 18.00. Så lukker byen ned, og der sker absolut ingenting,« beretter Mathias Fehsenfeld.

Skal kæmpe for det sociale netværk

Selv om Stavanger med en befolkning på lige godt 130.000 mennesker både er Norges fjerdestørste og Norges tættest befolkede bykommune, er mulighederne for som tilflytter at opbygge sociale relationer langt mere begrænsede end i Hamborg.

Stort set alle virksomheder ligger samlet i et dedikeret industriområde, og når det er fyraften, er der ikke noget med at gå ud for at hygge sig sammen med hverken kolleger eller venner. Man tager hjem.

»Det har nok været den største udfordring ved at flytte herop, men heldigvis er der flere af mine kolleger, der har gjort en stor indsats for at inddrage mig i deres private netværk, så det er trods alt lykkedes mig at opbygge en rigtig god bekendtskabskreds. Ellers havde det godt nok været kedeligt at være eneste dansker her,« smiler Mathias Fehsenfeld.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden for hele familien

Slet ikke færdig med at opleve verden

Hvor længe, han bliver i Norge, vides ikke, men foreløbig er planen at hænge i med arbejdet over de kommende 2-3 år, til han når det tidspunkt, hvor det er muligt at få sin advokatbestalling.

De nationale retningslinjer er forskellige, og således skulle hans kandidatgrad først godkendes af de norske myndigheder, inden han kunne starte i en fast stilling i Norge, men jobbet samt ikke mindst karakteren af arbejde i KPMG burde alt andet lige give en solid ballast for det videre karriereforløb.

»Jeg er kun 28 år, og det har altid ligget til min familie, at der er interesse for at bo og arbejde i udlandet. Derfor er jeg ret sikker på, at jeg slet ikke er færdig med at opleve verden. Hvad fremtiden præcist kommer til at bringe, er ikke til at vide, men endnu er jeg kun mig selv, og dermed er jeg i en position, hvor jeg frit kan kigge lige præcis i den retning hvor mulighederne byder sig,« slutter Mathias Fehsenfeld.