Af Henrik Malmgreen
Omgivet af de store søer Lake Michigan, Lake Superior, Lake Huron og Lake Erie strækker den amerikanske stat Michigan sig op mod den canadiske grænse. Blandt danskere er det måske hverken den mest besøgte eller den mest kendte stat. Dog har de fleste hørt om, at det er et område, der er bitterlig koldt om vinteren. Ikke desto mindre har danske Thomas Larsen og hans familie fundet sig godt til rette i byen South Lyon en lille times kørsel vest for Detroit.
»Michigan er faktisk en ganske dejlig stat at bo i. Her er masser af natur samt masser af muligheder for sport og fritidsinteresser, så efter 5 år her i byen, er vi faldet godt til,« fortæller Thomas Larsen. Hans kærlighed til USA går tilbage til 1994, hvor han som 17-årig gennem et år var Rotary udvekslingsstudent i staten Pennsylvania lidt vest for New York. Siden har han haft drømmen om at bo og arbejde i USA.
Vi blev enige om, at vi i et par år kunne prøve at være udenlandsdanskere, men umiddelbart har vi ikke nogen planer om at vende hjem lige med det samme.
Troede det var for sent
Tiden gik imidlertid, og det var først i august 2017, at muligheden bød sig gennem et jobtilbud. Thomas Larsen troede ellers, at tiden var løbet fra at prøve eventyret i udlandet, for med tre piger på henholdsvis 6, 10 og 13 år mente han ikke, det ville være så nemt at flytte over på den anden side af Atlanten. Men sagen blev talt igennem på et familieråd, og beslutningen blev taget.
»Vi blev enige om, at vi i et par år kunne prøve at være udenlandsdanskere, men firmaet så gerne en lidt længere kontrakt, så derfor har planen været at blive her i 5 år. De er nu gået, men umiddelbart har vi ikke nogen planer om at vende hjem lige med det samme,« forklarer Thomas Larsen, der er ansat som President, Sanovo Technology USA i den danske virksomhed Sanovo Technology Group, som er en del af Thornico gruppen.
Få masser af fordele som medlem
Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker
Medlemsfordele
- Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
- Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
- Eksklusive arrangementer og webinarer
- Lokalt netværk med andre danskere i dit område
- Kun 70,- pr. mdr. for hele familien
Ansvarlig for Nordamerika
Sanovo er maskinleverandør til ægindustrien og producerer samt sælger maskiner til ægudslåning samt sortering og pakning til hele verdensmarkedet. Hovedkontoret er i Odense, mens virksomheden ejer fabrikker i blandt andet Danmark, Holland og Italien samt i USA, hvor man i et datterselskab producerer udstyr til farmaceutiske virksomheder, der arbejder med og udvikler ægbaserede vacciner.
»Vi driver også et andet datterselskab, der leverer udstyr til kyllingeindustrien, og det er de to datterselskaber samt Sanovos aktiviteter i Nordamerika, jeg nu er direktør for her fra vores amerikanske kontor i Plymouth lidt uden for Detroit,« uddyber Thomas Larsen. Han startede sin erhvervskarriere i Mærsks industridivision, og med en HD i udenrigshandel som ballast siden har uddannet sig inden for ledelse.
Har nu forlænget opholdet
Over årene har han arbejdet i en række internationale virksomheder, og tanken om at blive udenlandsdansker har flere gange været oppe at vende, men det var altså først efter et par års ansættelse som Global Business Development Manager i Sanovo, at muligheden for at komme til USA bød sig. Thomas Larsen og familien har i øvrigt netop forlænget udlandsopholdet uden, at der dog er sat en fast udløbsdato på.
»Jeg er rigtig glad for, at vi har fået muligheden for dette udlandseventyr og taknemmelig for, at Sanovo har givet os denne mulighed. Som familie har vi jo oplevet en række udfordringer, som vi ikke ville være blevet stillet over for hjemme i Danmark, hvilket både har været med til at modne os og øge det familiemæssige sammenhold,« siger Thomas Larsen.
Vi har fået smag for udlandet og har fundet ud af, at det faktisk slet ikke er så svært at falde til i et andet land.
Vil gerne prøve igen senere
Hvorvidt familien bliver i USA, ved han ikke, men indtil videre kigges der 2-3 år ud i fremtiden. Den ældste af familiens piger er netop startet på universitetet, men Thomas Larsens umiddelbare vurdering er, at der vil blive taget en beslutning, når den mellemste af pigerne er færdig med highschool. Det tidspunkt ser han som et muligt skæringspunkt for opholdet i USA.
»Jeg kunne godt se os tage hjem nogle år, men når alle børnene er fløjet fra reden, kunne jeg eventuelt også godt se min kone og jeg prøve lykken i et andet land. Thornico-gruppen er repræsenteret i mere end 50 lande, så muligheden er bestemt til stede. Vi har fået smag for udlandet og har fundet ud af, at det faktisk slet ikke er så svært at falde til i et andet land,« slutter Thomas Larsen.