Hun er landet midt i modeverdenens internationale mekka

Gennem flid og tålmodighed er det lykkedes for den danske fotograf Emma Silke at opbygge en solid kundekreds i den amerikanske modeindustri. Her har hun det som blommen i et æg, og hun har ingen planer om at vende hjem til Danmark.

Portræt af Emma Silke

Hvis man kigger i familiealbummet hjemme hos Emma Silke, vil man opdage, at fra et tidspunkt, hvor hun er blevet godt og vel en halv snes år, er det hende og ikke forældrene, der har taget langt de fleste fotografier. I dag er hun blevet 27 år, og interessen for at fotografere er blevet hængende. Kombineret med en interesse for mode har det betydet, at Emma Silke i dag har skabt sig en karriere som anerkendt modefotograf i New York.

»Efter at have taget en studentereksamen fra Aalborg Katedralskole i 2016, skulle jeg finde ud af, hvad jeg ville bruge tiden til, hvis jeg skulle prøve at rive tæppet lidt væk under mig selv. De fleste af mine veninder ville enten på højskole eller rejse som backpackere, men det har aldrig rigtig sagt mig noget. Derfor hævede jeg mine sparepenge og rejste til New York, hvor jeg tog nogle forskellige fotokurser,« fortæller Emma Silke.

Har nu eget fotostudie

Siden har hun haft et mål om at komme tilbage, så da hun siden gik i gang med en professionsbachelor i fotografisk kommunikation ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, var det helt klart ambitionen at få mulighed for et udvekslingssemester i netop New York. Det lykkedes, idet Emma Silke fik chancen for at studere et halvt år på Tisch School of The Arts, som hører under New York University.

»Det var i 2019, men da jeg senere skulle i gang med mit eksamensprojekt, var verden lukket ned på grund af Coronakrisen. Jeg var nødt til at køre projektet online, da jeg ikke havde mulighed for at komme hjem til Danmark. Det gjorde nu heller så meget, for jeg havde allerede på det tidspunkt besluttet mig for, at jeg ville blive i New York, som siden har været min base,« uddyber Emma Silke, der i starten af 2023 åbnede sit eget fotostudie i Bushwick i Brooklyn.

Portræt af udlandsdanskeren Emma Silke
Portræt af udlandsdanskeren Emma Silke

Brændpunkt for moden

Selv bor hun i bydelen Williamsburg sammen med sin danske kæreste, og Emma Silke har ikke nogen planer om at vende hjem til Danmark sådan lige med første. Når man arbejder med modefotografering er New York ganske enkelt stedet at være. Konkurrencen er hård, men til gengæld er opgaverne også mange, ganske enkelt fordi New York er en af de absolut førende byder i verden, når det gælder mode.

Blå bog

Navn: Emma Silke.

Alder/by: 27 år og fra Aalborg.

Uddannelse: Professionsbachelor i fotografisk kommunikation.

Job: Selvstændig modefotograf.

»Jeg er landet lige, hvor præcis dér, hvor jeg skal, og jeg synes, jeg har været heldig. New York er ikke blot en fantastisk og meget dynamisk by. Den er også brændpunktet for modeindustrien, så både energimæssigt og arbejdsmæssigt er det et perfekt sted at bo og arbejde,« forklarer Emma Silke, der efterhånden har fået skabt sig en solid kundekreds af mode- og smykkefirmaer, som har set hendes arbejde på Instagram.

Har fundet sin egen stil

Dette sociale medie har været og er fortsat en meget vigtig markedsføringskanal for den unge, danske fotograf, der har fundet sig en niche, hvor hun har skabt en skandinavisk og minimalistisk stil, der går rent ind hos kunderne. En stil der understøttes godt af det 250 kvm. store studie, som er indrettet i en gammel industribygning, hvor dagslyset strømmer ind ad en stribe kæmpestore vinduer.

»Langt hovedparten af mine billeder skyder jeg derfor i naturligt lys, og da jeg samtidig er gået lidt mod den teknologiske udvikling og jævnligt skyder på film, har jeg opbygget et koncept, som kunderne kan lide. Naturligvis er den digitale teknologi fortsat mit vigtigste arbejdsredskab, men når jeg en gang imellem anvender mit analoge kamera, giver det en ro over processen, ligesom film genopliver en række kreative muligheder,« mener Emma Silke.

Få masser af fordele som medlem

Som medlem af Danes Worldwide støtter du vores politiske arbejde for dine interesser som global dansker

Medlemsfordele

  • Gratis juridisk rådgivning og vidensbank
  • Rabat på bl.a. online danskundervisning, sommerskole og sagsbehandling
  • Eksklusive arrangementer og webinarer
  • Lokalt netværk med andre danskere i dit område
  • Kun 70,- pr. mdr. for hele familien

Mere dansk end nogensinde

Det primære kendetegn ved film er et blødt, karakterfuldt samt ikke mindst fortællende udtryk, som modebranchen elsker, og Emma Silke oplever ligeledes, at modellerne gør sig mere umage, når der ikke fotograferes digitalt, hvor man jo principielt kan holde fingeren på udløserknappen uden, at det koster ekstra i materialer. På trods af en opvækst i den digitale verden har Emma Silke altså fundet tilbage til de gode, gamle håndværksmæssige traditioner i den analoge verden.

»Selv om det til tider har været hårdt at etablere sig langt væk fra trygge, velkendte rammer, har jeg ikke fortrudt det ét eneste sekund, Samtidig er jeg blevet klogere på min egen kulturelle baggrund, og herovre føler jeg mig mere dansk nogensinde,« slutter Emma Silke, der for nylig  har fået sig en hobby, der på den kulinariske front understøtter hendes danske baggrund. Efter en lang dag i studiet ved hun nemlig ikke noget bedre end at få fingrene i en gang surdej og bage sit eget rugbrød.