Historien om prinsessereglen og naturalisation

For at blive dansk statsborger skal man som udlænding optages på et lovforslag, hvilket er det der kaldes dansk statsborgerskab ved naturalisation. Herunder findes den særlige “Prinsesseregel”, som en del danskere i udlandet har hørt om, men ikke rigtig kender til.

Prinsesse Benedikte sammen med sine to døtre, prinsesse Alexandra og prinsesse Nathalie, ved Dronning Ingrids 70 års fødselsdag den 28. marts 1980. I baggrunden ses prinserne Frederik og Joachim.


Tekst: Karoline Blyt, Jurist – Danes Worldwide

Der var engang en dansk prinsesse, som blev forelsket i en udenlandsk prins, hvilket er en velkendt historie for mange udlandsdanskere. Prinsessen, der er tale om, er prinsesse Benedikte, ældste lillesøster til Dronning Margrethe. Hun rejste hele verden rundt for at finde en rigtig prins, for prinser var der nok af – men ikke lige inden for det danske kongerige. Til sidst fandt hun Prins Richard til Sayn-Wittgenstein-Berleburg.

Da Prinsesse Benedikte blev gift i 1968 med den tyske Prins Richard, var det med samtykke jf. den dagældende tronfølgelov § 5 fra hendes far, Kong Frederik 9. – men med forbehold der satte betingelser for muligheden for Prinsesse Benediktes tronfølgerarv, samt hendes mand og børns danske indfødsret (statsborgerskab).

Prinsesse Benedikte vedblev med at være dansk statsborger, beholdt sin arveret til den danske trone og er i dag nummer 11 i rækkefølgen. Kongens betingelser betød, at prinsesse Benediktes børn ikke ville kunne indgå i tronfølgearven, hvis de ikke var danske statsborgere. Ellers kunne Danmark risikere en fremtidig regent, som var tyskstatsborger – og Ach, Du Lieber Augustin, det gik jo virkelig ikke.

Da prinsesse Benediktes børn ikke opfyldte betingelserne i Kong Frederiks forbehold, udtrådte de af tronfølgen og mistede også deres danske indfødsret. Da de to yngste døtre, prinsesse Nathalie og prinsesse Alexandra blev voksne, ønskede de at blive danske statsborgere igen. Derfor var der kun en mulighed, og det var dansk statsborgerskab ved naturalisation.

Dansk statsborgerskab ved naturalisation

For nu ikke at gøre en enkelt fjer til fem høns, så lad os hurtigt gennemgå, hvad dansk statsborgerskab ved naturalisation egentlig indebærer: En række betingelser skal opfyldes, før man kan indgive sin ansøgning til Udlændinge- og Integrationsministeriet:

Få adgang nu

Bliv medlem af Danes Worldwide

Medlemsfordele

  • Adgang til alle artikler og events
  • Gratis juridisk rådgivning
  • Rabat på online danskundervisning og sommerskole
  • Eksklusive arrangementer og lokale netværk
  • Kun 70 kr. om måneden